• Economia
  • Energia: la transició impossible

Energia: la transició impossible

La derogació de l'impost al sol no ajudarà a l'expansió del mercat de les energies renovables, frenat per interessos polítics, empresarials i burocràcia

La regulació i la gestió política és un dels principals obstacles d'aquest sector
La regulació i la gestió política és un dels principals obstacles d'aquest sector
Barcelona
17 de Setembre de 2018
Act. 18 de Setembre de 2018

El govern espanyol derogarà l'impost al sol abans que acabi l'any, però... servirà aquesta mesura per avançar en la transició energètica? Segons els experts, sembla ser que la revocació d'aquests peatges a l'autoconsum no serà la solució màgica per entrar al mercat de les energies renovables: els interessos polítics i empresarials continuen eclipsant aquesta qüestió. Mentrestant, la Fira de Barcelona posa la directa en aquest terreny amb la inauguració del Global Power & Energy Exhibition (GPEX), el primer saló internacional dedicat a la transició energètica. L'esdeveniment reunirà empreses, entitats i administracions per abordar aquesta qüestió tant des d’un punt de vista legal com comercial, tècnic i geopolític.

 

La consellera Àngels Chacón ha inaugurat el saló i ha visitat l'estand de l'Institut Català de l'Energia (Icaen), que acull, també, el Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya i empreses catalanes que impulsen la transició energètica. Chacón ha subratllat que "volem tenir un paper actiu en la transformació del model energètic de Catalunya" perquè "som conscients que formem part d’un marc mundial preocupat per l’excessiva dependència de recursos energètics d’origen fòssil i l’impacte de l’actual model energètic en el medi ambient".

 

La consellera Àngels Chacón inaugura el saló GPEX 2018

Diferents fòrums europeus han utilitzat com a exemple les mesures del Govern per fomentar l'autoconsum fotovoltaic, així com la seva aposta de compartir en petites comunitats l'energia d'origen renovable o l'impuls del vehicle elèctric. Precisament per això, Catalunya s'estableix "com una ubicació atractiva per a un sector en plena expansió i amb un elevat potencial de creixement" i, gràcies a això, i segons assegura la Generalitat en un comunicat, el GPEX ha triat Barcelona com a seu inaugural.

La transició energètica no té marxa enrere i la supressió de l'impost al sol és un primer pas per avançar-hi. Ara bé, segons el professor de la Universitat de Barcelona (UB) del màster d'Energies Renovables i Sostenibilitat Energètica Jordi Andreu, suprimir-lo no és l'única solució. Malgrat que sí reconeix que aquests peatges "són un desastre" i que, a més, "van en contra de la legislació europea", Andreu es lamenta que ara mateix "la confiança que realment es pugui millorar el mercat elèctric és molt baixa".

La bona regulació del mercat

Tant ell com el soci-director de SUD Renovables, Alfred Puig, estan d'acord amb què la supressió de l'impost al sol és una "bona notícia", però saben que no solucionarà els problemes de base. A parer seu, aquests resideixen en la regulació i en tots els tràmits que cal fer per entrar en el mercat de les energies renovables perquè, tot i admetre que "és un pas", Andreu considera que "hi ha tanta disfunció que [amb la derogació de l'impost] no s'arreglarà".

Alfred Puig: "Malgrat l'impost al sol, el mercat ja ens permet treballar perquè els preus s'han abaratit molt"

De la seva banda, Puig va un pas més enllà i afegeix que, "tot i que hi hagi l'impost al sol, el mercat ja ens permet treballar" perquè "el preu de la instalació fotovoltaica ja s'ha abaritat tant, que ja som capaços de generar un quilovat hora més barat que el que compra la gent habitualment". "Això ja ens permet competir", assegura. Per això, segons els dos experts, la qüestió de fons és portar a terme una bona regulació del mercat.

Insistint en la idea que "des del sector, estem tan cremats de les subvencions, que l'únic que desitgem és que es reguli el mercat", el director de SUD Renovables sosté que el punt positiu de la supressió de l'impost al sol per al sector "serà bo a escala mediàtica" perquè, assegura, això "farà que tinguem una allau de clients" que vindran atrets pels grans titulars dels mitjans. Però a escala interna, subratlla, és important que "revisin tot el tema administratiu, de tramitació i de possibilitat de connexió a la xarxa de les instal·lacions", entre d'altres.

Cost real o polític? 

La regulació, doncs, i la gestió política són uns dels principals obstacles d'aquest sector. Per Andreu, "la dificultat és permetre unes condicions de mercat que facin que els costos siguin reals perquè està ple de costos polítics que van amb reial decret". Ho exemplifica recordant que "quan tot just s'estava desenvolupant la tecnologia, Espanya era pionera en fotovoltaic, un exemple mundial", al mateix temps que posa de relleu que "a la que ha resultat que el sol que hi ha a la península és competitiu amb les altres energies, tot han estat barreres". 

Jordi Andreu: "Fins que no es vegi un sistema clar per monopolitzar-lo, no interessa avançar en la transició energètica"

De moment, però, es lamenta que "fins que no es vegi un sistema clar per monopolitzar-lo, i per ara els paràmetres no quadren, no interessa" avançar en la transició energètica. Precisament en aquest sentit, adverteix que "hi ha tot un sistema de condicions que vol frenar el tema de l'autoproducció". 

La globalització, però, no ho posa tan fàcil a l'hora de saciar aquests interessos. "Les normatives europees ajuden, però arriben molt tard perquè, si hem d'esperar sis o set anys que la implementin, serem els últims, però al final les coses acaben caient pel seu propi pes". "Es fan servir els sistemes regulatoris per dirigir l'evolució i s'està fent malament", sentencia.

Tràmits i traves

Puig, de la seva banda, afegeix un punt més a aquesta qüestió i assegura que aquestes dificultats regulatòries "ens afecten a tots per igual". De fet, considera que, fins i tot, "perjudica més les empreses grans que puguin fer una instal·lació molt gran perquè, a la que passen de més de 100 quilovats, els tràmits són més farragosos, que no pas una instal·lació mitjana que, ara mateix, són les més afavorides, tot i que pateixen traves igualment".

Al seu judici, "el que tira enrere les empreses és la dificultat en les instal·lacions i la incertesa de com serà el tràmit de connexió a la xarxa elèctrica d'aquesta instal·lació", motiu pel qual creu que, davant d'aquests problemes, "suprimir l'impost al sol que no té cap sentit" perquè el que realment cal és "facilitar els tràmits".

La realitat, ara per ara, és que tant particulars com empreses (petites, mitjanes i grans) es topen amb moltes traves a l'hora de consumir energies renovables. Andreu considera que la solució és clara i que "cal permetre un sistema en què hi hagi un preu per a la venda de l'energia a la xarxa amb una instal·lació que ja estan comprant" perquè això "obriria el mercat i seria així per a qualsevol dimensió del client".