Parlar de les comarques del sud de Catalunya és endinsar-se en un gran paisatge dominat per la indústria, les reconegudes platges de la Costa Daurada i els camps d'arròs de les Terres de l'Ebre. Prop de la capital, Tarragona, hi ha el pol petroquímic del Camp de Tarragona, el més gran d'Espanya i el més gran del sud d'Europa, a més de grans empreses agroalimentàries i d'altres dedicades al sector turístic. Motius per ser optimistes? Les xifres de l'Anuari Econòmic Comarcal 2024 del BBVA detallen que les Terres de l'Ebre són el territori català en què el Valor Afegit Brut (VAB) ha crescut més, amb un 4,1% gràcies a un increment de l'energia, l'aigua i el gas. Al Camp de Tarragona és d'un 2,5%. Això sí, amb diversos reptes pendents a les comarques tarragonines: la temporalitat al mercat laboral i l'aposta per un turisme més sostenible.
Mentre 848.592 habitants formen part del dia a dia del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre, la zona compta amb un atur del 13,44%, amb 58.100 persones desocupades, segons les darreres dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA). La taxa d’atur estimat de Tarragona és la més elevada de les quatre demarcacions catalanes i se situa quatre punts per sobre de la mitjana catalana, que ha estat del 9,41%. Per territoris, Lleida ha registrat la taxa d’atur més baixa, amb un 6,72%, seguida de Barcelona, amb un 8,95%, i Girona, amb un 10,05%. Tarragona, amb el seu 13,44%, tanca la llista com la demarcació amb més desocupació.
La taxa d’atur estimat de Tarragona és la més elevada de les quatre demarcacions catalanes i se situa quatre punts per sobre de la mitjana catalana
L'estacionalitat és un repte per al sud de Catalunya, ja que segons l'Informe de conjuntura econòmica del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre del tercer trimestre de 2024, impulsat pel grup de Recerca d'Indústria i Territorial (GRIT) de la Universitat Rovira i Virgili, a finals d'estiu es va registrar un repunt en el nombre d'aturats, fruit de les baixes temporals en determinats serveis públics i l’extensió d’alguns contractes temporals. Si s'entra al detall, al Camp de Tarragona, el 45,8% dels aturats són de llarga durada, mentre que a les Terres de l’Ebre ho són el 49,1%.
Entre els sectors que més creixen a la província de Tarragona durant els últims mesos hi ha l'hostaleria i la restauració, seguits del comerç i el transport. A més, segons l'Anuari Comarcal del BBVA, hi ha altres indicadors que reflecteixen bones xifres en l'economia tarragonina: les mercaderies del Port de Tarragona van arribar a 32,5 milions de tones el 2023 (augment del 10,5% respecte del 2022), ja vorejant pràcticament el volum del 2019. La marca turística Costa Daurada va augmentar les pernoctacions hoteleres en un 10% (fins als 9,8 milions, també una xifra similar a la del 2019).
Qui és qui entre el 'top 10' de facturació?
En primer lloc, el Camp de Tarragona compta amb una economia més industrial i urbana que les Terres de l'Ebre. Al complex petroquímic hi ha multinacionals com Repsol, BASF o Dow Chemical, mentre que també aposten per diverses centrals nuclears i renovables per generar una part important de l'electricitat de Catalunya. Respecte al turisme, gran part d'ell ve atret pel llegat romà de la zona i per la Costa Daurada, a més del parc temàtic PortAventura, definit com la "gran fàbrica de turistes". Pel que fa a la logística, el Port de Tarragona és un dels més importants d'Espanya pel transport de mercaderies, especialment de productes químics i energètics. A més, Tarragona també és referència gràcies a la producció de vins (DO Tarragona).
El Delta de l'Ebre és un dels majors productors d'arròs d'Espanya, a més de destacar per la producció d'olis d'oliva
Respecte a les Terres de l'Ebre, l'economia és més rural i està lligada a l'entorn natural. El Delta de l'Ebre és un dels majors productors d'arròs d'Espanya, juntament amb molts olis d'oliva. Entre les companyies més conegudes destaca Nomen, que s'ha convertit en un emblema de l'arròs del Delta, després d'una història centenària amb canvis de mans i moments delicats. També hi ha molta pesca tradicional i producció de musclos i ostres. Entre els reptes pendents hi ha el d'atraure un turisme ecològic, sobretot al Parc Natural del Delta de l'Ebre i promoure l'enoturisme. A continuació, un recull detallat del top 10 d'empreses amb més facturació de la província de Tarragona:
1. El poder de la sueca Essity Spain
Sense cap mena de dubte, el sector industrial és el gran protagonista de l'economia de la província de Tarragona i així es constata en la classificació de les 10 empreses amb seu tarragonina que més diners generen. Essity Spain és la companyia amb més volum de negoci de tota la regió, amb una facturació superior els 530 milions d'euros. Són dades del Rànquing Nacional d'Empreses del portal especialitzat Einforma. Entre les 10 societats del llistat generen uns 3.063 milions d'euros. Una dada rellevant és que cinc de les deu empreses del rànquing són multinacionals nascudes a altres països d'Europa i del món.
