Primer van ser les indústries, després els cotxes i ara els edificis. La UE ha arribat a un acord per renovar la directiva sobre eficiència energètica dels edificis i ha establert nous criteris: a partir del 2030, les noves construccions hauran de ser zero emissions i el conjunt de les edificacions ho ha d'aconseguir per a l'any 2050. És una de les mesures que forma part del Pacte Verd Europeu amb què es pretén arribar a la neutralitat climàtica el 2050.
L'acord aconseguit pel Consell de la UE -on estan representats els governs dels 27-, l'Eurocambra i la Comissió Europea també obligarà a la reducció en un 16% el consum d'energia dels edificis en set anys i que caigui entre un 20 i 22% per al 2035. El 55% de la disminució s'haurà d'aconseguir mitjançant la renovació dels edificis que tenen un pitjor rendiment, segons explica el Consell en un comunicat.
La revisió de la directiva forma part de l'agenda verda europea tenint en compte que els edificis consumeixen el 40% de l'energia i són responsables del 36% de les emissions de CO2 a nivell europeu. L'acord aconseguit té menys ambició que la proposta que havia plantejat el Parlament Europeu, apostava per establir el 2028 com a data límit perquè els nous edificis fossin zero emissions. Aquesta és la data que s'ha establert, això sí, per als nous edificis que allotgin administracions públiques.