• Economia
  • Tests massius a empreses: la via per evitar l'impacte econòmic d'una tercera onada

Tests massius a empreses: la via per evitar l'impacte econòmic d'una tercera onada

Pimec i la Cambra de Barcelona estan impulsant campanyes de test d'antígens a treballadors i empreses per garantir la seguretat en l'activitat econòmica

Campanya de la Cambra de Barcelona per la realització de test d'antígens a treballadors | Cambra de Barcelona
Campanya de la Cambra de Barcelona per la realització de test d'antígens a treballadors | Cambra de Barcelona
Barcelona
25 de Novembre de 2020
Act. 25 de Novembre de 2020

"La pandèmia que estem patint és com un drac de dos caps, ataca la salut i l'economia". Aquesta és la metàfora que utilitza Jaume Aragall, de la Cambra de Barcelona, per posar en relleu l'impacte que el coronavirus està tenint en l'economia catalana. "Hi ha sectors en situació deplorable i moltes empreses o comerços no aixecaran el cap", avisa David Giménez, director executiu de Pimec.

Per això, des d'entitats empresarials han posat en marxa iniciatives per garantir un entorn laboral segur i evitar més tancaments en el futur. "Si et defenses només de la salut, l'economia t'ataca per darrere. Ha de ser una acció coordinada per lluitar contra els dos caps", reflexiona Aragall, seguint la metàfora del drac.

Oriol Mitjà: "Els tests d'antigen poden evitar un tercer rebrot i evitar que l'economia s'enfonsi"

Pimec i Cambra de Barcelona han engegat projectes per fer test d'antígens massius a empreses i treballadors. Professionals sanitaris es desplacen a polígons industrials o empreses per tal de facilitar que treballadors es facin el test i poder aïllar casos positius de la manera més ràpida possible. En quinze minuts el treballador ja sap el resultat.

"Els tests d'antigen poden evitar un tercer rebrot i evitar que l'economia s'enfonsi. És un gir de 180º per recuperar la normalitat en nombroses activitats en els àmbits del treball, l'oci i la restauració", explicava Oriol Mitjà, que lidera el projecte de Pimec. De fet, apuntava que Madrid havia pogut mantenir l'activitat econòmica més oberta que Catalunya per la política de tests massius d'antígens.

El testeig massiu poden ser fonamentals per mantenir oberta la restauració o l'activitat cultural, dos dels sectors que més estan patint amb la pandèmia. Des de la Cambra de Barcelona també aposten per realitzar tests en esdeveniments per poder recuperar certes activitats amb seguretat, ja que amb quinze minuts es podria saber si una assistent està contagiat.

David Giménez: "El país no es pot permetre aturar l'activitat econòmica"

"Si es fan les coses prou bé i es fan massivament tests de manera controlada i àgil i extensiva, es podria permetre molta més activitat econòmica", destaca Jaume Aragall, que emfatitza: "L'economia ha de fer sacrificis, però no podem tenir tancats els negocis indefinidament. Tancar una empresa és molt fàcil, però que torni a obrir és molt difícil".

"Busquem mantenir l'activitat econòmica del territori i els llocs de treball, ho necessitem", destaca David Giménez, director executiu de Pimec, que recorda que si les empreses generen la riquesa i ocupació que permet recaptar impostos i pagar, entre altres, la sanitat. "Demanem que si hi ha una tercera onada, l'activitat econòmica sigui l'últim que es plantegi parar. Seria més fàcil, però el país no s'ho pot permetre".

Tests massius a polígons

"El treball i la salut són compatibles". Amb aquesta premissa, el director executiu de Pimec explica la iniciativa que han impulsat. La patronal de la petita i mitjana empresa ha desplegat una iniciativa per realitzar testeig massiu en polígons industrials de Catalunya, que es va iniciar el 5 de novembre. És el PIMEC Covid Free, que duen a terme juntament amb Mutuacat, amb un cost d'uns 25 euros per cada test (uns 6-8 euros del test i la resta per la gestió i el personal).

"És la política de països com Eslovàquia o ciutats com Madrid. Això permet que quan detectes un focus, l'aïlles i frenes els contagis", explica. La idea és portar la campanya a dos polígons per setmana i realitzar-hi entre 200 i 300 tests. Per fer-ho, compten amb suport de professionals sanitaris i el seu pla ha estat validat pel Departament de Salut.

David Giménez: "S'ha criminalitzat l'entorn laboral"

A més, ara també portaran la iniciativa a empreses que ho sol·licitin. Giménez reconeix la tasca difícil que ha d'afrontar l'administració en la gestió de la pandèmia, però reclama que les decisions es prenguin i s'implantin ràpidament. Fa uns dies la Generalitat va anunciar la compra de 8 milions de test d'antígens. Des del sector privat, ja s'han anticipat.

El director de Pimec lamenta que "s'ha criminalitzat l'entorn laboral" i assegura que l'empresari és el primer interessat en dotar de seguretat el seu espai. En definitiva, es tracta "d'acompanyar les empreses a fer que el treball sigui segur, però que l'activitat no pari". Aquest és l'objectiu número 1.

Acostar-se als treballadors

"El fet d'utilitzar tests d'antígens massivament a empreses serveix per aïllar ràpidament els brots que pugui haver-hi", destaca el membre de Cambra de Barcelona, que considera que l'administració catalana ja hauria d'estar duent a terme aquests testejos massius.

En el seu cas, Cambra de Barcelona posa en contacte empreses interessades amb la biotecnològica catalana Blueberry Diagnostics, que s'encarrega de les mostres i de l'anàlisi. A més, ja ho han portat a punts com el centre comercial de les Glòries.

Fer arribar els tests a petites empreses

"Per les empreses és important, la direcció i els treballadors saben que estan en un ambient més segur. A més, poden programar molt millor les seves actuacions", indica Aragall. Des de la Cambra apunten que hi ha grans companyies que fa temps que han implantat el testeig massiu, però el seu objectiu és fer-ho arribar a negocis petits i mitjans, que sovint no tenen els recursos necessaris. El preu de cada mostra és de 30 euros.

Amb tot, el sector privat ja està avançant per evitar un nou tancament de l'activitat econòmica que posi en risc el teixit empresarial del país. I conviden a l'administració catalana a sumar-s'hi com més aviat millor: "Volem empènyer perquè s'avanci en aquest sentit".