Crear un referent gastronòmic amb la voluntat de col·locar la figura de Gaudí al centre de la taula. Sota aquesta premissa, el pròxim mes de setembre obrirà les portes ‘El Tribut’, un restaurant que més enllà del seu propòsit de servir com homenatge a l’icònic arquitecte català, vol compartir els seus valors, vinculats al caràcter local, la força de la natura o el paisatge mediterrani. ‘El Tribut’, que se situarà a la planta superior del Balcó Gastronòmic, la nova iniciativa de restauració i d’alimentació que el Port Olímpic impulsa al Moll de Gregal, aposta per la innovació, tant des del punt de vista de la decoració com de l’oferta gastronòmica. Per fer possible el projecte, els impulsors de l’establiment han comptat amb el suport financer de l’Institut Català de Finances (ICF). L’organisme de la Generalitat de Catalunya ha atorgat un préstec participatiu d’IFEM.
Des de la seva experiència al món de la restauració, on gestiona set projectes diferents, David Carbó i Amorós, un dels socis de l’establiment ‘El Tribut’, explica que “a tots els espais que creem, busquem anar més enllà del component gastronòmic i que els locals estiguin ubicats a llocs emblemàtics amb un passat històric”.
David Carbó és el soci del projecte, que té experiència en el sector de l''hospitality' a la ciutat. Es dedica al desenvolupament de conceptes gastronòmics i implementacions operatives des de Manageat Hospitality i és soci d'altres projectes de restauració a Barcelona, comptant-ne un a Calella de Palafrugell. Tant Margarita, a l'emblemàtica platja de'n Calau de Calella com Baldomero, un oasi al mig de la capital catalana situat a l'emblemàtic Passatge Mercader, en el qual va comptar amb l'ajuda i finançament de ICF i Avalis. Segons Carbó, treballar amb l'ICF suposa un suport financer, sense el qual no hagués estat possible desenvolupar un projecte de l'envergadura del Tribut". Del restaurant se n'ocuparà Pastanaga, que gestiona projectes de restauració, a la qual confien el desenvolupament de l'oferta gastronòmica, l'estratègia i la gestió de l'operació diària.
El restaurant vol reflectir els valors de decoració, interiorisme i natura reivindicats per Gaudí
Finançar un projecte singular
Arran del propòsit de créixer i consolidar projectes gastronòmics singulars, va sorgir la necessitat de finançament per tirar endavant la iniciativa del restaurant ‘El Tribut’. En aquest escenari és on va aparèixer el suport de l’ICF en l’àmbit del capital risc i el préstec participatiu d’IFEM. En aquesta modalitat, l’organisme aporta finançament amb fons de capital risc, inversors privats i ‘venture builders’ en forma de préstec participatiu per a empreses en fases inicials o en les primeres etapes de creixement. L’ICF gestiona aquest vehicle de coinversió a través d’IFEM. David Carbó assenyala que “en l’ICF hem trobat un partner que no només està centrat en el suport financer, sinó que defensa i afavoreix la possibilitat de desenvolupar iniciatives singulars i de proximitat, vinculades al territori”. La inversió del tot el projecte del restaurant supera el milió d’euros.
En la concepció de l’espai, els impulsors del projecte han decidit utilitzar el sistema energètic de la geotèrmia amb l’objectiu, segons Carbó, de “posar la natura al centre de les decisions, combinant la sostenibilitat amb l’interès econòmic, reflectit no només en l’interiorisme del local, sinó també en l’oferta gastronòmica”.
"En l’ICF hem trobat un partner que no només està centrat en el suport financer, sinó que defensa i afavoreix la possibilitat de desenvolupar iniciatives singulars i de proximitat, vinculades al territori”
David Carbó afegeix que des d’una visió local, tocant al mar, es vol transmetre el caràcter mediterrani de Barcelona i de la figura de l’arquitecte Antoni Gaudí. “A més del producte de proximitat que utilitzarem en la nostra cuina, el personal del restaurant parlarà català, a part d’altres llengües, com a mostra de compromís amb el territori”. Innovació, disrupció i inspiració en un còctel que fusionarà materials constructius resistents, però procedents del reciclatge, aliments provinents de l’aprofitament i receptes clàssiques de la cultura catalana, però també asiàtiques o llatinoamericanes.
Diferents nivells de la carta
L’acostament culinari que proposarà ‘El Tribut’, tal com comenta Carbó, no es produirà des de l’alta gastronomia, sinó des d’un esperit mediterrani. Així, la carta oferirà propostes variades, agrupades en tres nivells: l’Alt Tribut, la tradició catalana i les clàssiques vinculades al mar. En el primer, es trobaran plats com l’entrepà de musclos en escabetx, les sardines a la llauna amb mel de papada ibèrica o el llobarro al forn amb vinagreta d’alfàbrega i estragó. En el cas de la tradició catalana, hi haurà filet Wellington de porc, canelons de rostit o esqueixada de bacallà. Una altra opció són plats que el comensal espera trobar en un restaurant que està a tocar de mar, com l’arròs del senyoret, el pernil, el marisc o el peix al forn.
‘El Tribut’ pretén innovar, fusionant gastronomia, natura i art en un mateix espai. El restaurant obrirà les portes per fer, tal com indica el seu nom, un tribut a Antoni Gaudí. Han creat un espai on poder-se reunir per viure una experiència de restauració autèntica i innovadora entorn dels valors i identitats que van caracteritzar el Modernisme de fa més d’un segle. ‘El Tribut’ penjarà sobre el mar gràcies al Balcó Gastronòmic, el projecte, que preveu convertir el Moll de Gregal en una de les àrees de restauració més singulars de la capital catalana.