• Economia
  • La taxa d'inflació a l'eurozona se situa en el 2,4% al desembre, la més alta des del juliol

La taxa d'inflació a l'eurozona se situa en el 2,4% al desembre, la més alta des del juliol

Els serveis i els aliments, l'alcohol i el tabac són els components que més han contribuït a l'increment de l'índex

Ampolles d'oli a un supermercat, un dels productes més colpejats per la inflació | EP
Ampolles d'oli a un supermercat, un dels productes més colpejats per la inflació | EP
Redacció VIA Empresa | ACN
07 de Gener de 2025

La taxa d'inflació a l'eurozona repunta dues dècimes respecte al novembre i se situa en el 2,4% al desembre, registrant la xifra més elevada des del juliol passat. Així ho indiquen les dades preliminars publicades aquest dimarts per l'Eurostat, en línia amb les previsions que havia fet el Banc Central Europeu (BCE) les darreres setmanes i en què s'apuntava a un lleuger increment de la inflació a finals d'aquest 2024. Segons l'Eurostat, els serveis i els aliments, l'alcohol i el tabac han estat els components que més han contribuït al creixement de l'índex. Malgrat tot, altres elements com l'energia -que fins ara afavorien la reducció de la taxa- també s'han encarit, deixant enrere quatre mesos consecutius a la baixa.

 

Al llarg del darrer mes de desembre, el preu dels serveis s'ha incrementat un 4% en termes interanuals, un taxa que s'ha mantingut estable al llarg dels darrers mesos i que el BCE vol reduir i apropar a l'objectiu del 2%. De fet, la presidenta del banc central, Christine Lagarde, ja va indicar el desembre passat que l'evolució de l'import dels serveis era una de les dades que més li preocupaven i que en la pròxima reunió -prevista per aquest 30 de gener- abordaria la fórmula més adequada per contenir-la.

Segons l'Eurostat, els serveis i els aliments, l'alcohol i el tabac han estat els components que més han contribuït al creixement de l'índex

A banda dels serveis, els aliments, l'alcohol i el tabac també han contribuït de forma significativa a l'increment de la taxa d'inflació. Segons l'Eurostat, aquest grup de productes s'han encarit un 2,7% en termes interanuals aquest desembre, la mateixa variació que es va registrar al novembre.

 

I si bé l'energia no ha estat l'element més determinant pel que fa a l'increment de la taxa aquest desembre, cal destacar la seva evolució. Després de quatre mesos consecutius en taxes negatives, l'energia aquest desembre s'ha encarit un 0,1% en termes interanuals. La dada contrasta amb les variacions registrades al setembre (-6,1%), l'octubre (-4,6%) i el novembre (-2%).

Finalment, els béns industrials ni energètics s'han anotat una taxa del 0,5%, una dècima menys en comparació a la xifra del novembre.

Inflació intermensual

Els serveis no només s'encareixen en comparació al mateix període de l'any passat, sinó que també ho fan mes a mes. Segons l'Eurostat, aquests han experimentat un augment de preus del 0,8% entre novembre i desembre, la taxa intermensual més elevada entre tots els components que formen l'índex.

Els serveis no només s'encareixen en comparació al mateix període de l'any passat, sinó que també ho fan mes a mes

També destaca el cas de l'energia, que entre novembre i desembre de 2024 s'ha encarit un 0,6%. Per contra, tant els béns no industrials com els aliments, l'alcohol i el tabac han registrat una lleugera caiguda dels preus del 0,1%.

De mitjana, els béns i serveis al conjunt de l'eurozona s'han encarit un 0,4% entre els mesos de novembre i desembre.

Dades per països

Després que al setembre i a l'octubre Espanya registrés una taxa d'inflació interanual en línia amb la mitjana de la zona euro o fins i tot per sota, aquest desembre s'ha tornat a situar per sobre (2,8%).

Al conjunt de l'eurozona, les taxes més baixes aquest darrer mes corresponen a Irlanda (1%), Itàlia (1,4%) i Luxemburg (1,6%), mentre que les més altes fan referència a Croàcia (4,5%), Bèlgica (4,4%) i Estònia (4,1%).

Per altra banda, la inflació intermensual a l'Estat es troba en línia amb la zona euro (0,4%). Pel que fa a aquest indicador, els valors més baixos són per a Eslovàquia (-0,6%), Xipre, Malta i Portugal (-0,3%) i els més alts per a Irlanda (0,9%), Bèlgica, Alemanya i Àustria (0,7%).