Catalunya, entre altres per davant de Madrid i la Comunitat Valenciana, és un dels territoris de la Unió Europea on més han caigut les pernoctacions reservades a través de plataformes com Airbnb, Booking o TripAdvisor. Segons dades facilitades per l'Eurostat, la caiguda del 2022 va ser d'un 13% en comparació amb el 2019, el darrer punt de referència abans de l'esclat de la pandèmia.
En el cas de la província de Barcelona, les pernoctacions contractades amb plataforma van caure un 20% fins a poc més de 10 milions. La tendència és així contrària a la mitjana a la UE, on les reserves van augmentar l'any passat un 7% respecte al 2019. Concretament, a la UE es van contractar 547 milions de pernoctacions el 2022, mentre el 2019 van ser 512 milions.
A Espanya, els territoris on més cauen les pernoctacions són Catalunya i la Comunitat de Madrid, seguides del País Basc, la Comunitat Valenciana i Múrcia. En canvi, les zones on més augmenten són a les comunitats autònomes del centre i nord d'Espanya. A escala europea, els majors descensos en les pernoctacions contractades a través de plataformes es troben en països com Estònia i Letònia, però també hi ha ciutats com Berlín, Praga o Viena que continuen per sota del nivell previ a la pandèmia. Per exemple, a la capital txeca el descens és del 52% i a Berlín del 39%.
En canvi, hi ha zones rurals de països com Polònia, França o Suècia on s'incrementen les pernoctacions reservades amb plataformes. De fet, nou de les 10 regions on més augmenten són zones rurals de França. Així, l'Eurostat confirma que els majors increments en reserves amb plataformes es troben en les regions europees amb una "importància turística moderada".