• Economia
  • Vall Banc i el seu talismà per créixer a Espanya

Vall Banc i el seu talismà per créixer a Espanya

La banca privada andorrana vol doblar fins als 200 milions el negoci en els propers dos anys

Una oficina de Vall Banc
Una oficina de Vall Banc
Barcelona
02 de Març de 2021

La banca privada andorrana Vall Banc basa en la recent compra d’Argenta Patrimonios les seves primeres passes en la internacionalització posant el focus en el creixement orgànic com a gestora de patrimonis a Espanya. En l’horitzó dels dos propers anys, Vall Banc vol doblar fins als 200 milions d’euros el negoci fora d’Andorra amb l’increment de la base de clients d’Argenta que en l’actualitat abasta la gestió de patrimonis a Catalunya, Madrid i País Basc.

 

“Aquesta compra representa un gran avanç que ens ajuda a consolidar el creixement de l’entitat; a més de permetre’ns aportar el nostre model de banca privada al panorama internacional”, explica José Luis Dorado, conseller director general de Vall Banc.

A través d’Argenta Patrimonios, entitat d’assessorament financer ubicada a Barcelona,  Vall Banc aprofundirà en el seu model de negoci d’assessorament i gestió patrimonial global amb una aproximació prudent al risc i una visió independent. “Volem ser un referent en el sector Wealth Management –gestió de patrimonis-. La nostra ambició va associada a la gestió patrimonial i és aquí on volem créixer: ser l’alternativa natural per a tots aquells que necessiten assessorament i gestió patrimonial, des de la màxima professionalitat i confiança. En aquest sentit, l’adquisició d’Argenta Patrimonios suposa una clara oportunitat d’expandir-nos cap a mercats internacionals” manifesta el conseller director general de Vall Banc.

 
CEO Dorado Vall Banc

Amb aquesta proposta diferencial, Vall Banc, propietat de la banca privada americana  JC Flowers des de 2017, prioritzarà el negoci a Andorra, “on controla el 10% del mercat de banca privada”, segons Dorado. Però l’objectiu és “créixer principalment a Catalunya i Espanya, un mercat molt competitiu on guanyar diners de manera recurrent comporta aportar valor i confiança al client amb una banca privada a mida, acompanyada d’un servei integral que doni resposta a les seves necessitats, tant les de l’actiu com les del passiu”, insisteix Dorado.

El focus d’expansió a Espanya serà només en banca privada integral, és a dir, anirà més enllà del simple assessorament en inversió; inclourà gestió i planificació patrimonial, d’assegurances, d’art, de filantropia... des d’una perspectiva diferencial per prestar serveis de l’actiu si són inversions, però també des del passiu. Adreçada a un target de client de banca privada de nivell mitjà-alt, “perquè no anirem al retail”, al que oferirem un servei pormenoritzat, per tant, segments com els dels family office estan dins del nostres espectre de client potencial.

Dorado: "L'objectiu de Vallbanc és créixer principalment a Catalunya i Espanya, un mercat molt competitiu on guanyar diners de manera recurrent comporta aportar valor i confiança al client amb una banca privada a mida"

“El nostre core business és la banca privada –afegeix- i tenim una plataforma que compta amb l’ajuda de socis experts de renom en el sector financer com són BlackRock o Makena”. El conseller director general de Vall Banc explica que en l’àmbit de les inversions “no només compta la rendibilitat sino també els riscos”.

La taxa Tobin

És des d’aquesta perspectiva que, tot i advertir que Espanya perd competitivitat financera front d’altres països, Dorado defensa que la nova taxa Tobin que ha entrat en vigor “és un impost de mínims”. “Considero que dins del filtre d’idees d’inversió el més important és que veritablement sigui una idea interessant amb un descompte o amb un sentit de valor a mitjà termini”, concreta i admet sense embuts que “si s’identifica aquesta idea de valor, rendibilitat i d’inversió, la taxa Tobin no serà un problema per als inversors”. I recalca: per a les grans fortunes és molt més preocupant la pressió fiscal sobre les sicavs, l’impost sobre la renda, l’impost de patrimoni, que a més no estan homogeneïtzats a escala europea o espanyola, que la pròpia taxa Tobin.

La taxa Tobin grava totes les adquisicions d’accions de companyies espanyoles amb una capitalització borsària superior als 1.000 milions d’euros

Des del passat 16 de gener, la Taxa Tobin, de naturalesa indirecta, afecta qualsevol inversor -persona física o jurídica- que faci una compra d’accions espanyoles, amb independència de la seva residència fiscal. En aquest sentit, aquest tribut grava totes les adquisicions d’accions de companyies espanyoles amb una capitalització borsària superior als 1.000 milions d’euros, a un tipus impositiu del 0,2% sobre l’import efectiu de la compra, sense tenir en compte les despeses i/o costos associats. Amb aquest impost, el Govern central esperar obtenir uns 850 milions d’euros anuals.

Aquest impost afecta els petits i grans inversors que desitgin invertir en accions espanyoles afectades per la taxa, ja que no es discrimina amb cap límit mínim en número d’accions o en import, per la seva aplicació. En altres paraules, l’aplicació de la taxa suposarà directament una minva en la rendibilitat de les seves inversions, punt que dificultarà la feina dels assessors financers per obtenir les rendibilitats objectiu establertes pels inversors.

El present de Vall Banc

Vall Banc és l’entitat constituïda el 2015, quan el Govern del Principat d'Andorra liderat per Toni Martí de la coalició de centredreta Demòcrates per Andorra (DA) va crear l’AREB (Agència de Resolució d’Entitats Bancàries) per fer-se càrrec de la gestió de la BPA Banca Privada d’Andorra –la banca andorrana propietat de la família Cierco-, que havia estat intervinguda després de la denuncia i acusació per part del FinCEN nord-americà, una agència dedicada a la lluita contra el blanqueig de diner. L’AREB va constituir Vall Banc i hi va transferir els actius “sans” de BPA, una operació que no ha quedat al marge d’algunes crítiques que denuncien que es van infravalorar per facilitar.

La banca Vall Banc va tancar el 2019 amb un resultat de dos milions d’euros de beneficis, un 6,6% més que el 2018; una solvència del 21% i una ràtio de liquiditat situada en el 421%. L’entitat, des de la seva creació fa 5 anys, s’ha anat consolidant amb resultats positius. A l’espera del tancament auditat de 2020, l’entitat tindrà “uns bons i prudents resultats perquè, a més, estem en un procés de reestructuració que afecta tota l’arquitectura del banc des dels costos generals fins als laborals; estem canviant tot el core banking i tota la tecnologia del banc”.

Dorado: "L'especialització, la digitalització i la sostenibilitat són objectius essencials per a nosaltres i ens permetran aportar el nostre valor diferencial al mercat andorrà i internacional”

“De cara al 2021, com a companyia, ens marquem tres grans reptes: especialització, digitalització i sostenibilitat. Aquests objectius són essencials per a nosaltres i ens permetran aportar el nostre valor diferencial al mercat andorrà i internacional”, manifesta José Luis Dorado.

Recomanació inversora: prudència

En l’actual context d’incertesa per la crisis sanitària i econòmica arreu del món, en què regna una dicotomia entre el que és l’economia real i el benefici per acció amb unes valoracions tibants i uns mercats en màxims –especialment l’americà- des de l’esclat de la pandèmia el març de 2020, la millor posició és la de la prudència. Aquesta és la recomanació del conseller director general de Vall Banc.