• Economia
  • L'efecte Trump i el Brexit, reptes de l'economia per al 2019

L'efecte Trump i el Brexit, reptes de l'economia per al 2019

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, considera que la situació catalana podria anar millor amb "estabilitat política"

Les patronals insten les empreses a accelerar els seus plans de contingència | iStock
Les patronals insten les empreses a accelerar els seus plans de contingència | iStock
Bernat Bella
Periodista
Sabadell
21 de Gener de 2019

La sortida de la Gran Bretanya de la Unió Europea i la situació geopolítica global arran de l'efecte Trump als Estats Units són les grans incerteses per a l'economia de cara el 2019. Així ho ha assegurat el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, durant una conferència a la Cambra de Comerç de Sabadell aquest dilluns, 21 de gener. Després d'un 2018 marcat a escala global per la caiguda de valors, el màxim mandatari de l'entitat financera afronta el 2019 amb més optimisme malgrat les "incerteses" que hi ha al tauler de joc mundial de l'economia.

 

Josep Oliu també s'ha referit al context català, que ho ha qualificat de "sorprenentment" com a "situació anòmala". "L'1 d'octubre de 2017 va marcar un període crític d'incertesa. Després la situació continua sent anòmala, però s'ha estabilitzat". El president del Banc Sabadell, que va canviar la seu a València per aquesta "incertesa", ha afirmat que el dinamisme econòmic a Catalunya "és inferior del que podria ser amb una situació d'estabilitat política i col·laboració" amb l'Estat. Tot i això, ha afirmat que "no hi ha queixes" perquè l'economia funciona.

 

Amb tot, el Brexit ha centrat bona part de les "incerteses" que Oliu detecta per l'economia, especialment europea. "És un serial, no sé què passarà. Estan empantanegats i l'escenari és molt volàtil", ha destacat. A més, ha afirmat que una sortida sense acord seria "un gran desastre": "Ningú està preparat".

Josep Oliu: "Vam anar a Anglaterra perquè des del punt de vista institucional era més sòlid"

El president de l'entitat s'ha posat com a exemple de la sorpresa que ha suposat el Brexit i de com d'un dia per l'altre poden aparèixer noves incerteses per l'economia. "Vam anar a Anglaterra perquè des del punt de vista institucional era més sòlid. Però es van enredar amb un referèndum i amb el Brexit", ha descobert. Una decisió després de descartar l'expansió a Portugal pel temor que "l'extrema esquerra" assolís el poder: "I ha arribat al poder i ha fet bones polítiques".

Una altra gran incertesa mundial és l'entorn geopolític, que segons Oliu ha passat d'un lideratge indiscutible dels Estats Units a un nou escenari amb més focus de poder, arran de la pròpia voluntat nord-americana amb "l'efecte Trump" i la guerra comercial que ha impulsat a través d'aranzels. "No sabem cap a on anirà", ha advertit, tot i que sí que ha situat la Xina com un país que jugarà un paper molt important i més en el nou entorn digital.

Sobre la situació europea, juntament amb Gran Bretanya, el president de l'entitat bancària ha assenyalat Itàlia, un dels pilars de la Unió Europea, com un dels problemes, tot i que no el preocupa en excés. "La hipòtesi és que les polítiques que impulsaran seran per mantenir-se dins la Unió".

Josep Oliu: "Els canvis digitals provoquen guanyadors i perdedors".

Justament el nou paradigma digital és un dels principals reptes econòmics a escala mundial. "Ha afectat molts negocis. Els canvis digitals provoquen que hi hagi guanyadors i perdedors", ha assenyalat, posant com a exemple el món del taxi, en vaga aquests dies per la competència de plataformes com Uber i Cabify.

Un canvi que des de les mateixes entitats bancàries encara no saben del tot com afrontar, com ha reconegut: "Tenim moltes dades, però no sabem com fer-les servir per al nostre negoci".

Els tipus d'interès, a la baixa durant tota la crisi econòmica, és també un dels temes recurrents pel que fa a les perspectives econòmiques. Així, tot i que els mercats assenyalen grans pujades, Oliu sentencia que potser no seran tan grans com es diu. Tot i això, alerta que s'han de prendre mesures per evitar una pèrdua de liquiditat si les condicions d'accés al crèdit dels bancs empitjoren. "Si no, es produirà un retraïment del finançament".

