• Economia
  • Vaive Logistics, l’aliat de l’última milla

Vaive Logistics, l’aliat de l’última milla

La startup ubicada al Logistics 4.0 Incubator de la Zona Franca ha creat ‘Ona’, un robot que transporta mercaderies a les grans ciutats

El robot 'Ona' funciona com un vehicle elèctric per al transport autònom de mercaderies | Cedida
El robot 'Ona' funciona com un vehicle elèctric per al transport autònom de mercaderies | Cedida
Barcelona
26 de Març de 2025

L’última milla és un dels processos més costosos per a les empreses de transport de mercaderies. De fet, representa un 40% del total de les despeses. Aquest fet, unit a les limitacions d’accés a les grans ciutats amb l’objectiu de reduir les emissions de CO2 i als beneficis ajustats de les companyies logístiques, han impulsat la cerca de solucions tecnològiques, preferiblement sostenibles, adreçades al repartiment als centres històrics de les grans ciutats. Fruit d’aquesta necessitat, ha sorgit la startup Vaive Logístics, ubicada des de fa poc més d’un any al Logistics Incubator 4.0 del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, que ha buscat resoldre aquest problema amb ‘Ona’, un robot que funciona com un vehicle elèctric per al transport autònom de mercaderies i que es mou lliurement entre el punt de recollida i el d’entrega. El codirector i cofundador de Vaive Logistics, Albert Baldó, en destaca que “Ona ofereix a les empreses una solució competitiva, tant des del punt de vista dels costos econòmics, com de l’eficiència energètica”.

 

Ona és una solució alineada amb la demanda, cada vegada més creixent, a les grans ciutats d’articular zones de baixes emissions o les superilles, com a la capital catalana  Vaive Logistics ha assajat amb un prototip, que es va provar el passat mes de novembre al barri del Born de la capital catalana, amb algunes funcionalitats, com que el robot sigui alhora el responsable de la càrrega del transport i de la classificació de la mercaderia. Igualment, la startup ha comprovat com funciona el vehicle autònom en llocs com Esplugues de Llobregat, Alemanya i Hongria.

Els assajos amb 'Ona' han permès que el robot sigui alhora el responsable de la càrrega del transport i de la classificació de la mercaderia

En el cas de la prova al barri del Born, Baldó assenyala que “hem intentat validar la gestió del posicionament i la navegació, a més de veure com es comportava Ona en la seva interacció amb els vianants i els obstacles dinàmics i estàtics”. Una vegada testejades les bateries, que tenen entre sis i vuit hores d’autonomia, l’objectiu de la firma és incrementar la xifra d’operacions, amb fórmules com el ‘night delivery’, de forma que el repartiment, a diferència d’un treballador, es pugui realitzar de forma continuada durant més de vuit hores.

 

El Logistics 4.0, un entorn clau

El vehicle elèctric Ona, atès que no genera emissions de CO2, resulta ideal per a desplegar-se a zones concretes de les grans ciutats, com els centres històrics o les àrees d’alta densitat comercial. Baldó explica que el robot mou entre 100 i 150 quilograms de càrrega i que les empreses el poden contractar a través d’un model de ‘leasing’. “No oferim el servei, sinó que subministrem la tecnologia que permet la solució”.

L’elecció d’entrar a formar part de Logistics 4.0 Incubator, la incubadora logística de la Zona Franca de Barcelona, respon “a la necessitat de ser-hi en un entorn clau i en un ecosistema tecnològic on podem compartir situacions similars amb altres agents”. Accions com buscar rondes de finançament, les presentacions davant dels potencials clients o experimentar amb les diferents fases comercials són possibles, segons assenyalen des de Vaive Logistics, gràcies a la presència a la incubadora. Albert Baldó també afegeix les activitats de ‘networking’, el mentoratge o les exposicions de productes.

Sobre el Logistics 4.0 Incubator, Vaive assegura que" és un entorn clau  en un ecosistema tecnològic on podem compartir situacions similars amb altres agents"

Vaive Logistics permet donar resposta a les necessitats de les empreses del sector logístic, oferint una alternativa de transport d'última milla amb una flota de vehicles autònoms, elèctrics i intel·ligents. Amb això, es pretén reduir l'alt cost i mitigar les externalitats negatives que suposen les entregues d'última milla, així com optimitzar la distribució de paqueteria en àrees urbanes denses. Es pretén oferir als operadors logístics l'ús i la integració dels vehicles autònoms mitjançant un model de subscripció.

“L'auge del comerç electrònic ha generat un augment sense precedents de la demanda en aquest mercat en els últims anys. A més, aquesta demanda és cada vegada més fragmentada, tant en l’àmbit espacial com de volum, amb la qual cosa és el sector on els beneficis dels robots autònoms de repartiment seran els majors”, comenta Baldó.

Tot i que avui dia existeixen en el mercat altres vehicles no tripulats de repartiment, aquests tenen una càrrega útil molt més petita, la qual cosa redueix la seva eficiència operativa. El de Vaivé Logistics, no obstant això, és capaç d’efectuar diversos lliuraments per ruta (amb un sistema de compartiments interns), la qual cosa millora de manera exponencial la seva eficiència també perquè el procés de lliurament al client final és molt senzill i intuïtiu.

Entre els reptes a desenvolupar, Vaive vol continuar amb el desplegament tecnològic del prototip actual amb la finalitat de certificar i homologar el vehicle autònom Ona. Així mateix, vol validar la proposta de valor des d'una perspectiva de negoci real mitjançant una prova pilot de llarga durada. L’objectiu és implantar un model escalable, que està vinculat a l’obtenció de finançament. Enguany, està previst que el prototip s’integri de forma comercial i faci un assaig amb operativa real en un parc logístic.