• Economia
  • Test d'anticossos: l'alternativa a vacunacions massives o passaport covid?

Test d'anticossos: l'alternativa a vacunacions massives o passaport covid?

El doctor Gonçal Lloveras defensa l'ús de tests d'anticossos com a eina de coneixement indispensable per a la gestió de la pandèmia

Els tests d'anticossos es fan utilitzant una petita mostra de sang | iStock
Els tests d'anticossos es fan utilitzant una petita mostra de sang | iStock
Barcelona
14 de Gener de 2022

Als mapes de contagis i incidència de la covid-19 és comú veure com a paràmetres principals l'edat de les persones i la seva pauta de vacunació. Segons dades del Ministeri de Sanitat, per exemple, durant la primera setmana de gener, tres de cada 100.000 persones vacunades d'entre 12 i 59 anys van ser hospitalitzades per complicacions derivades de la covid-19. En el cas dels no vacunats, la xifra augmenta fins a 17. Si sumem més anys, els ingressos s'incrementen exponencialment, i si no estan vacunats encara més. La conclusió sembla senzilla: vacunació i poca edat implica menys risc de complicacions, però hi ha un altre element que poc s'està tenint en compte en aquesta fórmula: la immunitat de cada persona. Així ho creu el doctor Gonçal Lloveras, expert en gestió mèdica i hospitalària, qui defensa l'ús de tests d'anticossos RBD abans de decidir ampliar les dosis de vacunació.

Gairebé dos anys després, la pandèmia de la covid-19 continua protagonitzant les portades de diaris de tot el món. Aquest dimecres, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va anunciar la regulació del preu de venda dels tests d'antígens d'autodiagnòstic. A partir de dissabte, les farmàcies hauran de vendre aquests tests a un preu màxim de 2,94 euros. En la mateixa roda de premsa, Darias ha fet pública l'aprovació de la dosi de reforç de la vacuna contra la covid-19 a totes les persones majors de 18 anys. Fins ara només implicava els majors de 40 anys.

En aquest moment de la pandèmia, en què pot semblar que mai veurem la fi de les restriccions, les dosis de vacunació i les mascaretes, Lloveras veu una clara línia d'actuació: "posar el focus en la immunitat i començar a individualitzar". Creu que la via per aconseguir-ho és senzilla, i així ho ha fet saber als alts càrrecs de l'administració: "s'ha de determinar la immunitat individual de cada persona a través d'un test d'anticossos abans de decidir donar una dosi de reforç de vacunació".

Lloveras: "Tenim disponibles tests d'anticossos neutralitzants des del novembre del 2020"

El bloqueig de l'RBD: els anticossos neutralitzants

Entenem abans com funcionen els anticossos. Davant d'un virus, l'organisme genera una resposta de dos tipus: una de defensa cel·lular i una altra humoral. La humoral és la que genera unes proteïnes que es diuen immunoglobulines, el que coneixem com els anticossos. Es generen quan el cos no reconeix quelcom com a propi i intenta destruir-ho. Dintre dels anticossos, hi ha de molts tipus. Alguns són més genèrics i altres més específics. Amb les mutacions de virus, per exemple, no tots els anticossos serveixen d'una variant a una altra, però els més genèrics sí.

"Els anticossos IgG, per exemple, són els que ens genera la memòria i dels que tenim més", detalla Lloveras, i afegeix: "quan fas una vacuna el que busques com a resposta és que el cos generi anticossos IgG, que quedi en la memòria i, si el virus torna a entrar, l'organisme el reconegui".

Lloveras: "Si jo tinc anticossos que bloquegen l'RBD, la covid-19 no es pot enganxar a la meva cèl·lula"

Cada virus genera uns anticossos específics. En aquest cas, el coronavirus té a cadascuna de les puntes de la seva estructura la proteïna d'espícula i aquesta conté el complex RBD (Domini d'Unió al Receptor): la part que connecta el virus amb les cèl·lules de l'organisme humà (ACE2). Quan l'RBD s'enganxa a l'ACE2, el virus passa el material genètic cap a les cèl·lules de la persona i es va multiplicant en el nostre organisme. "Si jo tinc anticossos que bloquegen l'RBD, la covid-19 no es pot enganxar a la meva cèl·lula", explica Lloveras. I per això a aquests se'ls hi diu anticossos neutralitzants.

Gonçal Lloveras | VIA Empresa

El doctor Gonçal Lloveras al seu despatx | VIA Empresa

"Doncs tenim disponibles tests d'anticossos neutralitzants des del novembre del 2020", denuncia. El test del qual parla Lloveras està produït a la Xina, aprovat per la CEE i passa els estàndards de l'OMS. Amb unes poques gotes de sang, es pot veure, en primer lloc, si la persona té anticossos d'RBD i si en té molts o pocs, en funció de la intensitat de la línia que es marca a la tira reactiva. Si es vol saber amb exactitud el grau d'anticossos, s'ha d'acudir a un laboratori. "L'estadística ens diu que tens més anticossos si acabes de passar el virus o t'has vacunat amb Moderna o Pfizer -específica Lloveres-. Però a la medicina dos més dos no són quatre. I en aquests casos, has d'individualitzar i fer el test per saber en quin punt estàs".

Un euro per a l'administració

Lloveras porta mesos comprant diferents tests d’anticossos i provant-los. Ha estudiat i utilitzat diverses marques i ha ajudat de manera altruista a la gent del seu entorn durant la pandèmia fent-lis proves per veure la seva immunitat. Els ha comprat amb diners de la seva butxaca, assegura. “Aquests em costen quatre euros la unitat. Si l’administració en comprés milions, els hi costaria un euro la unitat”.

Lloveras: "A la medicina dos més dos no són quatre. I en aquests casos, has d'individualitzar i fer el test per saber en quin punt estàs"

Quins països ho avalen?

Hi ha països que ja han començat a comprar tests d'anticossos neutralitzants o a fer polítiques que avalen aquest paràmetre. A Suïssa, per exemple, el metge de capçalera pot allargar la validesa del certificat del pacient si aquest té un resultat positiu en un test d'anticossos.

Aquest estiu, Israel va començar a fer aquests tests als nens de més de tres anys per determinar si van desenvolupar anticossos contra la covid-19 malgrat no estar vacunats. Amb aquesta iniciativa pretenia poder evitar ajornar la tornada a les escoles en un context d'augment de contagis.

Reformular amb coneixement

"Aquí el que s'hauria de fer és un desplegament de tests tant a centres mèdics com a farmàcies per tal que els professionals de la salut puguin fer-los a la població", indica Lloveras. I a més, mantenir l'opció dels laboratoris d'anàlisi clínics per a resultats més específics.

Lloveras: "És igual si t'has vacunat cinc vegades o si has passat el virus, el que m'importa realment és si tens anticossos"

Un cop entrem en aquesta fase de coneixement individualitzat, es podrà decidir fer vacunacions de reforç massives o individualitzades. I de fet, potser també permet reformular el passaport covid i afegir un nou paràmetre: la immunitat. "És igual si t'has vacunat cinc vegades o si has passat el virus, el que m'importa realment és si tens anticossos, i això no ho té en compte el certificat covid actual", declara Lloveras qui, per cert, ha aconseguit surfejar les sis onades de la covid-19, està vacunat i carregat d'anticossos.