• Economia
  • “Una dona ha de treballar un mes i mig més a l’any que el seu homòleg per cobrar el mateix salari”

“Una dona ha de treballar un mes i mig més a l’any que el seu homòleg per cobrar el mateix salari”

Segons l’informe elaborat per ICSA Grupo en col·laboració amb Eada Business School, la retribució mitjana d’un directiu és de 95.541 euros bruts anuals, mentre que la d’una directiva se situa en 84.647 euros

La bretxa salarial entre homes i dones torna a créixer després de set anys de disminució  | iStock
La bretxa salarial entre homes i dones torna a créixer després de set anys de disminució | iStock
08 d'Abril de 2025
Act. 08 d'Abril de 2025

La bretxa salarial entre homes i dones torna a créixer després de set anys de disminució. Així ho revelen els resultats de la 19a edició de l’Informe Bretxa salarial i presència de la dona en càrrecs directius 2025, elaborat per ICSA Grupo en col·laboració amb EADA Business School, basat en més de 80.000 dades salarials actualitzades el febrer de 2025. Segons l’estudi, a nivell estatal, la retribució mitjana d’un directiu és de 95.541 euros bruts anuals, mentre que la d’una directiva se situa en 84.647 euros. Aquesta diferència del 12,9% suposa un augment de l’1,7% respecte al 2024 i trenca la tendència a la baixa que es mantenia des del 2017. “És a dir, una dona ha de treballar un mes i mig més a l’any que el seu homòleg per cobrar el mateix salari”, ha assegurat Indry Canchila, enginyera industrial i sòcia directora de l’àrea de consultoria d’ICSA Grupo.

 

La insatisfacció ha estat la gran protagonista de l'acte. I és que, tant en posicions directives com en llocs d’empleat, els homes han vist augmentar el seu salari en major mesura que les dones. En el cas de les posicions directives, el sou dels homes ha augmentat 2.511 euros més que el de les dones. Pel que fa als càrrecs més baixos, la diferència també és significativa: mentre que els homes han vist incrementat el seu salari en 1.010 euros respecte al 2024, les dones només han obtingut una pujada de 724 euros.

Segons l’estudi, la retribució mitjana d’un directiu és de 95.541 euros bruts anuals, mentre que la d’una directiva se situa en 84.647 euros

Pocs minuts després, la ponent ha volgut posar èmfasi en una realitat complexa. La presència femenina en càrrecs directius ha augmentat un 1,3% respecte al 2024, recuperant així el nivell assolit el 2022. Ara bé, és tot or el que lluu? La quota de dones en càrrecs directius continua sent molt baixa: només un 16,9%. En els llocs de comandament intermedi, la presència femenina és del 33,1%, i en les posicions d’empleades, arriba al 47,2 %. És a dir, com més alt és el nivell de responsabilitat del càrrec, menor és la presència de dones. “No estem encara preparats, ni com a empreses ni com a societat, per tenir una presència femenina més gran en posicions directives”, ha afirmat Canchila.

 

Com es distribueix aquesta presència dins del teixit empresarial?

Les dones no arriben al 20% en els consells d'administració | iStock
Les dones no arriben al 20% en els consells d'administració | iStock

Més del 50% d’aquest 16,9% de dones en càrrecs directius es concentra en la petita empresa, seguida de la mitjana empresa i, en menor mesura, de la gran empresa. Aquesta distribució respon, en part, a l’estructura del teixit empresarial espanyol. Tal com ha argumentat Canchila, “si volem un canvi real, hem d’actuar allà on hi ha una major presència de directives dins les empreses”.

Més del 50% d’aquest 16,9% de dones en càrrecs directius es concentra en la petita empresa

Pel que fa als sectors amb més representació femenina, Canchila ha destacat que l’informe assenyala dos àmbits principals: el sector serveis (17,7%) i el de la sanitat (16,81%). Entre tots dos, sumen gairebé el 40% de la presència femenina en càrrecs directius. Aquesta major representació s’explica per diversos factors, com ara la tipologia dels llocs de treball, la formació requerida, la naturalesa del servei que s’hi ofereix i, en alguns casos, la flexibilitat que permeten aquestes posicions.

Sense sorpresa per a ningú, si s'observen els resultats segons la tipologia de direcció, les àrees de comunicació (40,9%), màrqueting (32,5%) i recursos humans (34,6%) continuen sent, any rere any, les que més augmenten quant a la quota de presència femenina.“Son llocs de treball que realment faciliten la flexibilitat”, assenyala Canchila.

En canvi, només un 9,2% de les dones a Espanya aconsegueixen accedir a llocs de direcció general, una xifra que reflecteix la persistent manca de presència femenina als nivells més alts de lideratge empresarial. Segons Canchila, “són llocs de treball basats en el presencialisme, i que ja estan obsolets”. Per tant, el mateix disseny dels llocs de treball acaba esbiaixant la presència de la dona dins les organitzacions. “No hem après a redissenyar els llocs de treball ni a aprofitar la tecnologia per facilitar l’accés de les dones a aquests llocs”, afirma Canchila. “Necessitem llocs de treball basats en els resultats i la flexibilitat", afegeix. 

Les dones arriben a la direcció, però cobren menys

L’impacte de la bretxa salarial en l’entorn empresarial | iStock
L’impacte de la bretxa salarial en l’entorn empresarial | iStock

A més, ha posat l’accent en l’evolució de la quota de presència femenina en càrrecs directius. En el darrer període, hem incrementat la quota del 15,6% el 2024 al 16,9% el 2025. Però, és suficient? El ritme de creixement és lent, amb només un 0,7% d'increment en els últims 6 anys. Pel que fa a l’evolució de les diferències retributives, “per cada 100 euros que guanya una dona, un home guanya 112,9 euros, és a dir, 12,9 euros més per fer el mateix treball”. Així doncs, tot i que hem augmentat la presència femenina en els càrrecs directius, la bretxa salarial també ha augmentat en aquest últim període.

Canchila (ICSA): “Per cada 100 euros que guanya una dona, un home guanya 112,9 euros, és a dir, 12,9 euros més per fer el mateix treball”

A la part final de la presentació de l’informe, s'ha destacat que la mida de l’empresa influeix directament en la desigualtat salarial: com més gran és l’empresa, menor és la bretxa. "La falta de visió des del punt de vista empresarial per aprofitar al màxim el 50% de la població, molt ben formada i capaç d'augmentar la productivitat a les organitzacions, segueix sent un problema", ha assenyalat Ernesto Poveda, president d’ICSA Grupo. "No n’hi ha prou amb tenir més dones en el poder si no rebem el mateix reconeixement i les mateixes oportunitats", ha afegit Aline Masuda, investigadora i professora d’EADA Business School.

Quan se'ls ha preguntat per les diferències entre comunitats, han confessat que “estem lleugerament millor i més avançats a Catalunya que a Madrid". El nivell de presència de directives a Catalunya és del 18,32%, mentre que a Madrid és del 14,97%. Pel que fa a la bretxa salarial, a Catalunya és del 15,23% i a Madrid del 12,45%.