• Economia
  • La costa gironina, brava i inquieta pel Regne Unit

La costa gironina, brava i inquieta pel Regne Unit

El litoral de comarques gironines espera poder començar a rebre turistes britànics a principis de juliol

El sector turístic de la Costa Brava, preocupat pel turisme britànic | iStock
El sector turístic de la Costa Brava, preocupat pel turisme britànic | iStock
Girona
29 de Juny de 2021

La Costa Brava comença la temporada d’estiu amb la incertesa de l’arribada del turisme britànic. El Regne Unit va posar en marxa el 17 de maig un sistema de colors per qualificar com “segurs” o “no segurs” els diferents països, des de la perspectiva sanitària. L’Estat espanyol ha estat declarat com a semàfor ambre. Un fet que es tradueix en una quarantena de 10 dies per als turistes anglesos, un cop arribats a casa, i el consell, per part del govern britànic, de no escollir Espanya com a destinació turística, almenys fins a finals de juny.

El ministre de Transports britànic, Grant Shapps, considera aquesta mesura com la millor prevenció pel bon ritme de vacunació del Regne Unit. Subratlla que no seria prudent relaxar les mesures i permetre el turisme a països on l’índex d’infecció és més elevat. “No podríem fer això i dir que estem segurs”, va advertir. S’esperava que la setmana passada Espanya passés a formar part de la llista verda de destinacions segures, però la realitat ha estat una altra. 

Ara per ara, el Regne Unit només considera les Illes Balears com una destinació segura. És una mesura que arriba com un gerro d’aigua freda per a la Costa Brava, que espera amb moltes ganes poder arrencar la temporada d’estiu el més aviat possible i amb les menors restriccions possibles.

El patronat de turisme, a l’expectativa

El turisme britànic és el segon mercat estranger més important de la Costa Brava a l’estiu. El litoral gironí, en general, ha rebut amb sorpresa el semàfor ambre del Regne Unit. “El sector turístic de la Costa Brava esperava poder ser verd”, afirma el vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Jaume Dulsat. “Aquesta decisió ens afecta negativament. Creiem que respon a un tema geopolític i, malauradament, la nostra incidència com a destinació turística és inexistent”, afegeix Dulsat, que també és l'alcalde de Lloret de Mar.

L’any 2019, van arribar a la Costa Brava 354.000 turistes britànics. El Patronat de Turisme treballa, aquest estiu, amb unes previsions dels allotjaments turístics d’entre el 65% i el 75%, respecte l’any 2019. Unes xifres que els fan ser optimistes, en el context actual.

El Patronat de Turisme Costa Brava Girona treballa amb unes previsions dels allotjaments turístics d’entre el 65% i el 75%, respecte l’any 2019. Unes xifres que els fan ser optimistes, en el context actual

Tot i això, des del Patronat es remarca la importància de relaxar mesures. Molts turistes arriben a les comarques gironines a través de turoperadors, que necessiten un temps per reactivar-se, ja que tenen tota la part logística, operativa i comercial per gestionar.

“Aquesta notícia ens condiciona negativament perquè la turoperació que ve del Regne Unit no es pot gestionar en uns dies. No és només posar avions, sinó que porta implícita una instrumentalització important com són les reserves hoteleres, els serveis de transfer o l’oci complementari, entre d’altres”, aclareix Dulsat. Tanmateix, tant el sector turístic com el Patronat es troben a l’expectativa de les dates claus de juny per poder canviar a semàfor verd i a principis de juliol ja poder rebre els primers turistes procedents del Regne Unit, sense que hagin de fer quarantena quan tornin a casa.

Els establiments turístics, optimistes

El sector turístic té ganes de tornar als números de l’any 2019. La notícia del Regne Unit no ha estat bona. Es donava per fet que hi hauria una relaxació de mesures per poder començar la recuperació d’un any d’ingressos significativament reduïts.

