• Economia
  • La UB, primera de l'Estat en sol·licituds de patents europees

La UB, primera de l'Estat en sol·licituds de patents europees

Des del 2004, les llicències han generat un retorn a la universitat de més de 3,2 milions d'euros

Aquesta fita coincideix amb el trentè aniversari de les primeres patents gestionades per la UB | iStock
Aquesta fita coincideix amb el trentè aniversari de les primeres patents gestionades per la UB | iStock
Redacció VIA Empresa
Barcelona
14 de Març de 2019

La Universitat de Barcelona (UB) és la primera de l'Estat espanyol pel que fa al nombre de sol·licituds de patents europees presentades, segons indica la institució docent que cita l'informe de l'Oficina Europea de Patents (OEP). Les dades de l'OEP situen la UB en la tercera posició pel que fa a sol·licituds de patents entre les empreses i institucions.

En primer lloc destaquen el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), amb 61 sol·licituds; la farmacèutica Esteve, amb 33, i després la UB i la Fundació Tecnalia Research & Innovation, amb 17. A continuació hi ha Repsol, amb 16 sol·licituds; Seat i Telefónica, amb 14, i la Universitat Autònoma de Barcelona i l'Institut de Ciències Fotòniques, amb 13.

Aquesta fita, s'afirma des de la institució educativa, coincideix amb el trentè aniversari de les primeres patents gestionades per la UB, primer a través del Centre de Patents i més endavant juntament amb la Fundació Bosch i Gimpera. Des d'aleshores s'ha arribat a una xifra acumulada que supera el miler de sol·licituds.

Creació d'empreses

Una altra dada que ofereix la UB indica que durant aquests trenta anys s'han signat gairebé 150 acords de llicències, que han permès transferir un gran nombre de tecnologies des de la institució docent barcelonina al sector industrial.

A més, la llicència de tecnologies ha permès crear 23 empreses derivades participades per la UB, com ara Biocontrol, Bluephage, Colorsensing o Iproteos. Només des del 2004, les llicències de tecnologies han generat per a la universitat un retorn de més de 3,2 milions d'euros, segons els seus càlculs.

Pel que fa a les patents sol·licitades aquest any, set són del sector químic i farmacèutic; sis del de l'electrònica i els sensors; tres del de les tecnologies de la informació i la comunicació, i una del sector de l'òptica i la instrumentació. Encapçala el rànquing la Facultat de Física, amb set sol·licituds, seguida de la de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació, amb cinc, de la de Psicologia, amb tres, i de la de Química, amb dues.