• Economia
  • Trump i economia europea: què canvia?

Trump i economia europea: què canvia?

La postura dura de Trump amb la Xina posa Europa en una posició delicada en una possible guerra comercial

Donald Trump durant un míting electoral | EP
Donald Trump durant un míting electoral | EP
Oriol Amat | VIA Empresa
Catedràtic de la UPF BSM i president de l'Observatori de la PIME de Pimec
14 de Novembre de 2024
Act. 14 de Novembre de 2024

La victòria de Donald Trump sacseja l'escenari global. Com afectarà aquesta nova realitat les nostres empreses i mercats? L'impacte podria ser profund, transformant el nostre teixit empresarial i modificant les regles del joc a les quals estàvem acostumats. En el recent informe de l’Observatori de la PIME de Catalunya es pronostiquen diversos impactes que caldrà seguir molt de prop:

 
  • Tensions geopolítiques i inflació: la postura dura de Trump amb la Xina posa Europa en una posició delicada en una possible guerra comercial. A més, els conflictes geopolítics podrien intensificar-se, especialment a Israel, amb efectes adversos sobre el consum i un augment dels costos de matèries primeres, perjudicant la renda familiar i limitant el creixement europeu.
  • Dòlar i comerç amb els EUA: La política proteccionista (America First) afavoreix un dòlar fort. Això redueix el cost dels productes europeus als EUA, però els nous aranzels (del 10% al 20% a totes les importacions europees i del 60% a les importacions xineses) faran més difícils aquestes exportacions. A més, el descens de l’euro augmenta el cost de les importacions europees, pressionant la inflació.
     

  • Finançament: les polítiques fiscals expansives de Trump podrien augmentar el rendiment dels bons nord-americans, atraient inversors i elevant els tipus d’interès europeus. Això encareix el deute, dificultant el finançament, un obstacle important per a les pimes.
     

La postura dura de Trump amb la Xina posa Europa en una posició delicada en una possible guerra comercial

  • Desregulació financera: la menor regulació pot provocar, al principi, alces en els mercats financers, però a la llarga pot ser la font d’inestabilitat i cracs borsaris.
     

Si ens ho mirem en l'àmbit sectorial, aquests impactes afectaran bona part del teixit empresarial i, especialment, a sectors com els següents:

 
  • Exportació: l'augment dels aranzels pot representar un obstacle important per a les exportacions catalanes cap als EUA, amb conseqüències variables segons el sector. Tot i que els Estats Units absorbeixen només un 4% del total d'exportacions catalanes, en sectors específics, com el del vi i cava, aquest percentatge s'enfila fins al 14%. Aquestes xifres evidencien la vulnerabilitat de certs sectors davant de possibles barreres comercials.
  • Agroalimentari: a més del vi i cava, com hem dit, hi ha d’altres productes agroalimentaris, com l'oli d'oliva i la carn, que també podrien ser molt perjudicats pels nous aranzels. Davant d'aquest escenari, els productors podrien veure's empesos a explorar altres mercats alternatius que garanteixin una major estabilitat comercial i ofereixin oportunitats de creixement en un entorn menys restrictiu.
     

  • Indústria (automòbil, química...): les exportacions industrials cap als EUA, també poden ser perjudicades per aranzels més elevats. A més, les polítiques de relaxació regulatòria als Estats Units ofereixen avantatges competitius als productes nord-americans, posant sota pressió els productors europeus que han d’operar dins de normatives més estrictes i costoses, especialment en temes de sostenibilitat. Aquest nou escenari obliga les empreses europees a plantejar-se estratègies que permetin mantenir la seva posició en un mercat global cada cop més exigent i desigual.

  • Armament: les polítiques de Trump menys compromeses amb la seguretat europea i més dures amb països com la Xina pot incrementar la despesa en defensa a Europa.

Les polítiques de Trump menys compromeses amb la seguretat europea i més dures amb països com la Xina pot incrementar la despesa en defensa a Europa

  • Tecnologia (intel·ligència artificial, criptomonedes...): L’aliança amb figures com Elon Musk impulsarà la innovació. Amb una regulació menys restrictiva, les empreses tecnològiques nord-americanes podrien avançar més ràpidament. Europa, que ja fa anys que va perdent terreny, haurà d’adaptar la seva regulació o arriscar-se a quedar més enrere.
  • Energia: es pot produir un increment dels preus, a causa de les tensions comercials i als aranzels, cosa que encareix els costos per a les empreses amb alta dependència energètica.
  • Sostenibilitat: Trump vol sortir de nou de l’Acord de París de 2015 sobre el canvi climàtic. I en els darrers mesos ha insistit en cal perforar, perforar i perforar per a produir més petroli. Aquesta política poc favorable a la descarbonització pot dificultar els objectius de sostenibilitat de la UE. Es poden generar desavantatges competitius per a les empreses enfocades a les energies renovables.
  • Immobiliari: el sector immobiliari podria veure’s afectat en cas que augmentin els tipus d'interès, que dificultaria l'accés al crèdit per a famílies i empreses.
  • Turisme: el sector turístic pot veure’s afectat per la inestabilitat internacional. Alhora, un dòlar fort podria fer Europa més accessible per a turistes nord-americans.
     

En conclusió, la victòria de Trump i les seves polítiques proteccionistes afectaran profundament l’economia del vell continent. Europa es veu abocada a redefinir les seves estratègies per a no passar a ser marginal en un escenari global més complex i fragmentat. Tot això pot accelerar l’adopció de les propostes de l’informe Draghi perquè Europa torni a recuperar la competitivitat perduda. En els darrers anys s’ha fet evident que mentre els Estats Units innoven i Àsia fabrica; Europa regula i burocratitza. Caldrà posar-se les piles.