La direcció de l’Hotel Hostalillo de Tamariu reconeix que els anys abans de la pandèmia tenien un 30% de públic anglès. Ara bé, la seva directora, Judit González, considera que l'endarreriment del turisme britànic “quedarà amortit per la resta de visitants que vindran”. Tot i ser un percentatge important en l’economia d’aquest establiment, estan segurs que hi haurà molta mobilitat per part d’altres públics, sobretot francesos i nacionals.

És una visió que comparteix la direcció del Càmping Empordà, situat a L’Estartit. El seu client principal és l’holandès, però el client anglès és el que ajudava a complementar que la temporada alta fos bona. En aquest cas sí que es troben amb anul·lacions per part de clients britànics.

El client anglès és el que ajudava a complementar que la temporada alta fos bona

“Si totes aquestes reserves que tenim encara en stand by, a última hora són anulacions, probablement, ja no les podrem reservar. Per tant, vol dir que tindrem parcel·les buides i, encara que no sigui una quantitat molt significativa, sí que és cert que fa mal perquè venim de no tenir temporada baixa”, assegura la sotsdirectora del càmping, Sílvia Comas.

D’altra banda, diversos establiments turístics asseguren que la pandèmia va obligar l’any passat a fer reserves amb més antelació. Un fet que aquest any és diferent i més semblant als temps d’abans que esclatés la covid-19. “La manera de fer les reserves ha canviat, abans la gent anava amb més marge i ara és més d’avui per a avui”, assegura González. Una situació que afavoreix el turisme i que, ara per ara, ja hi ha hotels que ho han notat en els seus números.

Lloret de Mar, per exemple, preveu obrir més del 90% de la seva planta hotelera. El seu alcalde, Jaume Dulsat, assegura que “és una mala noticia que un mercat estratègic com el del Regne Unit decideixi anar retardant la seva arribada”. Ara bé, assegura també que “òbviament, empitjora les perspectives del sector hoteler” però consideren que “no serà concloent”. Així doncs, Dulsat destaca que “és necessari canviar a semàfor verd el més aviat possible”.

La mateixa opinió tenen la direcció de l’Hotel Hostalillo de Tamariu i del Càmping Empordà a l’Estartit. Tot i ser una mala notícia i tenir ganes que el Regne Unit relaxi mesures, els dos establiments donen per fet que hi haurà mobilitat per part dels altres mercats emissors.

Les previsions, més bones que l’any 2020

Després de mesos marcats per la pandèmia i les restriccions, sembla que entrem a la nova normalitat tan esperada i ja són diversos indrets de la Costa Brava els que encaren la temporada d’estiu d’una manera més optimista que l’any passat. La situació sanitària ha millorat considerablement i el bon ritme de vacunació fa pensar que aquesta temporada serà més bona que la de l’any passat. “Afortunadament i, pel que tenim ara demostrat dels mesos ja transcorreguts, estem fent molts bons números”, assegura Judit González.

González: “Estem fent molts bons números des del mes de maig”

El Patronat de Turisme espera que la temporada pugui allargar-se després de l’agost “no com l’any passat, que va acabar en sec”. En aquesta mateixa línia, Sílvia Comas també espera “una pujada respecte l’any passat, sobretot a finals d’agost”.

Els països de la llista verda, pràcticament sense restriccions

Les destinacions que actualment es troben a la llista verda del Regne Unit són Austràlia, Brunei, Falkland Islands, les Illes Fèroe, Gibraltar, Islàndia, Israel i Nova Zelanda. Passar a aquesta llista suposa només fer-se una PCR per entrar al país britànic i omplir un formulari per entrar a l’espanyol.

La mala notícia va ser per a Espanya però també per als ciutadans britànics, que van reaccionar amb sorpresa en veure que gairebé no s’havia ampliat aquesta llista la setmana passada. La població britànica no entén, per exemple, que Portugal passés de semàfor verd a ambre. Experts britànics del sector demanen al primer ministre, Boris Johnson, “més claredat i no tanta confusió i caos”.