A la feina, a mig gas

Algunes empreses vinculades a la indústria i a la construcció aixequen persianes, mentre d'altres es mantenen tancades per la falta de mesures preventives

A la feina, a mig gas
A la feina, a mig gas
Barcelona / València
14 d'Abril de 2020
Act. 15 d'Abril de 2020

Sense tot el material a punt, i encara menys per a tothom, Catalunya s'ha llevat aquest matí amb prop de 500 voluntaris de Creu Roja i centenars de voluntaris d'associacions municipals de Protecció Civil repartint l'1,7 milions de mascaretes que va enviar el Govern espanyol per als treballadors de serveis no essencials que avui havien de tornar a la feina després de 15 dies de restriccions laborals. Després d'una Setmana Santa inusual i totalment inèdita, algunes empreses han aixecat les seves persianes a mig gas. D'altres, han preferit no obrir en no disposar de tots els recursos necessaris per garantir la seguretat dels seus empleats. Mentrestant, tornaven a sortir les dades del dia anterior amb un lleu repunt dels morts per covid-19 -567 que ja sumen un total de 18.056- i amb 3.045 infectats més, que eleven la xifra a 172.541.

 

Ja ho augurava el president de Pimec, Josep González, quan la setmana passada deia que els empresaris passarien els dies festius amb molts mals de caps i preocupacions" perquè "és una irresponsabilitat no donar-nos normes clares per poder treballar de manera segura". La seva és només una de les moltes veus que advertien que tornar a la normalitat sense tests ni EPIs no era una mesura prudent. Primer va ser el Govern català qui va demanar a l'Executiu de Pedro Sánchez per activa i per passiva que no aixequessin les restriccions laborals. El va seguir el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, que avisava que si els tests i els EPIs no arribaven abans, "la crisi sanitària pot tenir un rebrot d’aquí a 15 o 20 dies".

 

Fer Pasqua abans de Rams? Precisament dilluns de Pasqua, el secretari general d'UGT a Catalunya, Camil Ros, demanava que "el transport públic no sigui una font de contagi", així com que es "vetlli perquè les empreses, siguin grans o petites, garanteixin la seguretat i els EPIs necessaris". A ell, s'hi afegia el líder de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, que exigia que la inspecció de treball i les forces de seguretat "tinguin la capacitat competent de fer la vigilància del compliment de les normes de seguretat i sanitàries per evitar els contagis a les empreses" per, d'aquesta manera, "poder garantir que no hi hagi cap activitat que posi en risc cap treballador".

Canadell, la setmana passada: "La crisi sanitària pot tenir un rebrot d’aquí a 15 o 20 dies si no arriben els tests i els EPIs"

També el secretari general de la Cecot, David Garrofé, lamentava que això "no s'ha fet bé, anem massa improvitzats" i advertia que "les empreses només treballaran si tenen els mitjans preventius i, alhora, proveïdors i clients també actius". Justament per això, la patronal terrassenca considera que la tornada "serà progressiva i lenta". Mentrestant, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, assenyalava que cal tenir en compte que, potser els tests, que és l'eina perquè puguem tenir el màxim de seguretat, encara no estan a l'abast de tothom".

Un diàleg urgent

Davant d'aquesta situació, també dilluns de Pasqua, els dos sindicats majoritaris de Catalunya demanaven la constitució urgent d’una mesa de diàleg social. Després d'assegurar que "el país necessita sortir de la crisi sanitària i econòmica amb acords entre els agents socials i el govern per reactivar l’economia i el treball", CCOO i UGT s'adreçaven al Govern i als presidents de Foment del Treball i Pimec per proposar la constitució d’una mesa tripartita de concertació social.

CCOO i UGT: "Cal arribar a acords per garantir el compliment de les mesures de protecció de la salut, reforçar les cobertures laborals i preparar la represa esglaonada i responsable de l’activitat productiva"

L'objectiu, comú, és arribar a acords "per garantir el compliment de les mesures de protecció de la salut en el treball, reforçar les cobertures laborals i preparar la represa esglaonada i responsable de l’activitat productiva". Una tornada que s'ha de garantir totalment com a segura. Precisament en aquest sentit, UGT i CCOO de Seat registraven ahir una denúncia davant la Inspecció de Treball demanant que la reincorporació de part de la plantilla al seu lloc de treball es negociés i acordés amb els representants dels treballadors per poder establir, així, "un pla de contingències que garanteixi la salut de la plantilla".

Segons el comunicat conjunt dels sindicats, dissabte passat, la direcció de Seat enviava una nota a la seva plantilla que treballa en àrees directes no lligades a la producció -i que fins ara estaven teletreballant- comunicant-los que la intenció de l'empresa era "reincorporar-los a treballar físicament de forma esglaonada a partir del 13 d'abril amb una sèrie de mesures de prevenció". Una decisió que, afirmen UGT i CCOO, ha pres "de manera unilateral" la companyia perquè asseguren que en cap moment s'hi han posat en contacte.

Un gir de criteri

De fet, els sindicats lamenten que, en no haver-se produït aquesta reunió, "no podem garantir les mesures pròpies d'un pla de contingència per vetllar per la seguretat de la plantilla", una plantilla que, insisteixen, pot realitzar la seva feina des de casa. Vist això, el comunicat recrimina a l'empresa que els sembla una "irresponsabilitat" que hagin "canviat de criteri pel que fa al treball a distància".

