• Economia
  • "Un permís de paternitat de sis mesos seria revolucionari pel país"

"Un permís de paternitat de sis mesos seria revolucionari pel país"

Experts apunten que l'equiparació dels drets d'homes i dones quan neix un fill evitaria obstacles a la igualtat efectiva en la família i l'empresa

Abril afirma que "ara també els és important ser un bon pare i estar implicats”
Abril afirma que "ara també els és important ser un bon pare i estar implicats”
Neus Navarro
10 de Desembre de 2015

La Justícia ha donat la raó aquest dimecres a un pare madrileny que va reclamar el seu dret a flexibilitzar en una hora el seu horari d'entrada, ja que coincidia amb l'hora en què havia de deixar en l'escola al seu nen. El centre de treball l'hi va denegar, però ara el jutge considera que "el dret del treballador ha de prevaldre sobre l'empresa en ser mínima la incidència que pogués tenir en el servei". La notícia és esperançadora per als que dia rere dia lluiten per demanar una equiparació dels permisos de paternitat.

"Hi ha poques parelles que es plantegen compartir el permís de maternitat perquè pel mig està el període de lactància. Per tant, és difícil. Tot i que hi ha qui es combinen, fan els seus calendaris, sumen vacances, etc., en la pràctica, ells acaben tenint un mes i elles sis mesos, però de manera informal. L'òptim seria que ells tinguessin sis mesos i elles sis mesos, seria revolucionari per aquest país". És la proposta, sense embuts, que llança Paco Abril, sociòleg i professor de la Universitat de Girona i coordinador de l'Associació d'Homes Igualitaris de Catalunya. Com a membre d'aquesta també està associat a la Plataforma por Permisos Iguales e Intransferibles de Nacimiento y Adopción (PPiiNA).

Tot i que el debat per la igualtat és només un apèndix en el gruix de propostes dels diferents partits polítics, també existeix. Per exemple, Pedro Sánchez, candidat del PSOE, es va comprometre al març de 2015 a igualar les 16 setmanes de permís per a pares i mares i la seva equiparació total el 2019. Tanmateix, el programa electoral de Ciutadans recull l'ampliació del permís de les dones a 20 setmanes i el de paternitat, a quatre.

Per la seva part, Podem planteja reformar el sistema de permisos per naixement o adopció, establint un calendari d'augment de l'actual permís de paternitat fins a igualar-ho amb el de maternitat. Una resposta de l'oposició a la congelació de l'ampliació del permís que ha fet durant aquesta legislatura el Govern espanyol. Tanmateix, aquest dimecres el ministre de Sanitat i candidat del Partit Popular al Congrés per Àlaba, Alfonso Alonso, ha assegurat a Barcelona que el PP vol impulsar en la propera legislaturauna llei de conciliació de la vida personal, familiar i laboral.

Acabar amb la discriminació
Al rerefons del debat, i com a demanda de la societat civil, se situa la reforma legislativa que promou la PPiiNA per aconseguir que les dones no siguin discriminades laboralment per la seva maternitat, una situació que continua passant actualment i de la que va ser portaveu –intencionada o no- l'empresària Mònica de Oriol fa un any arran unes polèmiques declaracions.

En aquest context, Jose Carlos Santamaria, membre de la plataforma PPiiNA, obre un altre debat per afirmar que no és només una discriminació cap a les dones, també ho és envers els homes. "A les dones se les discrimina perquè se les veu més indisponibles en un període relativament prolongat de la seva vida laboral i per als homes és un greuge perquè cotitzem el mateix però no tenim les mateixes condicions". Sense les mateixes condicions, una solució que dóna la llei és compartir els dies de permís entre pares i mares.

Però des de la PPiiNA també ho critiquen durament qualificant-ho d "'aberració legal". En opinió de Santamaria, la cessió del permís "no és una solució i tampoc la que existeix en altres països on s'ha creat un permís paternal, 'neutre' que al final han acabat agafant les dones. Insistim que els permisos han de ser intransferibles".

Santamaria és autor, juntament amb altres membres de la plataforma, d'un informe econòmic sobre els arguments a favor s'aquesta tesi i on també es destaca com argument la descendent natalitat. Aquests dies s'ha conegut que les defuncions han augmentat de 204.464 a 225.924 respecte al mateix semestre del 2014 a l'Estat espanyol, tot i que Catalunya va mantenir un creixement vegetatiu positiu, però solament de 252 habitants. "Els beneficis són molt importants, si ens posem economicistes, o fem alguna cosa per millorar la ràtio de natalitat o aquest país se'n va al suïcidi demogràfic", explica -en el mateix estudi- Belén Milán Pérez, també membre de la PPiiNA i de l'Associació de Dones Juristes THEMIS, qui apunta que el retard en la maternitat està lligat a la incertesa en relació amb l'habitatge i l'ocupació. "Són elles les que assumeixen la reproducció amb un major cost personal i laboral", apunta en el document "Los PPiiNA 100% y la crisis econòmica". 

La crisi també 'mou' les coses
El context i les percepcions dels nous pares també s'han sacsejat arran la crisi. És una de les tesis de Paco Abril, qui afirma que als primers anys de la crisi, com que l'atur va afectar més als joves i a les parelles joves amb un primer fill, "molts van haver de canviar el seu rol perquè ells es van haver de quedar-se a casa". A causa d'aquest canvi de papers a l'àmbit domèstic, Abril considera que "ells ja no estan tan centrats en la feina de guanyar diners sinó que ara també els és important ser un bon pare i estar implicats". Un exemple recent és la paternitat del milionari fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, qui ha assegurat que agafarà un període de baixa per paternitat de dos mesos per gaudir de l'experiència de ser pare.

 
Mark Zuckerberg ha compartit la foto de la seva filla. Facebook


Però la feina per canviar aquesta situació també recau en l'educació que, dia rere dia, pares i mares donen als seus nens. Segons Ángeles Tejada, presidenta de la comissió de Relacions Laborals i Recursos Humans de la patronal Foment del Treball, "precisament som les dones les que no estem preparades en moltes ocasions per dir 'ho sento, jo em reincorporo i és el meu marit qui assumeix dos mesos de baixa'. Això es podria fer però no es fa". Tejada recorda que la mentalitat que impera és que sigui la mare qui negociï amb l'empresa i no l'home.

I com és la conciliació a les empreses? És dispar. Per exemple, a l'empresa Abacus, el 100% dels pares han agafat durant els últims dos anys el seu permís de paternitat quan s'han estrenat amb els nens. En total, han tingut dret a vora un mes de lliurança, sumant els 13 dies que els pertoca per llei als altres 15 dies que l'empresa els atorga segons està establert en el seu 'Programa Concilia Abacus'. 

Elles, per contra, disposaven de les 16 setmanes habituals més una setmana més que atorga l'empresa, que es pot convertir en dues si el part ha estat múltiple. Però tots dos poden reduir la jornada durant els vuit primers anys del fill, acollir-se a un pla d'excedència, i/o gaudir de la lactància (o de la seva cessió, en cas dels pares) que també els permet escollir entre una hora diària d'absència del treball, la reducció retribuïda de la seva jornada de treball en mitja hora diària o l'acumulació d'aquestes hores per gaudir de vuit dies laborables a continuació del permís de paternitat/maternitat. Aquestes i altres mesures són les que van ajudar a la cooperativa catalana a obtenir el XVIII Premi Empresarials i Institucionals "Família", un guardó que també va rebre La Fageda i al que moltes altres haurien d'aspirar... si es vol avançar demogràficament i socialment.