Abans que els talibans arribessin a Kabul i del terratrèmol d'Haití, l'actualitat de l'estiu tenia un nom propi que copava portades tant de la premsa esportiva com generalista... i també de l'econòmica. La sortida de Leo Messi del FC Barcelona ha estat de les notícies més sonades del juliol i l'agost. La caiguda en la misèria econòmica del Barça n'és l'origen i als lectors de VIA Empresa els ha interessat el tema del -potser- millor jugador de la història del futbol, que ha estat el més llegit de totes les vacances escolars. Vols conèixer la resta d'històries destacades d'aquests dos mesos? Te les resumim en vídeo i per escrit.
En aquestes pàgines virtuals hem parlat de vella i nova economia. El bloc que ha marcat els passos dels sectors que tradicionalment han mogut les economies catalana i espanyola inclou infraestructures, alimentació, educació, turisme i hostaleria. Comencem per l'entrevista que més èxit ha tingut entre els usuaris: el president de Renfe, Isaías Táboas, abordava a principis d'agost els problemes de l'operadora de mobilitat -des de Rodalies fins la nova competència-. El cas d'èxit de les tonyines de Balfegó representa el sector alimentari i l'auge en què es troba per diferents motius. En aquest cas, l'interès estranger en el producte català n'és el motiu.
"És el turisme, estúpid" resumia en un sol article tres entrevistes sobre el sector rei a l'Estat espanyol, a més d'algun altre article publicat sobre la recuperació d'aquest sector. Una activitat fortament lligada a les visites nacionals i internacionals és l'hostaleria, i hi ha un espai que els fa convergir: la gastronomia dels hotels. A falta de viatgers estrangers, els establiments de Barcelona han creat una oferta centrada en els ciutadans locals, especialment pel que fa a les terrasses. La secció Tiquet restaurant en va destacar set per a aquest estiu. Les universitats són, d'altra banda, actors de l'economia més tradicional, tot i que van prenent nous papers en el teixit empreserial de les ciutats. El rànquing sobre les millors universitats de l'Estat va cridar l'atenció dels lectors de VIA Empresa.
El repte de l'economia
La innovació és un dels pilars en què descansa la teoria europea de la recuperació econòmica després d'un any i mig de pandèmia. Davant d'això, canvis de mans d'empreses, noves companyies i els reptes del futur. L'operadora de telecomunicacions catalana Fibracat va centrar el Laberint del poder més llegit dels darrers dos mesos. Pel que fa a les startups, TalentZed -que vol donar una sortida laboral a mig camí entre les pràctiques i una feina- ha dominat el terreny.
Els indicadors econòmics ja han començat a recuperar-se aquest 2021 després de la catàstrofe inicial de la covid-19. Però la Memòria Econòmica de Catalunya de la Cambra de Comerç del 2020 encara no ho reflectia. És per això que l'ens va presentar a mitjan juliol el “balanç econòmic més negatiu” des que va publicar la primera memòria, fa 56 anys, que bateja la recessió actual com la crisi de les desigualtats. Finalment, la trilogia d'opinions del col·laborador de VIA Empresa Xavier Roig marca la tendència actual: Una economia restreta. On érem i on som.