Tota gran sèrie té un final de pel·lícula. Aquest Joc de Trons cameral no podia ser menys... El bufet Maresca a través de l'advocada Mercedes Cuyás i en representació dels excandidats Carles Tusquets i Ramon Masià i una vintena d'autònoms, empreses i altres excandidats ha fet reviure aquest divendres el fantasma de la impugnació a la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona.
Ras i curt: s'ha presentat un recurs administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que pretén anul·lar i deixar en suspens els acords adoptats per part de la Junta Electoral Central durant el passat 13 de maig i això inclou tant la publicació dels resultats definitius que es van saldar amb majoria absoluta de la candidatura Eines de País a la Cambra com la constitució del ple d'investidura previst a la Llotja de Mar per aquest mateix dilluns 17 de juny.
"L'administració pot ser molt lenta o molt ràpida", ha alertat Cuyás. Tot plegat, ja avança per la via judicial a través d'un recurs contenciós especial de protecció de drets fonamentals com a conseqüència "d'irregularitats i il·legalitats de calat" contra candidats i electors i que passa per davant de tots els altres procediments en marxa, un recurs d'alçada amb petició de mesures cautelars contra la Conselleria d'Empresa i Coneixement de la Generalitat liderada per Àngels Chacón com a òrgan tutelar i un requeriment al Consell General de Cambres de Catalunya en contra de Sctyl com a empresa encarregada de la plataforma de votació.
A partir d'aquí i en cas de prosperar els recursos judicials presentats, s'obririen diferents escenaris possibles. Ara bé, Cuyás ja ha avançat que en cas de produir-se un recompte dels vots desestimats per la JEC hi hauria fins a vuit vocalies que podrien ballar i donar la victòria a una altra candidatura i no es descarta tampoc la repetició d'eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona.
Segons fonts de VIA Empresa, el recurs encara no està admès a tràmit i no ha arribat a instàncies de la Conselleria d'Empresa i Coneixement. Alhora, des de la Conselleria es descarta endarrerir el ple constitutiu i es defensa que "tot segueix endavant com estava previst". Tot i això, Cuyás ha alertat que si no s'adopten les mesures cautelars, "el recurs es podria admetre més tard i el plenari no tenir validesa com tampoc els acords assolits".
"Va sortir a tot arreu els problemes que van haver-hi pel fet que els vots no quadraven", ha criticat l'advocada des de l'Hotel Sofia. D'aquesta forma, ha enumerat una llarga llista de greuges: "errors importants amb incidència directa a l'adjudicació d'algunes vocalies" o "irregularitats i il·legalitats en la vulneració dels drets fonamentals com per exemple, els col·lectius xinesos i pakistanesos a qui no s'ha facilitat l'anglès per poder votar amb igualtat", entre d'altres.
Encara més: "incompliment de la legislació bàsica de l'Estat pel que fa a l'anul·lació del vot per correu", "greus incidències en el vot remot que ha incomplert l'autenticació robusta i que s'ha estès amb inseguretat i nul·litat sobre un 84% dels vots" o "vulneracions de les condicions del plec de prescripcions i l'adjudicació del contracte amb Scytl". Fa només unes hores, Scytl ja es va defensar reivindicant que "en cap cas s'havia vulnerat el caràcter del procés electoral" i que s'havia assegurat "la confidencialitat i l'anonimat del vot" així com "la integritat i la transparència del procés".
Alhora, també s'ha criticat que l'auditor Agtic Consulting només ha revisat les IP amb vuit o més vots, però no les que tenien set o menys... "Ningú té la certesa de què aquest vot ha sigut nul o no. És un llindar jurídicament arbitrari", ha afegit Cuyás. O també que el sistema votació remota es pengés durant més de 20 minuts durant el passat 6 de maig.
"En el recurs d'alçada es fan dues peticions: nul·litat sobre el 84% del vot efectuat i sol·licitem que es convoquin noves eleccions o un nou recompte de vots i si hi ha variació pel que fa als candidats que així es designi. Ara només queda seguir la llei", ha conclòs. Repetir eleccions o vuit vocalies que podrien canviar la història de la Cambra? Els tribunals tindran l'última paraula.