Suïssa, la (bona) elecció de Gabriel

L'exdiputada de la CUP s'ha traslladat al país europeu referent en innovació i amb el sector alimentari més competitiu del planeta

Suïssa, potencia europea per innovació i competitivitat en tots els sectors Suïssa, potencia europea per innovació i competitivitat en tots els sectors

L’actualitat econòmica catalana segueix la tendència de les darreres setmanes alhora que l’actualitat política ens ha portat novetats, amb Anna Gabriel a Suïssa. Tal com els vaig avançar en l’últim article, la indústria catalana segueix en plena expansió -com pronostica la teoria quan els tipus d’interès són tan baixos- i el turisme mostra dades contradictòries malgrat que en termes nets les dades són marcadament positives per a l‘economia catalana.

La xifra de negocis de la indústria ha augmentat un 7,3% aquest passat 2017 mentre que a l’Estat la taxa ha estat del 7,6% confirmant les bones dades de contenidors del Port de Barcelona. També hem conegut dades sobre la xifra de negocis del sector serveis -que lidera Madrid- amb una taxa del 5,9% enfront del 6,3% a tot l’Estat. D’altra banda, l’enquesta d’ocupació hotelera reflecteix la bona salut del turisme català -que ja no és molt lluny del seu sostre- ja que aquest mes de gener els estrangers han tornat a Catalunya en massa després de la caiguda del segon semestre de 2017.

"En Economia, la cosa està entre dos (Amat i Aragonès), però les negociacions estan avançades per portar Artadi a la presidència" 

En el pla polític el focus de la setmana ha estat centrat en les declaracions que s'han dut a terme al Tribunal Suprem cosa que ha relaxat la pressió sobre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana per avançar de forma marcada en la negociació sobre la investidura. La desviació del focus d’atenció cap al TS ha deixat espai perquè els negociadors de JxC i ERC -Elsa Artadi i Pere Aragonès- puguin avançar -no sense entrebancs- en la formació d’un govern a Catalunya. Segons he pogut saber en Economia, la cosa està entre dos (Amat i Aragonès). El cert és que la formació de Govern està bastant avançada i el que resta és fonamentalment decidir el paper de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras i l’estratègia per portar Artadi a la Presidència. 

Suïssa, la millor elecció

Mentrestant, s'ha vist desfilar un grapat de polítics catalans pel Suprem però dues dones, Marta Rovira i Anna Gabriel, acaparen l’atenció mediàtica. La primera, Rovira, perquè el jutge Llanera ha decretat presó amb fiança i la segona, Gabriel, perquè ha decidit exiliar-se a Suïssa, tradicional terra d’acollida d’exiliats catalans com Xammar, Rodoreda, Vidal i Barraquer, Gassol, Tarradellas, Armand Obiols, Aurora Bertrana o Francesc Cambó.

L'exdiputada Anna Gabriel, en imatge d'arxiu | J. Pujolar (ACN)
L'exdiputada Anna Gabriel, en imatge d'arxiu | J. Pujolar (ACN)

 

Hom pot estar sorprès per l’elecció de Gabriel però el cert és que no em sorprèn gens, ja que Suïssa lidera el Human Freedom Index que compara quins països són els més lliures del planeta en tres vessants: la humana, la personal i l’econòmica. En l’índex combinat de les tres àrees Suïssa manté un lideratge clar i estable des de fa algunes edicions acompanyada per Hong Kong, Nova Zelanda, Irlanda, Austràlia, Finlàndia, Noruega, Dinamarca, Països Baixos i el Regne Unit. Malgrat que en termes econòmics Suïssa és coneguda pel seu sistema financer, el cert és que aquesta no és ni de bon tros la seva principal virtut. Per exemple, encapçala les classificacions referents a innovació i competitivitat el que es tradueix en un sector industrial capdavanter, el sector alimentari és el més competitiu del planeta, un sector turístic important malgrat ser un país molt petit i una agricultura de primera línia: Suïssa produeix el 60% dels aliments que consumeix i és que Suïssa sí que sap tractar als seus pagesos.

"Anna Gabriel ha fet una elecció excel·lent amb Suïssa, que ens deixa una lliçó:  ser un país petit no és una barrera per produir"

En aquest sentit, Suïssa practica un proteccionisme especial, ja que imposa aranzels elevats als productes alimentaris però, en canvi, mai subvenciona el preu dels productes, els quals la regulació sotmet a disciplina de mercat. En termes de comerç, Suïssa és una de les principals potències del planeta i se situa entorn la vintena posició mundial en exportacions en valors absoluts. La lliçó és que ser un país petit no és una barrera per produir.

Pel que fa a drets civils i llibertat individual, Suïssa és, sens dubte, la que ofereix més protecció i incentius per al seu desenvolupament i segurament per aquest motiu el govern federal suís ha explicat que és improbable que el sistema legal suís accepti extradir Gabriel perquè Suïssa no persegueix delictes de caire polític. La llibertat és un bé molt preuat a Suïssa i per això Anna Gabriel ha fet una elecció excel·lent.

Més informació
Suïssa, el mercat que qüestiona Europa
La febre del sud d'Europa
Les 3 incògnites de Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit