El Barcelona Finance Hub (BFH) obre definitivament les portes i ensenya el seu “vaixell insígnia” a les últimes plantes de la Borsa de Barcelona, al cor de la ciutat comtal. L’objectiu del naixement del BFH? Fer de la capital catalana un centre d’innovació financera, amb ambició i amb l’atracció del millor talent possible. Van començar el projecte l’1 de gener de 2024 amb l’adjudicació de l’obra, s’han posat “les piles amb les reformes pertinents” i fan una crida a tots els actors financers per unir-se al hub, tinguin la seu física a Catalunya, València o Madrid. La inversió inicial per “engegar motors” ha estat d'1,5 milions i de moment compten amb sis empreses instal·lades al recinte i esperen poder incorporar a curt termini -i amb el mateix grau de compromís- els quatre principals bancs del país.
Quines seran les primeres passes del hub? Segons explica Quino Fernández, director del BFH, durant aquest mes de juliol estaran fent un programa d’acceleració fintech, promouran competicions entre empreses emergents i divulgaran un programa d’ambaixadors de marca. De cara a la tardor faran esdeveniments de comunitat, de partners, de programes i cicles formatius, programes d’acceleració i una newsletter plena de continguts per tots els actors. Entre les primeres aliances, destaca el rol “actiu” de la Caixa d’Enginyers, que és el “banc més català i de la ciutat”, explica el mateix Fernández.
La inversió inicial per “engegar motors” del BFH ha estat d'1,5 milions i esperen poder incorporar a curt termini els quatre principals bancs del país
Entre altres aliances hi ha el cas de l’EAE Business School, Barcelona Activa i Barcelona Finance School. També s’han aliat amb entitats com ara CMS Group, el Barcelona Centre Europeu Financer, BCN Fintech, Letslaw, Entretramites i Derecho Práctico, que els donen suport en altres àmbits, fins i tot en el legal.
"Al Barcelona Finance Hub disposem d’un espai emblemàtic ubicat a les plantes 5, 6, 7, 8 i 9 del mateix edifici al passeig de Gràcia. A més, comptem amb 3.000 metres quadrats i serà un punt de trobada amb sales de reunió i sales de juntes i un multipropòsit", apunta Fernández a VIA Empresa. En aquests moments tenen 300 places per futurs coworkers que es vulguin unir a la comunitat, juntament amb altres entitats financeres, siguin de la mida que siguin. Els “capitans del vaixell”, com els agrada denominar-se, són el mateix Quino Fernández, com a director del BFH i Núria Manils, hub manager del BFH, acompanyats de la resta de membres d’Aticco.
Uns orígens lligats al Tech Barcelona i al Departament d’Economia
Si es va parlar de sorpresa quan es va notificar l’adjudicació a Aticco a principis d’any era perquè havia quedat fora del projecte l'associació Tech Barcelona, que feia tres anys que havia ideat la proposta dins de la seva estratègia de convertir edificis emblemàtics en oficines per empreses digitals. De fet, van arribar a tancar un acord amb Bolsas y Mercados Españoles (BME), amb el compromís d'obrir un hub fintech.
Tanmateix, com van explicar des de Tech Barcelona fa uns mesos, l'autorització havia de comptar amb el vistiplau de la Generalitat, que era la propietària de l'edifici i que en el passat hi havia ubicat el Departament d'Economia. Tanmateix, des de Tech Barcelona sentien que no podien comptar amb “sostenibilitat econòmica” si ho tiraven endavant i estratègicament van preferir centrar-se en els espais del Pier 01, 03 i 07.