• Economia
  • Tovalloletes al vàter: contaminació, avaries i costos

Tovalloletes al vàter: contaminació, avaries i costos

L'abocament d'aquests residus cau un 19% a l’àrea del Besòs després de la campanya ‘STOP Tovalloletes’ d’Aigües de Barcelona

Les tovalloletes al vàter són un problema pel sistema de distribució d'aigua
Les tovalloletes al vàter són un problema pel sistema de distribució d'aigua
Redacción VÍA Emprendida
Barcelona
05 de Juny de 2018

L'abocament de tovalloletes al vàter genera importants problemes a les depuradores i en l'operativa d'Aigües de Barcelona, i provoca danys al medi ambient i problemes tècnics que deriven en reparacions evitables. El 46% de les emergències registrades per la companyia durant el 2015 tenien relació amb aquestes tovalloletes. El 2014 es van abocar als vàters dels 36 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona més de 4,4 milions de quilos de deixalles, gairebé 1,4 quilos per habitant. Una gran part d'aquesta brossa eren petites tovalloletes tèxtils humides d'un sol ús, que van provocar reiterats problemes a la xarxa de canonades i a les estacions depuradores. De fet, 8 de cada 10 serveis de neteja de canonades són per embussos provocats per les tovalloletes humides. Uns problemes tècnics que deriven en avaries que, finalment, signifiquen costos econòmics.

 

Per aquest motiu, la companyia encadena dos anys d'accions de conscienciació en municipis de l'Àrea Metropolitana. La campanya de l'any passat va repartir 20.000 papereres per col·locar al costat del vàter de casa i on llençar les tovalloletes en diversos municipis que aboquen les aigües residuals a la depuradora del Besòs (EDAR) a més de Badalona, Santa Coloma de Gramenet i els districtes de Sant Andreu, Sant Martí i Nou Barris de Barcelona. Després d’aquesta campanya, el nombre de residus que es llancen al vàter en aquesta àrea ha caigut un 19%.

Aquesta acció va anar precedida un any abans per la mateixa campanya però als municipis que fan arribar les aigües residuals a l'EDAR Gavà Viladecans: Sant Boi de Llobregat, Gavà, Sant Climent de Llobregat, Viladecans i Castelldefels. La iniciativa va permetre reduir el nombre de residus abocats a la depuradora en prop d'un 2,5%: així, es va passar de 265,22 tones de residus procedents del pretractament, en els primers nou mesos de 2016, a 243,64 tones en els primers nou mesos de 2017.

 

El dany que causen les tovalloletes és costós pel sistema d'Aigües de Barcelona

El cost de la tovalloleta al vàter

Les tovalloletes humides estan fetes amb fibres molt resistents, malgrat que l'envàs indiqui que són biodegradables. N'hi ha de molts tipus: higièniques, desmaquilladores, bronzejadores, desodorants, etcètera. Cap d'elles no es pot llençar al vàter. Triguen molt més a desfer-se que el paper higiènic i s'enreden amb altres residus que tampoc han d'anar al vàter, com cigarrets, tampons, bastonets de cotó o compreses, i provoquen importants avaries a les instal·lacions de sanejament, com són les estacions depuradores.

L'allau de tovalloletes sortint dels vàters de les ciutats i pobles del país provoca nombrosos problemes a les estructures de sanejament, siguin les dels edificis residencials, siguin les de les estacions depuradores i de tractament de les aigües residuals. La sobrecàrrega de materials inadequats que hi arriben a través de la xarxa del clavegueram provoca un augment de les avaries, de la despesa en manteniment i també, de retruc, del consum elèctric.

Una altra conseqüència és l'impacte econòmic de treure la brossa que no hauria d'arribar, tant en hores de feina com per la feina extra que suposa haver de fer-ho. En l'àmbit domèstic l'acumulació d'aquestes tovalloletes en els desaigües dels pisos també fa que s'embussin les canonades i fins i tot, de vegades, el mateix vàter particular. Tant és així, que a les comunitats de veïns, aquestes reparacions costen un mínim de 300 euros.

Ignasi Batallé és el director de la depuradora del Besòs i creu que "si la gent fos conscient de com afecta llençar una tovalloleta al vàter, no ho faria". A més, "perquè no és una, en són milers i milers i ho acabem pagant tots, és una qüestió sobretot mediambiental però també econòmica". Batallé explica que les dificultats ja comencen en els bombaments que porta l'aigua fins a la depuradora. A les bombes submergides "els arriben totes aquestes muntanyes de residus i tot plegat acaba dins la mateixa instal·lació. Aquestes matèries queden atrapades a les reixes i provoquen uns embussaments que acaben derivant en avaries". Una de les causes és "que els anunciants diuen que les tovalloletes són biodegradables, quan en realitat ho són a molt llarg termini".

 

 

348A7809