• Economia
  • Trump: sense preguntes no hi ha respostes

Trump: sense preguntes no hi ha respostes

El president dels Estats Units culpa Obama la interferència russa a les eleccions presidencials, mentre continuen les incògnites de la reforma sanitària i prohibeix les preguntes a les rodes de premsa

La Casa Blanca no ha permès preguntes fins aquest dimecres
La Casa Blanca no ha permès preguntes fins aquest dimecres
Ivan Aguilar
30 de Juny de 2017

Malgrat que el ritme de filtracions sobre el kremlingate s'ha reduït d'ençà que James Comey va declarar a la Comissió d'Intel·ligència del Senat que s'havien publicat algunes notícies falses al respecte (que no han tingut suport en aquesta columna), el mateix Donald Trump treu el tema una vegada i una altra, però aquesta setmana, per primera vegada, el President ha reconegut obertament que la interferència russa a les eleccions presidencials va existir.

 

Trump ha canviat la seva estratègia i ara insisteix a culpar Barack Obama d'aquesta interferència argumentant que no va fer res per contrarestar-la. El cert, però, és que els Estats Units són un Estat de Dret i si algú ha de prendre mesures són els tribunals, ja que el President no té poders legals per conspirar contra ciutadans nord-americans - de fet, fer-ho és delicte de traïció-.

A més a més hi ha una altra cosa que Donald Trump omet: als EUA la informació classificada provinent de les agències d’Intel·ligència no es pot utilitzar en judicis, ja que seria revelació de secrets. Així doncs, utilitzar aquesta informació durant una campanya electoral contra un rival polític i en benefici d'un candidat que és company de partit seria del tot inacceptable.

 

Als EUA la informació classificada provinent de les agències d’Intel·ligència no es pot utilitzar en judicis

El fiscal especial Robert Mueller III sembla haver acabat el període de contractació i ja ha fet les primeres passes requerint informació i, segons algunes fonts, després de vacances podríem tenir novetats sobre la investigació.

El resultat és que la Casa Blanca està passant uns dies amb un nerviosisme estranyament elevat que ha provocat que el Secretari de Comunicació, Sam Spicer, no permetés retransmetre en directe les rodes de premsa de la Casa Blanca. Tampoc s'han permès preguntes fins aquest dimecres, quan ambdues prohibicions van ser aixecades. 

Arribarà la Trumpcare?

La reforma sanitària està arribant a un nou clímax. Divendres passat, al vespre, els Republicans van publicar l'esborrany de la moció i el varen enviar a l’oficina pressupostària (CBO) que dilluns va publicar-ne l'avaluació. Els Republicans necessiten que la moció redueixi el dèficit públic els deu pròxims anys per poder aprovar-la per majoria simple i, en aquest aspecte, l'avaluació de la CBO és positiu per què Trumpcare reduirà el dèficit públic en 321.000 milions de dòlars els propers 10 anys.

Ara bé, hi ha dos aspectes que ha provocat una allau de rebuig dels moderats Republicans:

  1. La moció reduirà els fons dedicats a Medicaid, que és el programa federal de suport al mandat individual (tots els adults tenen obligació de contractar assegurança mèdica) i estima que 22 milions de nord-americans perdran la cobertura sanitària.
  2. Les primes de les assegurances es poden encarir per la classe mitjana a causa de l'estructura dels crèdits fiscals proposats.

Onze senadors republicans han mostrat públicament la seva oposició a Trumpcare així que la Casa Blanca no ha tingut més remei que ajornar la votació fins després del recés del Dia de la Independència (4 de juliol). 

Més tensió amb l’exterior

La política exterior, després d'uns dies de calma, torna al primer pla. La Casa Blanca va fer dimecres una cosa que jo no havia vist mai: emetre un comunicat acusant el règim de Bachar Al-Assad d'estar preparant un atac químic i anunciant fortes represàlies si es duia a terme. A més, la situació entre Qatar i l'Aràbia Saudita, amb Iran recolzant Qatar, afegeix més tensió a Síria. 

Un triomf de Trump

El Tribunal Suprem va aixecar cautelarment algunes parts suspeses sobre el Decret Migratori conegut com travel ban. Després de l'estiu el Suprem emetrà un veredicte definitiu, però estableix excepcions en l'aplicació del decret: parentiu familiar i negocis. En aquests dos casos no serà possible prohibir l'entrada dels països vetats per Donald Trump. És un gran triomf per al President.

Baixades i pujades del tipus d’interès

La Reserva Federal podria donar detalls concrets sobre la reducció del seu balanç (que, de facto, implica un augment del tipus d’interès efectiu) el pròxim mes de setembre, malgrat que l’oposició a les pujades de tipus cada cop són més nombroses. Això sí, els que s’oposen a les pujades són els mateixos que s’oposaven a les baixades. La vida.