• Economia
  • Les tecnologies de l'economia blava impulsen més de mil empreses amb una facturació de 5,5 milions

Les tecnologies de l'economia blava impulsen més de mil empreses amb una facturació de 5,5 milions

El 98,6% d'aquestes companyies són petites i mitjanes empreses

L'economia blava mou a Catalunya 25.000 milions d’euros | iStock
L'economia blava mou a Catalunya 25.000 milions d’euros | iStock
Redacció VIA Empresa | ACN
Barcelona
23 de Setembre de 2024
Act. 23 de Setembre de 2024

L'ecosistema de les tecnologies lligat a l'economia blava es tradueix en la creació de 1.078 empreses, el 98,6% de les quals són pimes. Aquesta és una de les principals conclusions de l'estudi Tecnologia de l'economia blava a Catalunya, elaborat per l'agència de la competitivitat de l'empresa (ACCIÓ), que també apunta un impacte econòmic de 5.556 milions d'euros, al voltant del 2,1% del PIB català. Es tracten d'innovacions relacionades amb l'energia, els recursos marins, la biotecnologia, el transport marítim i la IA, entre d'altres. La responsable de l'informe, Maria Dolors Núñez, ha afirmat que es busca "un ús sostenible dels oceans", el foment de la recerca i "sobretot la protecció de l'entorn marí".

L'anàlisi d'aquest sector també incideix en el fet que dona feina a 23.876 persones. Núñez ha precisat que la gran majoria de les companyies treballen en el transport de persones i mercaderies (47,1%), seguit de la pesca i l'agricultura (29,6%) i la propulsió i construcció del transport marítim (15,2%). A la vegada, ha posat l'accent en què pràcticament quatre de cada 10 firmes tenen menys d'una dècada de vida.

La responsable de l'informe, Maria Dolors Núñez, ha afirmat que es busca "un ús sostenible dels oceans", el foment de la recerca i "sobretot la protecció de l'entorn marí"

L'encarregada de l'informe també ha incidit en "les oportunitats" que s'obren amb la biotecnologia blava en el camp de l'alimentació, l'energia, la cosmètica i la salut. En aquest sentit, ha apuntat que les algues "tenen un potencial més gran i de més recorregut" i ha dit que "es preveu que aquest mercat creixi un 8% anual", amb el principal objectiu de "la cerca de proteïna".

D'altra banda, Núñez també ha destacat les diferents iniciatives de descarbonització de Ports de Catalunya i ha fet èmfasi en les "oportunitats" que suposa per a la transició energètica.     

El director executiu d'ACCIÓ, Joan Romero, ha subratllat que les xifres presentades d'aquest estudi posen en relleu que aquest apartat de l'economia blava té "un potencial molt significatiu". Tot i que, també ha recordat que en global aquest sector "mobilitza 12.000 milions d'euros i ocupa, de forma directa, gairebé 108.000 treballadors".  

Llegat de la Copa Amèrica

Romero ha recordat que fa més d'un any es va signar un conveni amb la Copa Amèrica perquè deixés "un llegat tecnològic i industrial", amb la voluntat que "no fos un esdeveniment efímer". El director executiu d'ACCIÓ ha assegurat que és una filosofia aplicada en altres grans cites organitzades a Catalunya com ara "lligar un sistema digital" al voltant del Mobile World Congress.

Maria Dolors Núñez ha concretat que aquest acord amb el certamen veler està impulsant "tecnologies i activitats de propulsió d'hidrogen", així com "totes les iniciatives d'electrificació de l'activitat portuària" i dels seus vaixells.