Des de l'inici de la crisi econòmica "els treballadors estan malvivint" i “la precarietat ja és estructural”. Aquesta és una de les contundents conclusions a què ha arribat la UGT de Catalunya, que ha presentat un nou indicador sobre la qualitat de l’ocupació a casa nostra. La sotssecretària general de l'àrea externa d'UGT de Catalunya, Laura Pelay, ha posat de manifest l'evolució negativa que presenta l'Índex de Qualitat de l'Ocupació de Catalunya (IQTC) entre 2006 i 2016 i ha constatat l'estat "anèmic" del mercat de treball actual en la comunitat autònoma.
Segons l’indicador, té la intenció de mesurar la qualitat de l'ocupació de Catalunya, fent referència a quatre indicadors: accés i manteniment al mercat laboral, condicions laborals, protecció social de l'atur i bretxa salarial, la situació dels treballadors i treballadores catalans ha empitjorat progressivament des del 2008. De fet el 2015 va ser el pitjor any pels assalariats del Principat.
La suma dels indicadors dóna com resultat la nota de cadascuna de les dimensions i determina la mitjana per cada any, que serveix per comparar després els onze anys analitzats i posicionar-los en una escala de millor a pitjor any.
En l'índex, l'any que va tenir millor nota mitjana i la primera posició al rànquing va ser el 2008, el mateix any de l'esclat de la crisi financera, mentre que el 2016 se situa en la novena posició de qualitat del mercat laboral en comparació dels altres anys analitzats.
En concret, la dimensió pitjor valorada del 2016 és la referent a la protecció social, situant-se com el segon pitjor any en aquest sentit.
El risc de pobresa augmenta en un 17% en l'última dècada
"La despesa social per persona en atur ha baixat una mitjana de 157 euros en aquests anys de crisis. La protecció social per desocupació, que hauria d'haver actuat com a coixí en aquests anys de crisis i que hauria d'haver salvat les persones, no ha actuat com a tal", destaca Pelay.
En canvi, el 2016 se situa com el millor any quant a la bretxa de gènere, que segons Pelay es deu a "un efecte pervers", doncs "encara que sembli que la bretxa de gènere millora", en realitat el que ha passat és que "molta de la precarietat que abans afectava solament les dones ara afecta al conjunt de la població".
Pelay ha destacat, entre la resta d'indicadors, que la taxa d'ocupació dels menors de 25 anys, "el col·lectiu que s'ha vist més afectat per l'atur", ha baixat al voltant de 22 punts.
A més, segons Pelay, el 2016 les llars amb tots els seus membres en atur han arribat fins a les 186.000 famílies, un fet que "augmenta el risc de pobresa de la població catalana".
"Existeix una reducció general de la població activa per efecte descoratjament. Hi ha moltíssima gent que s'ha resignat a no trobar feina i que per si mateixos s'han fet fora del mercat", ha assegurat Pelay.
La sotssecretària de l'àrea externa d'UGT Catalunya ha assenyalat com a dada preocupant que el 2016 "no hi ha cap indicador que aprovi", la qual cosa evidencia que "la precarietat és quelcom estructural al nostre mercat de treball".
Pelay ha destacat que Catalunya es troba "en una situació d'emergència i d'alerta vermella", doncs encara que "és evident que hi ha més ocupació" les reformes laborals "han fet que s'incrementi la taxa de parcialitat" i que "el pes dels salaris en la riquesa nacional caigui des del 2009". Això es tradueix en el fet que el risc de pobresa ha augmentat en un 17% en l'última dècada.
"La crisi no és cosa del passat, perquè la gent malviu a les seves llars. El PP ha de decidir si seguir maquillant dades o fer que la gent d'aquest país visqui millor. Per això esperem que al setembre es deroguin les regulacions laborals que ens han portat fins aquí", ha conclòs Pelay.