• Economia
  • L'últim dia a CaixaBank de Jordi Gual

L'últim dia a CaixaBank de Jordi Gual

L'executiu assegura que "Bankia és el millor soci per a acompanyar-nos", un viatge que ja no farà perquè queda al marge de la nova entitat fusionada

Jordi Gual és el president de CaixaBank. | EP
Jordi Gual és el president de CaixaBank. | EP
Neus Navarro | VIA Empresa
Exdirectora de VIA Empresa
València
07 de Desembre de 2020
Act. 07 de Desembre de 2020

"Si aproven la moció, aquesta serà la meva última intervenció". És el comiat del lleidatà Jordi Gual, president del CaixaBank previ a la fusió i que, si fa la vista enrere i se situa en aquell estiu del 2016 del seu nomenament, segurament tindrà la sensació d'haver viscut una etapa més intensa del que esperava. El Procés, i les seues conseqüències econòmiques, la mudança a València... tot s'ha colat en un mandat que ha abandonat aquest últim dijous durant la junta general extraordinària d'accionistes que ha aprovat per majoria fusionar-se amb Bankia. Un total de 1.5473 accionistes, el 70,4% del capital social de l'entitat, han participat en aquesta junta, epíleg d'un economista que forma part de l'entitat des de 2005.

 

Tampoc Gual no imaginaria haver de declarar al Parlament en la comissió d'investigació sobre l'aplicació del 155 a Catalunya ni haver de tancar les oficines amb pany i clau per l'arribada d'un coronavirus que tot ho ha dinamitat. Si no tot, molt del que teníem davant.

 

Al Parlament, Gual seu al costat d'Isidre Fainé, president de la Fundació La Caixa i el seu antecessor i a qui ha mencionat, agraït, en el seu comiat de València. "Gràcies al seu exemple i lideratge la nostra entitat ha sigut capaç d'erigir un sòlid projecte empresarial que, amb el projecte de fusió, fa un nou pas de gegant en la seua excepcional trajectòria", declara.

En aquella compareixença des de l'edifici del parc de la Ciutadella de Barcelona al febrer d'aquest estrany 2020, Gual va haver de defensar la fortalesa de l'entitat: "En cap moment vam rebre cap mena de pressió política. La decisió dolosa es va prendre amb l'objectiu de protegir la feina dels empleats, l'estalvi dels clients i la inversió dels accionistes", va mantenir.

L'economia es basa en la confiança, diuen els experts. I l'octubre de 2017, molt trontollava. És així com el consell d'administració de CaixaBank va decidir per unanimitat traslladar la seu social de Barcelona a València, davant "la situació política i social a Catalunya". L'entitat argumentava que és "prioritat de tota entitat financera la protecció dels seus clients, accionistes i treballadors" i assegurava que la decisió s'havia pres "amb l'objectiu de salvaguardar plenament la seguretat jurídica" per garantir l'exercici de la seva activitat".

Al Parlament, Gual defensa la mudança a València: "El banc tenia amplíssima liquiditat, però s'havia de tallar en sec perquè per a un banc no hi ha cosa pitjor que es desenvolupi una situació de pànic bancari"

Anys després, en la compareixença del Parlament, Gual xifra en 7.000 milions d'euros la quantitat de recursos que van eixir dels comptes de l'entitat financera. "Són molts diners. El banc tenia amplíssima liquiditat, però s'havia de tallar en sec perquè per un banc no hi ha cosa pitjor que es desenvolupi una situació de pànic bancari. I m'han preguntat si eren empreses del sector públic: no, van ser sortides de petits dipositants. Clar i català", declara.

"Al llarg d'aquests anys hem passat crisis polítiques, econòmiques, i socials, canvis de règim, la liberalització bancària, la integració en Europa, la crisi financera, la transformació de les caixes d'estalvis... som capaços de gestionar els canvis, mantenint la nostra essència", ha assenyalat Gual, qui ha defensat l'operació que s'està acabant d'arrodonir.

La millor decisió

En una mena d'epíleg, Gual manifesta en la seua darrera junta d'accionistes que "Bankia és el millor soci per a acompanyar-nos en aquest viatge, que continuarà equilibrant la nostra presència amb arrels en el món de les caixes d'estalvi, que comparteix amb CaixaBank". De les arrels i els inicis va haver de parlar més d'una vegada: primer, quan va expressar aquell "la feina al cap i la gent, al cor", per tancar el seu discurs de comiat i en al·lusió al fundador de la Caixa, Francesc Moragas.

Després, també hi fa referència quan en el torn de paraules alguns accionistes qüestionen el viratge que fa l'entitat passant a convertir-se en un gegant del sector. "La fusió aporta grans estalvis de cost, però també sinergies, ara serà una entitat més eficient i més rendible, que generarà més valor, per a accionistes i per a clients", ha defensat. Jordi Gual apunta que la fusió és un altre exemple de l'anticipació de la qual ha fet gala l'entitat.

Defensa fermament la fusió: "Aporta grans estalvis de cost, però també sinergies, ara serà una entitat més eficient i més rendible"

De la gestió professional en aquests anys, Gual destaca l'afany per donar els millors serveis, "la confiança en els clients és la base que sustenta l'entitat bancària", diu; el fet que han continuat reforçant la confiança gràcies a la xarxa comercial, invertint en tots els canals i repensat el model de negoci, a més de redissenyar dels processos de contractació, "aquí l'experiència digital ha sigut clau, però és que a més al mateix temps hem fet grans inversions i el mercat també està reconeixent la nostra disciplina en l'evolució de costos", ha defensat.

Reforç del paper dels consellers, introducció del paper de conseller independent són alguns dels actius del seu mandat, que acaba en un temps convuls en què el coronavirus ha redefinit estratègies i accions, "però en què hem estat al costat de les famílies i les empreses per a suportar l'impacte de la pandèmia".