Essity Spain compta amb 600 empleats i ocupa una superfície de 54 camps de futbol
En aquesta ocasió, Essity Spain SLU és una multinacional sueca que té la seu espanyola a Puigpelat des del 1976. És un dels líders mundials en la fabricació i distribució de productes d'higiene i salut, a més de gestionar marques com Colhogar. Recentment, ha creat 45 llocs de treball -25 directes i 20 d'indirectes- amb la posada en marxa de la nova línia de bolquers per a adults. La firma ha portat a terme una inversió de 24 milions d'euros per ampliar i adequar la planta de l'Alt Camp, que compta amb 600 empleats i ocupa una superfície de 54 camps de futbol (uns 54.000 metres quadrats).
2. De Michigan a Valls
En segona posició hi ha l'organització Lear Corporation Holding Spain, que factura 424 milions d'euros anuals. Ubicada a Valls, es tracta d'una multinacional amb seu a Michigan (Estats Units) dedicada a la fabricació de seients i sistemes elèctrics per a automòbils. Durant el 2021 va presentar un Expedient de Regulació Temporal (ERO) a causa de l'escassetat de subministraments de semiconductors a escala mundial. En aquests moments té en nòmina a 700 treballadors.
3. BASF, capdavantera dels llistats
Qui completa el podi és BASF Sonatrach Propanchem, amb una facturació anual de 359 milions d'euros. L'empresa forma part del grup alemany BASF, una de les companyies químiques més grans del món i amb forta presència a les comarques tarragonines. Tot i això, durant aquest juliol el grup va decidir congelar el projecte per crear una refineria de metalls a gran escala per aconseguir el reciclatge de bateries a la seva planta de Tarragona. El motiu? La baixa demanda de cotxes elèctrics a Europa.
4. L'expansió de Fragadis
Fragadis és una distribuïdora comercial amb més de 180 supermercats a Catalunya, Osca, Castelló, València i Alacant. Entre altres, de la marca Spar. Va ser fundada el 1959 a Vilanova i la Geltrú i factura 318 milions anuals. Recentment, la cadena tarragonina ha enfortit la seva posició a la Comunitat Valenciana amb l'adquisició de 30 de les 51 botigues de Kuups Design International, que pertany al mateix grup que Nudisco.
5. El pes de les centrals nuclears
En cinquena posició hi ha el cas de l'Asociación Nuclear Asco Vandellós II AIE amb una facturació de 267 milions. És l'empresa encarregada de la central nuclear de Vandellós II. El tancament programat de les tres centrals nuclears a Catalunya (Ascó I, Ascó II i Vandellòs II) suposa un "risc de desproveïment energètic" per a la indústria. En altres paraules: una "apagada nuclear" a la regió comportaria una "apagada industrial". Així ho ha advertit fa pocs dies el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, en una trobada amb diverses autoritats de la Comissió Europea a Brussel·les, concretament de les direccions generals d'Energia i Medi Ambient.
No és la primera vegada que Foment dona l'avís d'alarma davant l'apagada atòmica a Catalunya. Si no es modifica el calendari pactat entre els operadors i l'administració, Ascó I serà el primer centre que finalitzi les operacions el 2030. El seguiran Ascó II el 2033 i Vandellòs II el 2035.
5 gegants més
Finalment, entre les empreses restants del rànquing de facturació hi ha en sisena posició Elix Polymers, amb una facturació de 254 milions. Des de Tarragona i del sector químic, és un dels fabricants de polímers d'ABS líders a Europa. La segueix Pavos y derivados amb 236 milions. Forma part de grup Padesa, una de les companyies més rellevants de l'Estat en la cria, elaboració i venda de galls d'indi i altres aus.
Tot i tenir un nom mediàtic, Tarragona Power ocupa la vuitena posició amb 227 milions. És la responsable de la central tèrmica de La Calonge i principalment subministra electricitat per BASF. Ja per acabar, Mahle Behr Spain factura 224 milions d'euros. Amb seu catalana a Montblanc i seu central a Stuttgart, fabrica filtres, sistemes de bombament i refrigeradors d'oli per a aplicacions de motor i transmissió. Finalment, en desena posició hi ha Lear European Holding amb 221 milions. La companyia forma part del grup nord-americà Lear, que fabrica seients i sistemes elèctrics per a automòbils.