Fecavem proposa habilitar banys per al personal extern i prohibir-ne l'entrada als empleats de l'empresa per garantir "el control i la neteja adequada"

Mentrestant, i segons ha pogut saber VIA Empresa, Seat té previst arrencar la producció el proper 27 d'abril, motiu pel qual els sindicats es reuniran amb l'empresa per acordar conjuntament les mesures que cal prendre per garantir la salut i la seguretat dels seus treballadors d'acord amb les mesures pactades per Fecavem, CCOO, UGT i el Govern espanyol. Mesures que recomanen prendre la temperatura als empleats a l'entrada i sortida de l'empresa o la fàbrica perquè, si el treballador es presenta amb un estat superior als 37,5 graus, haurà de tornar a casa.

A més, la patronal proposa habilitar banys per al personal extern i prohibir-ne l'entrada als empleats de l'empresa per garantir "el control i la neteja adequada", així com elaborar una llista del personal amb les patologies prèvies de cada treballador per veure si pot ser susceptible "d'elevar el nivell de risc" de contraure el coronavirus. També proposen tenir les portes de l'establiment obertes per evitar el risc de contagi i, sobretot, mantenir les distàncies de seguretat i utilitzar mascaretes.

I una tornada estranya

Després d'un mes de confinament, després d'una Setmana Santa estranya i confusa, i després de 15 dies de restriccions laborals totals per als serveis no essencials, Catalunya ha tornat a registrar un increment de la demanda elèctrica després de quatre setmanes a la baixa. Segons les dades facilitades per Endesa, el consum a les onze del matí ha estat un 4,9% superior respecte al dimarts 7 d'abril. Tot i així, encara és un 26,7% inferior a la registrada el passat 3 de març, quan encara no s'havia decretat l'estat d'alarma.

A tota la Península, el creixement en el consum d'energia elèctrica ha sigut més accentuat. Segons dades de Red Eléctrica, la demanda d'aquest dimarts a les 11 del matí ha sigut un 7,2% més alta que la setmana passada. Malgrat tot, la demanda és encara un 23,93% inferior a la registrada abans que es decretés el confinament. I és que avui, alguns sectors vinculats a la indústria i a la construcció, tornaven a la feina i això s'ha notat.

La demanda d'energia elèctrica a Catalunya torna a créixer després de quatre setmanes a la baixa

Segons l'ACN, les obres del túnel del Coll de Lilla, corresponents a l'A-27 entre Valls i Montblanc, es reprenen de forma immediata, mentre que les constructores del Port de Tarragona estan reprenent l'activitat entre dimarts i dimecres. Concretament, les rehabilitacions de l'antic edifici de l'Autoritat Portuària i del Museu del Port, les de l'edifici dels estibadors, les del vial interior del Moll de la Química i el desdoblament de la via ferroviària al Moll de Castella.

Moltes empreses i polígons començaven avui una tornada estranya a la feina. Tot i així, l'afluència al metro no ha notat la tornada dels treballadors essencials i ha estat un 6% inferior a l'última setmana de març, mentre que el descens d'usuaris a Rodalies s'ha mantingut superior al 91% i els combois d'FGC han anat per sota del 33% d'ocupació. Les recomanacions, de fet, eren clares: evitar, en la mesura del possible, anar a la feina en transport públic. Una tornada estranya que s'ha hagut d'abordar en forma d'acord entre agents socials i Govern per garantir una posada en marxa el més segura possible davant l'aixecament de les restriccions laborals. Però el problema encara continua: no hi ha material per a tothom i no tothom podrà tenir una posada en marxa de la seva activitat en igualtat de condicions.

Al País Valencià, tornada esgraonada

L'economia valenciana ha tornat a l'activitat de manera "progressiva i esgraonada", segons les dades recaptades per la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), que apunta que la tornada al treball en els sectors productius no essencials està sent "heterogènia, esgraonada i progressiva". Segons han recollit, en el primer dia, de menor a major grau reinici, destaca l'automoció, sector on moltes empreses es mantenen tancades. També en el taulell i la fusta-moble que, de moment, el reinici de la seua activitat ha estat inferior al 25% de l'activitat ordinària. Quant al tèxtil, l'activitat s'ha représ en menys d'un 50%, i en el metall en un 52%.

D'altra banda, en el sector de la construcció, apunten que la tornada a l'activitat està sent "més dispersa", centrant-se el grau de reinici entre el 50 i el 75%. No obstant això, hi ha empreses que encara no han reiniciat la seua activitat. En sectors com el calcer, el 50% de les empreses continuen tancades. La resta, entre el 25 i el 50%. Pel que fa al joguet i al plàstic el reinici ha sigut entre el 50 i el 75%. Finalment, les branques primàries, agroalimentàries, química, fregides i esmalts estan funcionant pròximes al 100% o fins i tot a ple rendiment.

Són resultats del sondeig realitzat per part de la CEV a les associacions sectorials i territorials, en el qual han coincidit a destacar que "no hi ha hagut incidències i han mostrat el seu compromís en el compliment dels protocols de seguretat establits amb motiu de la covid-19".