Tots els secrets d'un restaurant amb 168 anys d'història al cor de Barcelona, els entrellats del Grup Penguin Random House, l’amor i divorci de les startups, la fuga d'empreses a Catalunya, la missió dels empresaris, la importància de la salut mental, el paper de Barcelona i els festivals o el periodisme actual, formen part del debat i la reflexió dominical de VIA Empresa que ha aconseguit despertar més interès entre els lectors al llarg d'aquest 2023. Un recopilatori imprescindible amb les 10 entrevistes que han deixat major empremta per culminar un any, sovint surrealista, però també històric.
1. Susana Sánchez (7 portes): “Tenim la sort de treballar a la indústria de la felicitat”
Hi ha restaurants que són història, que no han tancat mai les portes ni durant la Guerra Civil, en què els carrers estaven plens de barricades i bombardejos aeris. Establiments que han gaudit de la presència i fidelitat d'artistes, polítics i filòsofs, com ara Picasso, Miró, el Che Guevara, Lorca, Pla, Dalí o Fleming i amants de la paella "parellada". I el gran valor afegit: una aposta sense pal·liatius per la cuina catalana a prop de la Barceloneta. És el cas del restaurant 7 portes, liderat pel president Francesc Solé Parellada i la seva mà dreta Susana Sánchez, com a directora general. Sánchez, amb una llarga trajectòria vinculada a les universitats i a la formació, rep a VIA Empresa un migdia de tardor per abordar la història del restaurant i el model de negoci d'un sector que ocupa milers de portades. Una conversació honesta de Gemma Fontseca enmig de plats estrella, noves reformes, receptes per innovar i l'amor als productes d'un país. Entre els principals titulars: "tothom que va a un restaurant vol gaudir, sigui per celebrar un aniversari, una trobada amb amics o una reunió de promoció d’estudis", "no som un restaurant de 186 anys, sinó set restaurants de 30 anys. La clau per sobreviure tants anys consisteix a adaptar-se al que els clients et demanen" o "Un dels secrets de l'èxit és que comptem amb diversos perfils professionals, com ara membres de comunicació, màrqueting, finances i recursos humans".
2. Núria Cabutí: "No pots anar pel món vetant cultura"
Núria Cabutí, empresària catalana, dirigeix el grup Penguin Random House Grupo Editorial des del 2010, des d'on lidera els mercats d'Espanya, Amèrica Llatina i Portugal de la matriu nord-americana. És també vicepresidenta del Cercle d'Economia i membre de la Junta Directiva de l'Associació Espanyola de Direcció, així com de Barcelona Global, del Patronat de la Universitat Ramon Llull i del Consell Assessor de la Fundació Ortega y Gasset-Gregorio Marañón. Sota la seva direcció, el grup editorial ha assolit nombroses adquisicions d'empreses i integracions d'editorials com són la compra de Santillana Ediciones Generales (2014), Ediciones B (2017), Ediciones Salamandra i Edicions La Campana (2019), a més de l'adquisició dels segells Molino, Serres, la Magrana i 20/20 Editora. Actualment, l'editorial té 51 segells editorials, més de 40.000 llibres en el seu catàleg, de 20.000 autors diferents, que es venen a 33 països del món. Una entrevista d'Elena Busquets, directora de VIA Empresa amb diversos titulars: "el 65% de la gent llegeix, almenys, un llibre a l'any. Fa uns 10 anys era el 50%"; "de totes les novetats que publiquem, al voltant d'un 30% té una segona edició"; o "les edicions digitals en els darrers anys s’han quedat amb un 10% del nostre mercat".
