Els transports públics també s'adapten a l'estat d'alarma establert per la crisi del coronavirus. La limitació de la mobilitat dels ciutadans és una de les mesures més evidents en el dia a dia des que ha començat el confinament aquest cap de setmana a tot l'Estat. Mentre que Renfe manté el 100% dels serveis de Rodalies, redueix a la meitat els de llarga distància, l'Avant i l'AVE. Per la seva banda, TMB ha adaptat la freqüència de metro i autobús a les recomanacions del Govern central de reduir-ne el passatge al 60%.
Les restriccions del 50% dels serveis de Renfe -excepte Rodalies- s'implantaran a partir del 18 de març. Tot i així, l'empresa reduirà l'oferta de places disponibles per tal que es compleixi la distància de seguretat entre els usuaris, en funció de cada tipus de tren i vagó. En principi, aquests canvis duraran 15 dies -els que està decretat l'estat d'alarma-, tot i que podria allargar-se si, com el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha avançat aquest dilluns.
L'afluència al transport públic ha estat menor aquest dilluns que un dia habitual. Els trens de Rodalies han notat un descens del 70% de passatgers, per exemple. El servei a Madrid ha registrat un 80% menys de viatgers.
La mesura que ja s'ha aplicat a tots els trens de Renfe és la suspensió dels serveis de cafeteria, bar mòbil, distribució de premsa i auriculars. Les sales club de les estacions estaran tancades. Per adaptar l'oferta a les mesures de l'executiu de Pedro Sánchez, l'empresa ha anunciat que s'anul·laran tots els bitllets actuals i es retornarà el 100% de l'import als compradors. A partir d'ara, es posaran a la venda nous bitllets adaptats a la nova oferta.
L'AVE low cost, l'Avlo, no entrarà en funcionament el 6 d'abril, com estava previst, sinó que es posposarà. Renfe encara no ha establert la data, sinó que esperarà a veure com evolucionen els contagis del Covid-19 per decidir un nou dia de llançament. Totes les persones que ja tenien un bitllet d'Avlo podran canviar-lo quan es posi en marxa el servei.
Transport a Barcelona
TMB ha anunciat l'adaptació de la freqüència de metros i autobusos a les recomanacions del Govern central de reduir al 60% el passatge. Els usuaris han fet arribar les seves queixes el primer dia laborable de l'estat d'alarma, ja que alguns vehicles anaven plens: totes les persones que s'han desplaçat per anar a treballar han omplit els comboi en hora punta del matí en algunes línies de metro, una situació que també s'ha donat a Madrid.
Els usuaris han fet arribar les seves queixes el primer dia laborable en estat d'alarma, amb alguns combois de metro plens en hora punta
El servei ininterromput que s'ofereix els caps de setmana al metro de Barcelona desapareixerà mentre duri l'estat d'alarma. Així, tant divendres com dissabte, el transport tancarà a mitjanit i tornarà a obrir a les 5.00 hores del dia següent, seguint el patró dels dies laborables habituals.
Les mesures que ha pres l'empresa de transport públic inclouen pel que fa als autobusos que els conductors no vendran bitllets ni oferiran cap mena de servei que suposi contacte amb els usuaris. A més, els passatgers hauran d'accedir als vehicles per les portes del darrere.