• Economia
  • Les universitats públiques de Catalunya facturen 12,4 MEUR al dia

Les universitats públiques de Catalunya facturen 12,4 MEUR al dia

L'associació ACUP reivindica el seu "impacte social" amb una contribució de l'1,4% al PIB

Els autors de l'informe, Jordi Suriñach i Juan Antonio Duro, destaquen l'impacte social de la universitat | EP
Els autors de l'informe, Jordi Suriñach i Juan Antonio Duro, destaquen l'impacte social de la universitat | EP
Europa Press
Barcelona
20 de Novembre de 2017
Act. 20 de Novembre de 2017

 

 

El sistema català d'universitats públiques de Catalunya (Sicup) va generar una facturació total de 4.545 milions d'euros durant el 2015, el que suposa una facturació diària de 12,4 milions, que en cas de sumar-se el sistema públic d'R+D+I s'elevaria fins als 5.714 milions d'euros, amb 15,7 milions diaris facturats. Així ho reflecteix el primer estudi Impactes socioeconòmics de les universitats públiques i el sistema públic de recerca de Catalunya elaborat per l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (Acup), presentat aquest dilluns, i que segons el rector de la UOC i vicepresident d'Acup, Josep A. Planell, mostra l'"impacte social" de les universitats.

Més concretament, les universitats públiques catalanes contribueixen a l'economia catalana amb l'1,4% del PIB i generen 44.776 llocs de treball a temps complet -27.804 de forma directa i 16.972 indirecta-, que si s'incorporen els centres públics d'investigació s'eleva fins a l'1,7% del PIB i les 60.313 ocupacions. Segons l'estudi, fruit de l'activitat de les universitats públiques catalanes es van generar 2.955 milions d'euros, una xifra que arriba fins als 3.660 milions d'euros si s'afegeixen de nou els centres d'investigació públics.

 

El sector d'investigació analitzat comprèn els centres Cerca, la xarxa de centres del CSIC a Catalunya, grans infraestructures com el BSC i el sincrotrò Alba, centres tecnològics, parcs científics i diversos centres d'investigació mèdica.

L'impacte per sectors

Per sectors d'activitat econòmica, un 43,7% es queda a l'educació superior i l'R+D+i, però també s'impacten les activitats immobiliàries (6,2%), el comerç (4,6%), els serveis de menjars i begudes (4%), els serveis d'allotjament (3,7%), el comerç a l'engròs (3,1%) i la construcció (3%), entre altres.

Respecte a llocs de treball, hi ha una repercussió del 51,9% a l'educació superior i l'R+D+i, però altres sectors com el comerç al detall (7,2%), menjars i begudes (3,9%) i el servei d'allotjaments (3,6%) també la reben. Els autors de l'informe, Jordi Suriñach i Juan Antonio Duro, han destacat l'impacte social de la universitat i la investigació més enllà de la formació, i han assenyalat que les dades són "xifres de mínims".

Cada 100 euros...

L'informe assenyala que, de cada 100 euros de despesa pública en el Sicup, es va produir un retorn per a la societat de 226 euros en rendes salarials, 618 euros de facturació i una contribució de 402 euros al PIB de Catalunya.  Suriñach ha ressaltat que es tracta de xifres rellevants, però no ha volgut comparar-les amb altres comunitats autònomes o països de l'entorn perquè cada estudi utilitza diferents metodologies.

Planell ha afirmat que l'impacte social de la universitat és inqüestionable, ja que la població universitària ha passat de ser el 6% durant els anys 50 al 44% dels més grans de 18 anys a l'actualitat. Suriñach i Duro han remarcat que les universitats i centres estan mantenint la seva productivitat malgrat el descens del finançament de l'administració, però que necessiten recursos i més reconeixement al seu impacte social, i han subratllat que les públiques segueixen sent la referència a Catalunya.