El Ministeri de Treball reformarà la tarifa plana de 50 euros per a nous autònoms amb l'objectiu de millorar la seva eficàcia i impulsar l'autoocupació perdurable, ja que amb prou feines el 15,5% dels qui s'han beneficiat de la mesura des de la seva posada en marxa manté la seva activitat en el sistema. El Ministeri vol restringir l'ús de la tarifa plana per evitar la proliferació de falsos autònoms, que en moltes ocasions han desplaçat els assalariats tradicionals.
Les dades de Treball indiquen que l'augment d'afiliats al Règim Especial d'Autònoms (RETA) entre desembre de 2013, quan es va engegar la mesura, i juny de 2018 tansols equival al 15,54% del total de treballadors autònoms que s'han beneficiat de la tarifa plana en aquest període.
Això suposa, per tant, que existeix una desproporció entre els beneficiaris de la tarifa plana i l'evolució dels afiliats al RETA. Així, malgrat que la tarifa plana es mantindrà, el Ministeri buscarà fórmules perquè es crei ocupació perdurable.
Les converses entre el Ministeri i les associacions d'autònoms han arribat a acords per treballar en "mesures correctores" per tal de millorar la situació. Les associacions d'autònoms com UPTA, ATA o UATAE apunten que aquesta tarifa ha contribuït a la "bombolla de l'emprenedoria" i que és necessari analitzar la viabilitat de l'activitat de l'autònom abans d'oferir ajuda. També apunten que la tarifa plana ha de ser una mesura puntual, per fer pujar les noves altes d'afiliació, però mantenir-la a llarg termini potencia l'aparició del drama dels "falsos autònoms".
La tarifa plana de 50 euros va entrar en vigor el 2013 amb una durada inicial de sis mesos pels qui iniciessin la seva activitat per compte propi, encara que al gener de 2018 es va ampliar a un any per a nous autònoms, una mesura de la qual s'han beneficiat un total d'1.473.774 persones en aquests cinc anys.