VIA Empresa ha estat guardonada amb el Premi Llengua Nacional, un guardó que atorga, per tercer any consecutiu, l'Associació Llengua Nacional amb l'objectiu de reconèixer i posar en valor projectes empresarials d’arreu dels Països Catalans que demostrin, com assenyalen, "un compromís ferm amb el català i que contribueixin a l’extensió de l’ús i del bon ús de la llengua".
El diari econòmic i empresarial líder en català pel seu compromís amb la llengua del Grup TOTMedia ha estat escollit per al premi entre 17 candidatures, entre les quals hi havia petites editorials passant per altres iniciatives culturals, cooperatives locals i altres projectes empresarials vinculats amb la difusió del català.
L'Associació Llengua Nacional va ser fundada el 1991 amb l'objectiu de contribuir a la normalització del català, així com de defensar la unitat de la llengua i la seva riquesa dialectal i vetllar per l’ús d’un llenguatge ric i genuí. L'entitat va posar en marxa aquest premi el 2018, després d'haver actualitzat el Premi Ramon Aramon a la lleialtat lingüística amb un nou format, que es focalitzava, precisament, en el reconeixement a les petites empreses.
L'entrega d'aquesta tercera edició s'ha hagut de celebrar en format virtual per la situació provocada per la covid-19 i ha estat conduïda pel president de l’Associació Llengua Nacional, Abel Carretero, acompanyat de la directora general de Política Lingüística de la Generalitat, Ester Franquesa, ja que el guardó també compta amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística.
Carretero ja va explicar abans de l'entrega del premi que "aquest 2020 està sent complicat per a tothom, i especialment per al petit comerç i les petites empreses, que ha vist com a causa de les restriccions ha perdut molts mesos de negoci". En aquest sentit, afegia, "avui més que mai, el Premi Llengua Nacional té tot el sentit, ja que permetrà donar un petit respir a algun d’aquests petits negocis" i, per tant, subratllava, "el que pretenem és refermar la idea que la llengua és necessària en tots els àmbits de la vida quotidiana, també en el de les petites empreses".
Segell propi
De fet, per a l'equip de VIA Empresa l’ús del català és un segell d’identitat periodístic i empresarial i, justament per això, comptem amb periodistes de tots els indrets dels Països Catalans: Catalunya, País Valencià i Illes Balears, fet que enriqueix el mitjà i les nostres relacions. Des d'aquest altaveu, expliquem la realitat d’arreu de Catalunya més enllà de la seva capital, Barcelona, així com de l’Arc Mediterrani en català preservant en tot moment la llibertat lingüística de cada periodista a l'hora d'escriure.
Comptem amb periodistes de tots els indrets, Catalunya, País Valencià i Illes Balears, fet que enriqueix el mitjà i les nostres relacions
A més, des de fa quatre anys tenim una secció pròpia titulada El català a l’empresa en col·laboració amb el TERMCAT, on defensem l’ús i la promoció de la llengua catalana en l’àmbit empresarial i econòmic sense caure en els sovint famosos anglicismes. I ho fem fent-nos preguntes en català i en els diferents dialectes, reflexionant i, sobretot, oferint als lectors respostes clares i concretes al voltant de la connexió entre el llenguatge, el periodisme i l’empresa en el nostre dia a dia laboral i personal.
Perquè, com diu el nostre director, Víctor Costa, "és des de la diversitat lingüística i de gènere com fem possible la riquesa identitària i la pluralitat informativa d’aquest petit gran diari". Gràcies a tots per ser-hi i, sobretot, per llegir-nos i fer créixer la nostra família periodística!