3. Enric Lacalle: "Ens hem acostumat a la marxa d'empreses"
Enric Lacalle surt de l’ascensor que condueix a la terrassa del Círculo Ecuestre amb pas ferm cap a la taula on VIA Empresa té tot preparat per iniciar la conversa. Vol cuidar tots els detalls. En aquest sentit, no desaprofita l’oportunitat de suggerir a la fotògrafa del mitjà la millor localització de l’espai. Abans de començar a respondre les preguntes, Lacalle encara té uns segons per repassar l’agenda amb una persona del seu equip. El Google Calendar no forma part de la seva vida, el protagonisme queda reservat per una petita llibreta. L'entrevista d'Aleix Ramirez amb titulars com ara "no volem donar instruccions a ningú", "mentre Catalunya tingui una fiscalitat diferent de la resta d'Espanya no tornaran" o "Barcelona ha de tornar a volar i per això hem de fer política de gran país".
4. Carlos Blanco: “Les startups d'èxit regulen el divorci el mateix dia en què es casen”
Carlos Blanco Vázquez és un emprenedor i inversor privat amb una llarga trajectòria de startups reeixides i reconeixements. Millor Emprenedor d'Espanya 2014 (X Premios Pyme) i Millor Business Angel 2014 (AEBAN), ha tocat totes les tecles de l'ecosistema emprenedor català i estatal: des de la fundació de diverses startups, fins a la creació d'acceleradores (Connector Startup Accelerator), venture builders (Nuclio), business angels i fons d'inversió. Actualment, dedica el 80% del seu temps a invertir, a través d'Encomenda Smart Capital, fons d'inversió des del qual ha invertit en més de 150 startups. 26 anys després de la creació de la seva primera startup, els números li segueixen somrient: en els resultats "d'aquests últims 15 anys invertint a través d'Encomenda hem aconseguit multiplicar els diners per tres". L'entrevista d'Elena Busquets amb titulars com ara "l'emprenedor dialogant i tranquil triomfa menys que el que té més caràcter i mala llet. És un tema estadístic".
5. Montse Barceló: "Volem líders que emocionin i es creguin la missió de veritat"
Metge de formació i emprenedora de vocació, Montse Barceló acumula més de 30 anys d'experiència al sector de la investigació de nous medicaments. Enamorada de Barcelona, ha aconseguit obrir a la ciutat comtal la primera filial europea de Veristat - amb seu a Boston- i reivindica, un cop més, el prestigi del sector salut i digital health de Catalunya. Apassionada de l'handbol i de formar-se cada dia, Barceló ha posat l'energia en un nou desafiament professional, que ho combina amb el mentoratge i ser membre de l'associació EjeCon i del grup d’inversores WeRock Capital. Rep VIA Empresa a les oficines de Veristat que formen part del Barcelona Health Hub al Recinte Modernista de Sant Pau. Una entrevista de Gemma Fontseca a unes instal·lacions històriques amb titulars significatius com ara "sempre hem sigut un país molt bo en la part de recerca i investigació, mentre ens mancava la part de finançament i sembla que ho estem aconseguint" o “la confiança l’agafes en un despatx i a esdeveniments de networking”.
6. Oriol Alba (Cecot): "Les startups ja no facturen, aixequen inversions"
Oriol Alba va ser nomenat secretari general de Cecot el gener del 2021, amb 33 anys. Empresari, emprenedor, professor i membre del Consell de Direcció del SOC i del Consell de Relacions Laborals de Catalunya. Des de la seva posició al capdavant de la patronal, viu de prop la volatilitat i inestabilitat que afronta el teixit empresarial català, el nou paradigma financer que ha fet sonar les alarmes de l'economia mundial i els primers efectes de les noves cultures empresarials i laborals, que estan provocant un canvi accelerat en les regles del joc de l'economia i l'empresa catalana. Una entrevista d'Elena Busquets que aborda el talent amb cites com ara "veurem com els propers anys s’aniran relaxant els criteris de contractació per a l’atracció de talent" i "hi ha una dissonància entre les necessitats de les empreses i la voluntat d’aquells que no treballen".
