• Economia
  • Trump entre Varsòvia i Pyongyang

Trump entre Varsòvia i Pyongyang

Enmig de l’escalada d’hostilitats amb Corea del Nord, el president nord-americà passarà per Polònia per intentar evitar que aparegui més informació comprometedora del ‘kremlingate’

Donald Trump haurà de viatjar aquesta setmana
Donald Trump haurà de viatjar aquesta setmana
Ivan Aguilar
07 de Juliol de 2017

La tensió entorn el sistema polític dels Estats Units segueix creixent de forma lenta però inexorable. La setmana ha elevat la tensió tant en l’àmbit intern com en l’extern amb Corea del Nord com a protagonista.

 

A escala interna, Trumpcare ha quedat un altre cop paralitzat a causa del bloqueig dels republicans moderats, fet que suggereix que la negociació serà llarga i tensa. A més, és molt probable que la llei sanitària que es voti sigui marcadament diferent, el que obligaria a obrir un procediment bicameral per tal de votar la mateixa llei a ambdues cambres.

Kremlingate, més tensió

El kremlingate segueix apujant la tensió, reflectida en els tuits cada vegada més agressius del President Trump contra la premsa nord-americana. Aquesta setmana hi ha hagut dues novetats sobre la ingerència russa a les eleccions presidencials. La primera, que un dels senadors republicans de la comissió d'intel·ligència del Senat, Adam Schiff, ha declarat que ha vist proves irrefutables sobre la ingerència russa a les eleccions i de la col·lusió entre Trump i Putin. Això és un pas endavant important dins el partit republicà, que fins fa poc defensava el contrari.

 

El bloqueig dels republicans moderats fa preveure una negociació llarga i tensa del Trumpcare

El segon, un executiu de la CNN ha explicat a diverses fonts que tant el seu mitjà com el Washington Post tenen unes cintes d’àudio que demostren que Kishner i Bannon van demanar ajuda a Vladimir Putin a canvi de rebaixar les sancions. Tant la CIA com l'FBI ja tenen les cintes i treballen conjuntament amb aquests mitjans per publicar la informació i donar protecció als periodistes, que reben milers d’amenaces de mort diàries provinents de l’alt-right que representa Steve Bannon.

Problemes a Corea

A l’exterior hi ha hagut una forta escalada amb Corea del Nord. El motiu ha estat un test amb un míssil ICBM. En teoria aquesta és la línia vermella que els Estats Units van imposar anys enrere a Corea del Nord. Per aquest motiu es va reunir el Consell de Seguretat de l’ONU el dimecres, i la resolució deixa en mans dels Estats Units què fer amb Pyongyang.

La CNN i el Washington Post tenen unes cintes d’àudio que compliquen el kremlingate a Trump

El Pentàgon ha ofert diverses solucions militars al President Trump, que ha amenaçat la Xina amb represàlies si no aplica un bloqueig econòmic a Corea del Nord. El cert és que tot i tenir un ICBM -cosa que al meu entendre és incert-, Corea del Nord encara ha de desenvolupar un sistema de guiat i miniaturitzar armes nuclears per ser una amenaça real per als Estats Units. El cert, però, és que els Estats Units tenen, de facto, el permís de l’ONU per aplicar una solució militar a Corea del Nord, cosa impensable fa sis mesos.

Els bolos de Trump

L'agenda exterior del President Trump té tres viatges aquesta setmana: Putín, Polònia i G20. I què fa Donald Trump a Polònia, s'estaran preguntant. Molt fàcil: ha anat a dir que no pot garantir-hi la presència de tropes dels Estats Units. Els polonesos són profundament antisoviètics i per això el seu servei d'intel·ligència és, juntament amb l'alemany, el més actiu proporcionant informació sobre el kremlingate a la NSA (i, per tant, al Fiscal Especial Robert Mueller). Donald Trump ha anat a Polònia a salvar el coll.

Els Estats Units tenen, de facto, el permís de l’ONU per aplicar una solució militar a Corea del Nord