València marca una nova fita en el seu compromís amb el desenvolupament d'un turisme sostenible, convertint-se en la primera ciutat de l'món en calcular la petjada hídrica de l'turisme. Un nou estudi, realitzat per l'empresa Global Omnium en col·laboració amb la Fundació Visit València i l'Ajuntament de la ciutat, mostra l'impacte de les accions humanes en els recursos hídrics, calculant el consum i contaminació de l'aigua dolça que se'n deriva, directament o indirectament, dels diferents components de l'activitat turística, des del transport i l'allotjament a la consumició en restaurants i locals d'oci.
D'acord amb l'estudi, el volum total de consum d'aigua derivat de l'activitat turística a València en l'any 2019 va ser de 74,23 hectòmetres cúbics, el que suposa una petjada hídrica de 0,315 metres cúbics per turista i dia. En el càlcul s'inclou també als creueristes i als que simplement visiten la ciutat en una excursió.
Només el 16% del total correspon a el consum directe d'aigua pels turistes, sobretot en els allotjaments turístics, mentre que el 84% és un consum indirecte associat a la producció de béns i serveis, o l'elaboració d'aliments. Això inclou principalment els àpats que els visitants gaudeixen en els restaurants de la ciutat, les compres que fan a les seves botigues i el manteniment d'atraccions i locals d'oci. D'altra banda, l'ús de l'transport (tant públic com el lloguer de vehicles), només constitueix un 0,10% de la petjada hídrica del turisme.