El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha destinat més de 906 milions d'euros a una vintena d'ajuts i subvencions per pal·liar els efectes socials, econòmics i laborals de la pandèmia, segons ha explicat la conselleria en un comunicat. Les mesures han beneficiat unes 310.000 famílies, més de 343.000 autònoms i microempreses i 1.500 projectes d'entitats, empreses i locals. El gruix dels diners s'han fet servir per ajudar en l'àmbit laboral, amb més de 866 milions d'euros que han arribat a mig milió d'autònoms, treballadors i microempreses i 733 entitats i organitzacions. Els autònoms, des de l'inici de la pandèmia, han rebut més de 673 milions d'euros en prestacions del Govern.
En concret, els ajuts als autònoms inclouen els pagaments per pal·liar l'afectació socioeconòmica de la covid-19 i per al manteniment de l'activitat (659 milions d'euros), per a la transformació digital i del model de negoci (2,4 milions d'euros amb el Consorci de Formació Contínua i 1,04 milions d'euros del programa Consolida't) i per al manteniment de la plantilla (10 milions d'euros). En total, aquest tipus d'ajuts per a autònoms i microempreses han superat els 343.000 beneficiaris individuals i 44 projectes.
En l'àmbit laboral, dels 866 milions, 130 han estat per treballadors afectats per un ERTO o amb contracte fix discontinu. Aquests diners inclouen les subvencions per formació i l'ajut extraordinari d'aquest primer trimestre, que arribarà a 142.000 treballadors, 117.000 dels quals ja han cobrat.
Treball també ha promogut 65 plans de reactivació socioeconòmica per ajudar als ens locals a contractar personal tècnic per impulsar projectes (24 ajuntaments i entitats municipals, 41 consells comarcals i el Consell Generau d'Aran), amb una partida de 6,5 milions d'euros. Els plans tenen com a objectiu millorar la situació d'ocupabilitat de les persones del territori i a reactivar l'activitat productiva de les empreses.
D'altra banda, també en Treball, el departament va fer una paga extraordinari de 21,3 milions d'euros per a les treballadores de les residències. A més, Treball ha fet ajuts a la promoció de l'economia social i solidaria amb els Projectes Singulars (3,9 milions d'euros), a entitats del tercer sector (1,69 milions d'euros) i a col·lectius especials com les persones joves autònomes (amb 11,8 milions d'euros a través de la Garantia Juvenil) i les treballadores de la llar.
Ajuts socials per a col·lectius vulnerables
Per fer front a l'emergència social, el Govern ha destinat 24 milions d'euros a ajuts directes. En concret, 20 milions d'euros, a l'inici de la pandèmia, per a famílies amb dificultats per pagar subministraments bàsics i 4 milions més per promoure iniciatives d'entitats socials destinades a evitar el risc d'exclusió dins la nova realitat social.
D'altra banda, es van destinar 8,1 milions d'euros en ajuts a les famílies, entitats i treballadors de lleure educatiu, per poder-lo mantenir pels seus beneficis emocionals i contra l'exclusió social. L'estiu del 2020 es van poder fer més de 6.500 activitats amb 235.000 participants.També es van destinar 367.000 a un complement per a les famílies acollidores de menors tutelats, beneficiant 2.626 llars que fan acollida en família extensa i que acullen 2.681 infants, i 796 més en família aliena que acullen 989 menors.
Treballadors de la cultura
El departament de Treball, en col·laboració amb la conselleria de Cultura, també ha destinat 8,9 milions d'euros en tres convocatòries d'ajuts a professionals, tècnics i docents del sector de les arts escèniques, arts visuals, música i audiovisual amb l'activitat aturada per culpa de la pandèmia. En concret, aquests diners han beneficiat 11.800 llars.
També hi ha hagut ajuts per a territoris concrets especialment afectats per la pandèmia i les restriccions. La Conca d'Òdena i el Segrià han rebut en total 2,5 milions d'euros del departament per a projectes de reactivació econòmica laboral, mentre que la Cerdanya i el Ripollès van rebre'n 300.000 per al manteniment de les instal·lacions juvenils.