El 70% de la ciutadania de Barcelona opina que el turisme beneficia la ciutat, però un 23% considera que és perjudicial, percentatge que ha pujat des del 17,3% de l’any 2022, segons l’Oficina Municipal de Dades. Gairebé el 80% dels enquestats creuen que el turisme genera oportunitats econòmiques i de treball per a la ciutadania de la capital catalana, i un 56% diu que el sector és la principal font de riquesa de la ciutat. L’informe s’ha elaborat d'acord amb 1.859 enquestes fetes entre la primavera i la tardor passades, i apunta al fet que el turisme continua sent vist com la principal font de riquesa de la ciutat per un 56,6% de la població. Mentre que el principal benefici del turisme que es destaca és l’aportació econòmica que representa, aquells que el veuen negativament ho fan per ser un factor que influeix en l’augment dels preus i, com a primer motiu, per la massificació d’alguns espais.
En aquest sentit, zones com la Rambla, Sagrada Família, plaça Catalunya, Passeig de Gràcia o el front marítim s’apunten com a espais de la ciutat que una part dels enquestats han deixat de visitar per la presència de turisme. La població consultada prefereix turistes que arribin a la ciutat per motius formatius, professionals o bé esportius i culturals abans que no pas visitants de creuers, que tenen més persones detractores que partidàries.
A més a més, el 21,5% considera que hi ha massa allotjaments turístics a la ciutat i fins a un 20,8% assegura que conviu amb algun d’aquests allotjaments al seu propi edifici. En el bloc que consulta l’opinió de la ciutadania en relació amb l’actitud dels turistes, la majoria continua creient que tenen un bon comportament a la ciutat (53,3%, 1,4 punts més que un any enrere), davant d’un 27% que tenen una opinió contrària (+1,1 punts).
El 45,5% afirma haver tractat amb el turisme en el darrer any (una xifra lluny del 60% que es va assolir l’any 2019) i un 23,5% assegura haver allotjat algú a casa seva. L’any passat, la despesa dels turistes a Barcelona va ser de 9.600 milions d’euros, una xifra que representa un increment d’un 14,7% en comparació amb el darrer període previ a l’esclat de la pandèmia. Segons dades de l’Observatori del Turisme de Barcelona, més de 12 milions de persones van visitar la ciutat durant el 2023, un 6,9% menys que el 2019. Hi va haver 35,9 milions de pernoctacions, un 1,8% més, atès que l'estada mitjana ha passat de 2,7 a 3 nits per persona. La taxa d'ocupació hotelera sobre places disponibles s'ha situat en el global de l'any en un 68,9%.
La rendibilitat hotelera ha estat d'uns 159 euros de mitjana. El 80,8% dels turistes allotjats a la ciutat han estat d'origen internacional, la qual cosa consolida Barcelona com a líder en el nombre de pernoctacions que fan aquests turistes arreu de l'Estat. Per procedències, els Estats Units són la principal nacionalitat amb més d'un milió de turistes allotjats (+5,3%). Hi van darrere el Regne Unit, França, Itàlia i Alemanya (entre 400.000 i 600.000 turistes per país).
El Japó i Rússia són els països amb les caigudes més significatives (-53,4% i -64,5%, respectivament) mentre que la Xina i Corea del Sud també presenten caigudes al voltant del 17%, però s'han recuperat lleugerament els últims mesos fruit també de la relaxació de les mesures adoptades per fer front la pandèmia de la covid-19 l'any 2023 respecte del 2022.