• Economia
  • València també vol tenir Hisenda pròpia

València també vol tenir Hisenda pròpia

La Generalitat Valenciana destinarà en 2019 més de 50 milions d’euros a crear la futura Agència Tributària Valenciana

Vicent Soler, en les Corts Valencianes | GVA
Vicent Soler, en les Corts Valencianes | GVA
Redacció VIA Empresa
València
07 de Novembre de 2018
Act. 07 de Novembre de 2018

L’autonomia també té a veure amb les finances, els impostos.. De fet, sense diners a la butxaca és més difícil prendre decisions. Amb aquesta filosofia al darrere engega el seu ambiciós projecte el País Valencià per tenir una Hisenda valenciana. En la seua intervenció en la Comissió d’Economia de les Corts Valencianes d'aquest dimarts, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha destacat que l'Institut Valencià d'Administració Tributària comptarà en 2019 amb una dotació de 51,6 milions per a assentar les bases de l'estructura de la futura Agència Tributària Valenciana, dotant-se de personal, de nous mitjans materials i tècnics, especialment informàtics, i reforçant la seua especialització.

 

"Els dos objectius bàsics d'aquest departament són la millora de l'eficiència en la gestió facilitant als valencians el compliment de les seues obligacions tributàries i la lluita contra el frau fiscal, que constitueix un pilar irrenunciable de l'acció del Consell", ha explicat Soler.

També s'ampliarà el servei de cita prèvia, i es milloraran els sistemes de presentació telemàtica i el pagament a través de terminals TPV instal·lades en els punts d'atenció.

 

El model català

L’Agència Tributària de Catalunya, la coneguda com Hisenda catalana, també ha format part de la pugna política de Catalunya amb el Tribunal Constitucional, ja que el Govern espanyol va sol·licitar l'anul·lació d'estructures d’estat catalanes com l'Agència Tributària de Catalunya. El model neix de la reforma de 2006 de l’Estatut d’Autonomia català. En el seu article 204, s’establia que l’Agència Tributària de Catalunya s'havia de crear per llei del Parlament i disposava de plena capacitat i atribucions per fer realitat la gestió, recaptació, liquidació i inspecció de tots els tributs propis de la Generalitat de Catalunya, i també, per delegació de l'Estat, dels tributs estatals cedits totalment a la Generalitat, corresponen a l'Agència Tributària de Catalunya.

No va ser fins al gener de 2008, sent conseller d’Economia i Finances Antoni Castells, que es va crear l'Agència Tributària de Catalunya com a ens amb personalitat jurídica pròpia, plena capacitat i atribucions per organitzar i exercir les funcions encomanades.

Amb tot, recentment el conseller Pere Aragonès es va fer acompanyar dels seus predecessors, Andreu Mas-Colell i Antoni Castells, per celebrar els 10 anys de l’ens i ha reivindicat que “sense recaptació no hi ha sobirania. La Hisenda catalana ja té 721 treballadors i 201 oficines obertes.