7. Mo Gawdat (ex Google): “L’ésser humà és feliç per defecte”
Mo Gawdat va abandonar el seu càrrec de director executiu de Google [X] l’any 2018. L’enginyer acabava la seva trajectòria al capdavant de la unitat d’innovació del gegant tecnològic per trobar, literalment, la fórmula de la felicitat. I no només la va trobar, en forma d’algoritme, sinó que la va convertir en un best seller mundial: L’algoritme de la felicitat. Després de Scary Smart (2021) -no traduït al castellà ni català-, llança el seu tercer llibre, Esa vocecita en tu cabeza, una guia per resetejar el cervell basada en la seva experiència en programació i coneixements de neurociència.
Ha viscut gran part de la seva trajectòria professional a tres grans companyies tecnològiques que tenen un important impacte en la societat mundial (a més de Google, IBM i Microsoft), i ha fundat més de 20 empreses, de sectors molt diversos. Amb les seves conferències, inspira a milions de persones de tot el món. El seu objectiu? Ajudar a mil milions de persones a ser felices. Una entrevista d'Elena Busquets que qüestiona: "Es pot reprogramar el cervell? Quina força té la veueta que habita al nostre cap?"
8. Natàlia Mas: "Hi ha una voluntat política per endarrerir el Corredor Mediterrani"
Natàlia Mas, consellera d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, des de l’octubre de 2022, és la primera dona que ha ocupat el càrrec en la història de la Generalitat. Prèviament, el juny del 2018, va ser nomenada secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea en el Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència. Ha treballat al Tribunal de Comptes Europeu, al Banc Central Europeu, al Banc Mundial i al Banc Sabadell. Entre els principals titulars de l'entrevista d'Elena Busquets, destaca: "no podem demanar serveis públics amb una qualitat del Nord d'Europa amb una fiscalitat de l'Europa de l'Est" i la reflexió sobre els efectes del dúmping fiscal: "si féssim dúmping fiscal hauríem de reduir el pressupost de salut un 12%, d'educació un 24% i el de suport a la indústria un 70%".
9. Jordi Herreruela: "Les grans ciutats tenen un festival, mentre Barcelona en té quatre"
Jordi Herreruela (Sabadell, 1973) va estudiar informàtica i telecomunicacions. Mentre vivia a Mataró va entrar en contacte amb Clap - que era una cooperativa - i va participar en el projecte Cases de la Música, per assumir la direcció del Cruïlla el 2008 per convertir-lo en un dels festivals de referència a Catalunya. Es declara amant de la Barcelona més creativa i diversa i reivindica des de la fundació Barcelona Music Lab (BML) posicionar la ciutat comtal com l'epicentre mundial de la innovació en la indústria musical. Una entrevista de Jordi Marin amb titulars com ara "els esdeveniments musicals de Catalunya tenen el mateix nivell que el Mobile World Congress o la Fórmula 1", "en la innovació tecnològica i en la sostenibilitat les solucions no seran individuals, sinó col·lectives" i "volem posicionar Barcelona com l'epicentre mundial de la innovació en la indústria musical".
10. Ignacio Ramonet: "A les xarxes socials, la veritat viu acorralada"
Ignacio Ramonet és un dels pensadors amb més renom a escala internacional, especialment a Europa. Des del 1990 fins al 2008 va dirigir l’edició francesa de Le Monde diplomatique i des de aquest any, l’edició espanyola de la publicació. Expert en geopolítica, estratègia internacional i perodisme, i consultor de la ONU. Autor i coautor de més d'una vintena de llibres, com Cinco horas con Fidel, La explosión del periodismo o l'Imperio de la vigilancia. L'últim publicat, el 2023, és el de La era del conspiracionismo. La seva forma de mirar i d’interpretar la modernitat i, per extensió, la globalització, fa de les seves idees un punt d’inflexió necessari contra el pensament dominant. En una de les entrevista més llegides d'Elena Busquets s'ha abordat a fons la següent qüestió: en un món on les mentides tendeixen a circular amb major rapidesa que la veritat, com saber si estem ben informats?