• Economia
  • Els 'tokens' arriben al futbol: invertir en el pròxim Messi ja és possible

Els 'tokens' arriben al futbol: invertir en el pròxim Messi ja és possible

Win Investments revoluciona la segona jornada del World Token Congress amb la seva proposta, que pretén obrir el mercat de fitxatges a qualsevol inversor

La ponència de Valentín Jaremtchuk (Win Investments) ha tancat la sessió matinal | Cedida
La ponència de Valentín Jaremtchuk (Win Investments) ha tancat la sessió matinal | Cedida
Carlos Rojas | VIA Empresa
Periodista
Barcelona
29 de Novembre de 2024

Imagina poder adquirir una part dels drets formatius de Leo Messi. Si aquesta opció hagués existit l'any 2002, molts inversors haurien fet el negoci de la seva vida. Ara, l'empresa argentina Win Investments ha fet realitat aquesta possibilitat. Es tracta de la primera fintech que ha aconseguit democratitzar el mercat de fitxatges i que ha permès l'entrada a tothom. En només un any i mig de vida s'han estès per set països de Sud-amèrica i ja han tancat un acord amb l'Associació del Futbol Argentí (AFA). De cara al 2025, busquen fer el salt definitiu a Europa i, per aconseguir-ho, s'han presentat en societat a la segona jornada del World Token Congress, celebrada a la seu de Foment del Treball.

 

La seva proposta és tan senzilla com innovadora: tokenitzar els drets formatius dels jugadors de futbol. "Els clubs triguen molts anys a percebre ingressos pels futbolistes que han format", ha lamentat Valentín Jaremtchuk, cofundador de Win Investments. En alguns casos, parlem de 10 anys sense cap retribució. Un període de temps massa elevat que no només perjudica l'economia dels clubs, sinó també les carreres dels joves. "Molts nois mai arriben a fer realitat el seu somni a causa d'una manca de suport econòmic", ha afegit.

En poc més de 10 minuts, Jaremtchuk ha explicat el seu model de negoci. Tot plegat va iniciar-se el febrer del 2023 i ja compta amb el vistiplau del Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS), de la FIFA i de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). "La indústria del futbol és totalment tancada, cap de nosaltres pot invertir-hi, excepte la participació d'un fideïcomís privat", ha criticat l'empresari. Ara, el seu projecte busca acabar amb l'statu quo.

 

La idea: tokenitzar el mecanisme de solidaritat

Només dos equips de futbol es troben entre els quinze més valuosos | iStock
Només dos equips de futbol es troben entre els quinze més valuosos | iStock

La tokenització comença a partir d'un euro, amb la idea d'ajudar als clubs formadors. Tal com estipula el mecanisme de solidaritat, aquests només reben el 5% dels drets d'un jugador professional, sempre que el futbolista s'hagi format entre els 12 i els 23 anys.

"En el cas de Julián Álvarez, va formar-se des dels 12 fins als 15 anys a un club humil d'Argentina, el Calchín, i només té l'1,5% dels drets formatius. River Plate té la resta", ha exposat Jaremtchuk. Amb el sistema de Win Investments, el Calchín no ha d'esperar a cap traspàs del davanter de l'Atlético de Madrid per rebre diners; pot fer negoci tokenitzant aquest 1,5% corresponent als drets formatius.

Win Investments està treballant en la implantació d'un "mercat secundari" que permeti la compravenda de 'tokens' en qualsevol moment

De fet, la companyia està treballant en la implantació d'un "mercat secundari" que permeti la compravenda de tokens en qualsevol moment. Per exemple, aprofitar un bon partit d'Alexis MacAllister amb el Liverpool FC per fer negoci. El migcampista argentí és un dels grans noms que ja formen part d'aquest sistema, gràcies a un acord que Win Investments va tancar amb Argentinos Juniors, el seu club formador.

Actualment, també tenen aliances amb grans institucions com Estudiantes o Independiente (Argentina), Deportivo Cali (Colòmbia), Alianza Lima (Perú), Olimpia (Paraguai), Atlético Venezuela (Veneçuela), Juventud (Uruguai) o Audax Italiano i San Luis de Quillota (Xile).

L'AFA, la porta d'entrada a Europa?

Tot i això, el gran negoci de Win Investments es va produir el passat mes d'octubre, quan va arribar a un acord amb l'AFA per "baixar la solució a tots els clubs de futbol argentins". A canvi, l'1% dels fons recaptats per Win Investments es destinaran a desenvolupar les pedreres de la federació albiceleste.

De cara al 2025, l'empresa ja prepara la seva arribada a Europa, el continent on està el gran negoci del futbol mundial. "Volem oferir la nostra proposta per formar part de les solucions tecnològiques del futbol", ha conclòs Jaremtchuk. A l'espera de saber si la UEFA i les federacions nacionals rebran amb el mateix entusiasme la iniciativa, la tokenització que proposa Win Investments promet ser una de les grans revolucions a la indústria esportiva mundial.