Així, la situació de països com Gran Bretanya o Itàlia, la transformació digital, els tipus d'interès o la nova política nord-americana són incerteses que hi ha damunt la taula i que la seva evolució pot influir de manera decisiva el funcionament de l'economia. "Qualsevol cosa que resolgui les incerteses actuals és positiva", ha assenyalat Oliu.

Espanya, el problema del deute

En l'àmbit espanyol, Oliu ha assenyalat que el creixement de l'economia és superior a la mitjana europea i confia que durant el 2019 continuï d'aquesta manera. "El creixement és robust", ha assegurat. En aquest sentit, ha apuntat a la creació de llocs de treball, la millora de l'accés al crèdit i de la situació financera de les llars espanyoles. Tot i això, ha alertat que l'empitjorament de països emergents, especialment de Llatinoamèrica, pot afectar l'economia espanyola: "Durant la crisi hem viscut dels països emergents, però la seva situació ha empitjorat".

Presentació de les perspectives econòmiques del 2019 a la Cambra de Sabadell | BB

Presentació de les perspectives econòmiques del 2019 a la Cambra de Sabadell | BB

Oliu ha alertat del dèficit públic espanyol, gairebé del 100% del PIB. "Abans de la crisi era del 40% i ara està situat en el 98%. Si ara ens enganxés una altra crisi, no se on aniríem a parar. Tenim un problema", ha advertit. Segons el president del Banc Sabadell, la situació ve provocada per "dèficits estructurals" que impedeixen assolir superàvit en els comptes públics i que passen pel mercat de treball i el sistema de pensions. "Calen reformes estructurals i consensos polítics amplis per afrontar-les", ha reivindicat.

"La societat hauria de preveure també plans privats per la seva jubilació", ha reivindicat Oliu, que ha demanat mesures a curt, mitjà i llarg termini davant una realitat demogràfica que portarà cada vegada més pensionistes a l'Estat. Sobre el mercat laboral, ha preferit no donar cap recepta. El president del banc també ha fet referència als pressupostos proposats pel govern de Pedro Sánchez i la seva valoració no és positiva: "Fomenten la fiscalitat i això és problemàtic".

Descartada la bombolla immobiliària

"No hi ha cap perill de bombolla immobiliària". Així de contundent s'ha mostrat Josep Oliu sobre la possibilitat que el mercat immobiliari torni a esclatar com ho va fer fa deu anys, davant dels cants de sirena que apunten en aquest sentit per l'increment de preus. Un augment, que segons el president de Banc Sabadell, es mantindrà "moderat" en els pròxims anys: "Estem en un cicle expansiu".

Oliu: "Hi ha dèficit d'obra nova a les ciutats i això provoca l'augment de preus"

Segons Oliu, més aviat hi ha una falta d'oferta: "Hi ha dèficit d'obra nova a les ciutats i això provoca l'augment de preus". Un increment que, afirma, no comporta "cap problema econòmic", més enllà de qüestions socials d'accés a l'habitatge.

També ha assegurat que les entitats financeres són "més conservadores" en els préstecs per promocions immobiliàries. A més, ha considerat que el Banc Sabadell, després de desfer-se de tots els actius immobiliaris acumulats durant la crisi, "està sanejat" per si arriba una propera crisi.

Optimisme després d'un mal any

Pel que fa a la situació de l'entitat bancària, després d'un any de pèrdua de valor per sobre del que marcava la situació econòmica global, Josep Oliu considera que el 2019 serà més positiu pel banc. I és que el president ha afirmat que el 2018 van patir un llast molt important arrel de la problemàtica generada arran de les migracions informàtiques del banc britànic TSB, adquirit per Banc Sabadell.

Una situació que ha obligat a posar molts més diners dels previstos i que condicionaran de manera important els comptes de 2018, encara per presentar. Tot i això, ha assegurat que és un fet circumstancial i que esperen que TSB guanyi valor en els pròxims anys i es consolidi. "El mercat de moment no ho veu", ha lamentat Oliu, que ha destacat que s'ha fet molt més rebombori del que tocava, ja que el problema ha estat respecte l'accés a l'aplicació digital dels usuaris del banc anglès. "El problema ha arribat als mitjans de comunicació i després a la política", ha lamentat.

Amb tot, també ha alertat que les entitats financeres no tornaran a les xifres de rendibilitat d'abans de la crisi i que se situaven per sobre del 20%, en part per les noves regulacions. "Ara la nostra aspiració és arribar al 10%.