Els taxistes no veuen cap necessitat de convocar mobilitzacions durant el Mobile World Congress (MWC). Després de reunir-se amb representants de la Generalitat i de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), el portaveu de la principal associació de taxis de Barcelona, Alberto Tito Álvarez, ha defensat una "treva".
Les dues administracions han exposat als representants de les entitats del taxi diverses mesures, com l'entrada en funcionament d'un registre comú entre la Generalitat, el Ministeri de Foment i l'AMB; un nou distintiu que indicarà els dies festius que han de fer els conductors de VTC i una ampliació del nombre d'inspectors, fins a quatre, per a taxis i vehicles de lloguer amb conductor.
Álvarez ha expressat la seva "satisfacció" després de la trobada i ha demanat "confiança" per veure com s'implanten aquestes mesures. "Si tens unes demandes i te les estan donant dins dels terminis que les demanes no hi ha cap necessitat de mobilitzacions. S'ha de donar una treva per veure què s'està complint", ha assenyalat el portaveu dels taxistes, que no obstant això ha precisat que la darrera decisió recau en la resta d'associacions de taxistes en una reunió prevista aquesta tarda.
Per la seva banda, el director general de Transports i Mobilitat, David Saldoni, ha destacat que aquestes mesures aportaran "seguretat jurídica". La trobada ja estava prevista fa uns quinze dies després que els taxistes exigissin més control sobre Cabify en considerar que no respectaven el decret vigent fa un any, en què es requereix, entre d'altres, la precontractació dels 15 minuts o la prohibició d'estacionar al carrer per captar passatgers.
Mesures aprovades
Una de les novetats a partir d'ara és que el registre fusionat entre la Generalitat, el Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana (anteriorment Foment) i l'AMB és que el conductor de VTC haurà de confirmar primer que assumeix el servei i després que ha recollit el client. El registre està automatitzat i podrà detectar si algun dels conductors no compleix amb aquest requisit i sancionar-los d'una forma "més eficaç", segons ha detallat el portaveu d'Élite Taxi.
Altres utilitats de la plataforma seran la detecció dels conductors que estacionin per captar viatgers de manera "il·legal" mentre tenen l'aplicació oberta a la via pública o detectar aquells VTC de fora de Catalunya perquè no sobrepassin el 20% del temps que pot prestar servei en territori català, tal com estableix la normativa.
A més, ara la Generalitat també tindrà capacitat per sancionar els VTC d'altres comunitats, ja que fins ara s'enviava al govern autonòmic corresponent i feia que, segons Álvarez, els vehicles de Cabify actuessin amb "impunitat". En la trobada, també s'ha concretat la creació d'un nou distintiu que estarà disponible al febrer en què s'identificarà els dies festius dels VTC i el número d'autorització per desenvolupar l'activitat ben visible; i la convocatòria de dues places d'inspectors més –es passarà dels dos actuals als quatre al llarg d'aquest any—per a taxis i VTC en els 36 municipis de l'AMB.
La regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón, ha destacat que s'ha produït una "total sintonia amb el sector del taxi" i una "normalització de les relacions". Tot i així, ha comentat que "queda molta feina per fer" i ha posat d'exemple el consell d'administració de l'AMB que s'ha de celebrar el 21 de febrer en què s'establiran els dies festius que hauran de complir els VTC.