• Economia
  • Topall de preus i més impostos a les elèctriques: continua el conflicte per l'energia

Topall de preus i més impostos a les elèctriques: continua el conflicte per l'energia

La vicepresidenta segona de l'Estat Yolanda Díaz planteja una taxa extraordinària per rebaixar els preus, mentre que la vicepresidenta tercera Teresa Ribera vol un sostre de 180 euros el Mwh

La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica de l'Estat, Teresa Ribera | EP
La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica de l'Estat, Teresa Ribera | EP
Redacción VIA Empresa
Barcelona
17 de Març de 2022
Act. 17 de Març de 2022

Continua el conflicte per les mesures a aplicar contra les pujades dels preus de l'energia. En un dia en què la llum se situa per sobre dels 217 euros el MWh – després de diverses baixades significatives i d'una setmana amb pics històrics per sobre dels 500euros – el Govern central es debat sobre les regulacions a aplicar sobre el mercatelèctric. La ministra de Transició Ecològica i vicepresidenta tercera TeresaRibera aposta per un topall europeu de 180 euros per MWh, mentre que la vicepresidenta segona i ministra de Treball YolandaDíaz ha posat sobre la taula un impostextraordinari sobre les elèctriques que serveixi per pagar compensacions als consumidors.

Ribera reconeix que "fa dos anys 180 euros ens semblava una bogeria que mai arribaria", però que en les actuals circumstàncies és "el màxim que es pot acceptar" en el mercat energètic. L'Estat plantejarà aquest límit de preus al Consell Europeu dels dies 24 i 25 d'aquest mes, un sostre que, afirmen, suposaria una "rebaixa significativa" del preu final.

Aquesta mesura, coordinada amb Portugual i el seu ministre d'Acció Climàtica Joao Matos Fernandes, requeriria una suspensió de les regles del mercat interior de l'electricitat que la vicepresidenta tercera considera similar a la que es va aplicar sobre les regles de despesa durant la pandèmia. El Govern central ja ha anunciat que, en cas que el Consell Europeu no accepti aquestes limitacions, l'Estat està en "obligació" d'aplicar-les igualment, mitjançant un reial decret que s'aprovarà en consell de ministres el dia 29 de març.

Compensacions al consum

La vicepresidenta segona del Govern central Yolanda Díaz ha posat sobre la taula, per la seva banda, compensacions als consumidors i petites i mitjanes empreses afectades pels preus de l'electricitat. En una entrevista a RNE, la ministra de Treball ha proposat un impost extraordinari a les elèctriques – que, com ha recordat, han disparat els seus beneficis en l'últim any – que permeti finançar ajudes "a les pimes i les famílies".

Díaz ha criticat, així, un mercat elèctric que no ha "contribuït" a pal·liar una crisi energètica agreujada primer per la pandèmia i després pel conflicte a Ucraïna. En cas de mantenir-se els preus com estan, la ministra alerta d'un "nou escenari amb conseqüències econòmiques i socials profundes". El govern ja ha detectat paralitzacions a sectors econòmics sencers perquè els preus "són impossibles" – unes aturades que, alerta la titular de Treball, tindran efecte sobre la recuperació del mercat laboral.

La ministra s'ha mostrat escèptica amb l'idoneïtat de baixades d'impostos a les elèctriques mesures com les demanades per diverses patronals del país. Els grans actors del mercat energètic, com ha reiterat Díaz, han mantingut beneficis milionaris durant tota la crisi, i una rebaixa fiscal sobre la seva activitat "deixaria sense ingressos l'executiu per finançar els serveis públics".