• Economia
  • El tall de La Jonquera inquieta l'economia

El tall de La Jonquera inquieta l'economia

Fabricants i distribuïdors es pronuncien sobre el bloqueig a l'AP-7 organitzat per Tsunami Democràtic

Manifestants dialogant amb els Mossos d'Esquadra a la Jonquera | ACN
Manifestants dialogant amb els Mossos d'Esquadra a la Jonquera | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
12 de Novembre de 2019
Act. 12 de Novembre de 2019

Tsumani Democràtic porta més de 24 hores bloquejant l'AP-7, a l'altura de la Jonquera, per protestar davant de la sentència dels presos polítics. El tall afecta, entre altres, al mercat del transport de mercaderies i, fins i tot, el sector automobilístic, les reaccions no s'han fet esperar.

 

La patronal Foment del Treball ha reclamat en un comunicat que la Generalitat "restableixi la normalitat a les infraestructures estratègiques per garantir la mobilitat". Foment augura que del contrari es condemnaria a Catalunya a l'"aïllament" i el "bloqueig econòmic". L'Associació de Fabricants i Distribuïdors, AECOC, també ha expressat la seva preocupació en un comunicat on ha denunciat l'impacte sobre l'activitat dels transportistes.

Justament, la Confederació Espanyola de Transport de Mercaderies (CETM) ha estat una de les més actives en la denúncia de les mobilitzacions de Tsunami Democràtic a la frontera. La CETM ha recollit en diversos comunicats durant les últimes hores el seu malestar amb la protesta i ha quantificat en 5 milions d'euros el cost que el tall suposa al sector. 

 

Mercabarna ha assegurat que el tall de La Jonquera no ha provocat problemes de proveïment de productes aquest dimarts, segons han explicat fonts del mercat majorista a l'ACN. Les dades a les quals ha accedit l'agència mostren que hi han arribat entre un 15% i 20% menys de camions de provinents no només de França, però ho han atribuït a una baixada de la pesca de resultes de la mala mar dels últims dies. D'altra banda, i davant la possibilitat que el tall s'allargui, els majoristes estan encarregant més producte a la resta de l'Estat per tal de no dependre d'aquesta via de comunicació.

D'altra banda, el president del Clúster de la Indústria d'Automoció de Catalunya (CIAC), Josep Maria Vall, en declaracions a VIA Empresa, avisa que el bloqueig ja s'està afectant el sector automobilístic. Vall afegeix que l'empresa SEAT està patint la falta de subministrament.

La Generalitat respon

Davant les demandes de fabricants i distribuïdors a la Generalitat perquè respongués a aquest bloqueig, el president de la Generalitat, Quim Torra no condemna a Tsunami Democràtic i responsabilitza Pedro Sánchez de la situació actual.

En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio el president de la Generalitat ha declarat que lamenta les pèrdues econòmiques però que Catalunya "respecta el dret a la protesta i els drets polítics i civils".

En resposta a la demanda de Foment, Torra ha respost: "S'estan equivocant d'interlocutor. A qui s'ha de demanar que aquest conflicte pari és al president del Govern en funcions".

Per la seva banda, Tsunami Democràtic ha convocat a tancar les fonteres que uneixen l'Estat espanyol i el francès amb el País Vasc. L'organització pretén col·lapsar la frontera de Behobia fent un recorregut lent amb els cotxes dels participants.