• Economia
  • Projecten a Tarragona la planta de producció d'hidrogen verd més gran de l'Estat

Projecten a Tarragona la planta de producció d'hidrogen verd més gran de l'Estat

Repsol, juntament amb Enagás, Messer i Iqoxe invertiran 230 milions a Tarragona

Una zona de la petroquímica de Tarragona | ACN
Una zona de la petroquímica de Tarragona | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
27 de Setembre de 2022
Act. 27 de Setembre de 2022

Un consorci liderat per Repsol i integrat també per Enagás, IQOXE i Messer ha presentat el projecte de producció d'hidrogen renovable al polígon petroquímic de Tarragona. Les quatre companyies invertiran 230 milions d'euros inicials per construir l'electrolitzador més gran de l'Estat, amb una capacitat de 150 MW en la primera fase i que entraria en funcionament el 2025.

En una segona fase que començaria el 2027 s'invertirien 80 milions d'euros més per instal·lacions d'emmagatzematge elèctric i la capacitat de producció s'incrementaria fins a 1 GW, segons han informat les empreses. L'electrolitzador "utilitzarà preferentment energia renovable de proximitat" i minimitzarà el consum d'aigua per produir hidrogen i oxigen d'origen renovable.

Tal com han indicat els promotors, l'hidrogen renovable es farà servir com a matèria primera en la indústria local com a combustible industrial. Tindrà usos en la mobilitat i s'injectarà a la xarxa de transport de gas natural. A més, es construirà un col·lector d'hidrogen que transportarà aquest gas entre l'electrolitzador, situat al polígon nord, i la zona sud per connectar els diferents consumidors a través d'una xarxa oberta.

Per altra banda, l'oxigen renovable tindrà usos a la indústria i es distribuirà mitjançant un gasoducte que ja existeix i que és propietat de Messer. IQOXE farà servir aquest oxigen per a la seva producció d'òxid d'etilè.

Les empreses han apuntat que l'electrolitzador suposarà una fita tecnològica, ja que gràcies a les seves dimensions aconseguiran disminuir els costos associats a la producció d'hidrogen renovable mitjançant l'electròlisi. El projecte s'emmarca dins de la Vall de l'Hidrogen de Catalunya i del corredor d'hidrogen de l'Ebre. Quan arribi a produir 1 GW suposarà un 25% de l'objectiu estatal del 2030 de generació d'hidrogen renovable.