Sis de cada deu empreses incompleixen l'obligatorietat del registre horari que va entrar en vigor fa un mes, segons una enquesta a 350 delegats sindicals de la UGT. Els resultats del qüestionari revelen que el 37% de les empreses no registren la jornada i que el 28% ho fa només per una part de la plantilla. Només un 18,2% de les empreses han incorporat sistemes per controlar les hores dels treballadors des de l'aplicació de la norma i el 22% de les companyies ja registraven les hores abans que fos obligatori. L'informe del sindicat indica que no es van retribuir el 44% dels 77 milions d'hores extres que es van fer a Catalunya, cosa que suposa que les arques públiques van deixar de recaptar 167 milions d'euros en aquest concepte.
Els representants laborals han fet públiques aquestes dades coincidint amb el primer mes de l'entrada en vigor de la llei que obliga les empreses a registrar la jornada dels treballadors. Trenta dies després, la normativa que s'ha implementat de manera "força desigual", per UGT. Una altra de les conclusions de l'estudi és que el 78,9% dels preguntats indiquen que el sistema de registre no ha estat consensuat entre l’empresa i la representació legal dels treballadors i les treballadores.
Algunes empreses prefereixen pagar la multa d'una eventual inspecció a pagar les hores extres
L'informe presentat per UGT enumera les "martingales" que han detectat per tal d'evitar i evadir aquesta normativa: des dels que fan signar un full d’Excel tres mesos abans de la realització de les hores; als que amenacen amb descomptar el temps d’atendre trucades personals; passant per aquells que han generat una màquina de fitxar que computa estrictament les 8 hores pactades.
A més, el sindicat apunta que s'han detectat companyies que prefereixen pagar la possible multa d’Inspecció, de 600 euros. Per UGT, la normativa és massa "tova" en l’apartat de sancions. "Les sancions que es preveuen s’han tipificat només com a greus i, per tant, oscil·len només entre 626 i 6.250 euros. A la pràctica, aquesta tipificació comportarà que algunes empreses optin per pagar la multa, en lloc de registrar la jornada de treball i pagar els excessos de jornada, diu l'informe. El sindicat recorda, però, que registrar la jornada de treball no és una "opció" per a l’empresa, sinó que es tracta d’un "deure".
Alhora, l'estudi denuncia la manca de recursos econòmics i humans que pateix la Inspecció de Treball, un organisme a qui es dona un paper clau perquè s'apliqui la norma. Les darreres dades oficials indiquen que durant el 2018 hi havia 944 inspectors de treball i 828 subinspectors. La ràtio és d’un inspector per a cada 1.600 empreses i un inspector per a cada 14.000 treballadors, quan a Europa la ràtio se situa, de mitjana, en un inspector per a cada 7.000 persones.
D'altra banda, l'estudi també dóna informació sobre els mètodes de registre de jornada. El marcatge amb targeta és el sistema que més s’utilitza entre les persones enquestades, amb un 42,1% de les respostes. En segon lloc, un 24,1% les empreses utilitzen l’empremta digital per controlar el registre de la jornada. En tercer el lloc, trobem el full d’Excel, amb el 13% de les respostes.