El 'via crucis' de Trump

Al president dels Estats Units se li afegeixen, a més de desastres naturals de Puerto Rico i Califòrnia, els desastres del 'KremlinGate' i el debat sanitari

Un cartell demana no retirar l'Obamacare en una manifestació als EUA
Un cartell demana no retirar l'Obamacare en una manifestació als EUA
Ivan Aguilar
Barcelona
20 d'Octubre de 2017

Mentre Puerto Rico i Califòrnia segueixen el via crucis particular del President dels Estats Units (EUA), Donald Trump, a la processó se li afegeixen fantasmes del passat recent que Trump voldria deixar enrere: El KremlinGate ha tornat a agafar protagonisme, ja que la comissió d'intel·ligència del senat i el Fiscal Especial Robert Mueller volen cridar a declarar els dos primers testimonis. A més a més, l'Obamacare també torna a primera línia amb una ordre executiva del President Donald Trump que demana tallar subsidis als més vulnerables. Aquesta ha estat la setmana de Trump.

Russos a la Casa Blanca

Carter Page ha notificat a la Comissió d'intel·ligència del Senat que s'acollirà a la cinquena esmena de la Constitució dels EUA i que no anirà a testificar al Senat. Page fou assessor en política exterior de la campanya electoral de Trump. Durant aquesta, Carter Page va tenir trobades amb oficials russos d'alt nivell i per aquest motiu el Senat el vol fer testificar. A més, segons explica Politico, Page es nega a col·laborar amb el Senat. D'altra banda, divendres passat el Fiscal Especial es va entrevistar amb Rience Priebus, ex Chief of Staff de la Casa Blanca, i segons el seu advocat té plena predisposició a col·laborar amb Mueller.

Esfondrar la sanitat per salvar el dèficit

Donald Trump ha incendiat el debat polític fulminant les subvencions sanitàries als desfavorits. Segons el President Trump la decisió no és voluntària per què ja no queda pressupost per poder pagar-les i ha instat als demòcrates a trucar-lo i negociar una reforma sanitària. Divuit estats han mostrat la seva disconformitat i han anunciat que pagaran aquestes ajudes igualment així que és incert si el President podrà aconseguir el seu objectiu: fer col·lapsar Obamacare. Trump necessita rebaixar ostensiblement la despesa pública sanitària per tal de poder fer una reforma fiscal abaixant impostos sanitaris per tal de no augmentar el dèficit públic i poder aprovar-la al senat per majoria simple. Per aconseguir-ho necessita que Obamacare col·lapsi completament però no ho tindrà pas tan fàcil, ja que els demòcrates poden triar no seure a negociar i presentar-se a les midterms de novembre '18 amb la bandera sanitària.

Iran i Pyongyang

La política exterior ha estat centrada en l'acord nuclear amb l'Iran. La setmana passada els vàrem explicar que el President havia decidit abandonar l'acord. El General Mattis va intervenir abans de l'anunci oficial per dos motius: primer per què l'abandonament és competència del Congrès i no del President, segon per què el Pentàgon és partidari de renegociar l'acord. Finalment el President Trump ha accedit a totes les peticions de Mattis i ha decidit no certificar l'acord que va aconseguir Barack Obama, amb el que existeix la possibilitat d'una negociació i evitar provocar un conflicte. Donald Trump acusa, amb raó, Iran de proporcionar assistència tècnica i material a Pyongyang. La NSA sembla tenir proves fefaents al respecte.

Desastres naturals i nomenaments

Els Estats Units segueixen veient amb horror com les morts en massa a causa de desastres naturals s'estan normalitzant ràpidament. A la gravíssima situació de Puerto Rico -que no només no ha millorat sinó que comença a empitjorar- el cap de setmana l'estat de Califòrnia va evacuar més de 100.000 persones a causa d'un súper incendi amb més de 30 focus que ha causat 45 morts.

Un nomenament molt important comença a caminar. Dijous, el Comitè Judicial del Senat va aprovar per 20-0 que John Demers, executiu de Boeing, sigui el candidat a Cap de la Divisió de Seguretat Nacional. Aquest càrrec és més rellevant del que sembla, però d'això en parlarem quan el Senat faci el Ple de Confirmació del candidat.