La política catalana ha desencadenat un autèntic ball de seus entre les empreses. Tot just després del referèndum i davant la possibilitat que el Govern declari la independència, CaixaBank, Banc Sabadell o Gas Natural han decidit fer les maletes i traslladar el seu domicili social fora de Catalunya. El degoteig ha arribat també a empreses com Oryzon, Eurona, Proclinic, Dogi, Banco Mediolanum, Service Point Solutions o Lleida.net, entre altres. En una posició diferent es troba Grífols que en principi no té previst moure's però no descarta fer-ho si el nou escenari polític "afecta el curs normal dels negocis o la situació financera de la companyia."
La tendència general del trasllat apunta cap als Països Catalans o Madrid. Però, més enllà del soroll mediàtic, què implica tot plegat i quines en són les conseqüències reals? El director d'ESCI i professor de la UPF, Xavier Cuadras, ha explicat a VIA Empresa que "el trasllat de la seu social a efectes directes econòmics en té pocs. És una operació que es fa davant del notari que té poc cost per l'empresa i bàsicament, és canviar el domicili d'un lloc a l'altre".
Segons ha detallat el professor dels Estudis d'Economia de la UOC, Josep Lladós, això té un impacte directe i immediat en l'àmbit impositiu ja que es deixa de tributar impostos locals i regionals a Catalunya alhora que deixa de constar l'impost de societats en la cistella on participa la Generalitat, tot i que aquest darrer impost ja el gestiona directament el Govern espanyol. El seu impacte indirecte es troba als mercats: "És un tema de confiança i de percepció de risc més gran per una qüestió d'incertesa jurídica."
En aquest sentit, Lladós entén el trasllat de seus socials com "una mesura reactiva i protectora" per mantenir "un marc regulador i clar" però aclareix que "no hi ha trasllat d'activitat ni pèrdues de llocs de treball." Cuadras afegeix que "des del punt de vista de l'activitat econòmica, el valor afegit que es genera a Catalunya, es continuarà generant aquí pràcticament de la mateixa manera."
Mateixa plantilla, mateixes oficines
Davant la incertesa de si una Catalunya independent formaria part o no de la Unió Europea, els bancs volen garantir l'accés a la liquiditat emparats per la supervisió del Banc Central Europeu. CaixaBank marxa a València i defensa que "és prioritari la protecció de clients, accionistes i treballadors" i té "l'objectiu de salvaguardar plenament la seguretat jurídica". El Banc Sabadell, a Alacant. Però, en qualsevol cas, reivindiquen que no hi haurà cap impacte ni a la xarxa d'oficines ni a la plantilla.
Poc abans del referèndum, el conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ja va anticipar la possibilitat de canvis de domicili "nominals" però sense "moure a la gent perquè, al final, hi ha unes inversions fetes i un entorn que ha propiciat que s'hagin fet aquestes inversions." De la mateixa manera, Gas Natural que es trasllada a Madrid reitera que "no hi haurà cap conseqüència laboral."
Segons Cuadras, "si els bancs se n'anessin a Madrid, seria molt diferent que marxar a Alacant o València que no són hubs financers. No sembla que la vocació de CaixaBank o Banc Sabadell sigui estar allà." Entén, doncs, que les entitats financeres han posat així solució als seus "problemes amb les accions" però que la seva tria "és provisional" i està justificada des d'un punt de vista jurídic.
D'aquí cap allà, i viceversa?
Amb el nou decret llei del Govern espanyol, per traslladar-se ara ja no fa falta un acord de la junta d'accionistes sinó que n'hi ha prou amb un acord del consell d'administració. Però, no oblidem, que ara poden traslladar la seu d'aquí cap allà de manera tan fàcil i ràpida com d'allà cap aquí. "És una actuació que en 24 hores es pot executar. És tan fàcil prendre aquesta decisió com revertir-la", explica Lladós.
De fet, el Patronat de la Fundació La Caixa i de CriteriaCaixa han acordat el seu trasllat a Palma de Mallorca "per mantenir els interessos i l'operativa normal mentre es mantingui l'actual situació a Catalunya". El matís és important, ja que és el preàmbul d'una decisió que la mateixa entitat assegura que és de "caràcter temporal". En aquesta mateixa línia, el grup Agbar marxa a Madrid però no dubta tampoc en recordar que es "trasllada de forma temporal" per "preservar la seguretat jurídica dels inversionistes".
En última instància, Cuadras alerta que tot plegat pot tenir el seu efecte a escala psicològica però insisteix que "si no hi ha més canvis posteriors, la direcció de les empreses i les operacions es mantindran en el lloc on estaven fins ara". Amb un missatge de tranquil·litat, Lladós conclou que "el més important és que es continua operant des de Catalunya". Com si d'una pel·lícula nord-americana es tractés.