Aprendre en solitari un idioma és qüestió de voluntat. Tanmateix, si des de l’empresa a la qual t’incorpores ofereixen de familiaritzar-t’hi, a la voluntat hi afegirem acompanyament. Els voluntaris per la llengua a l‘empresa no són un invent de la Cecot, però volem fer-los més visibles i habituals. De la mà del voluntariat lingüístic, quan una organització promou que els seus treballadors puguin expressar-se en català, alhora proporciona un entorn laboral millor.
Així, els voluntaris lingüístics dins les empreses són generador de bon ambient de treball, perquè integrar un treballador dins l’empresa també passa perquè els companys més antics l’acullin i tinguin ganes que hi estigui bé. La persona voluntària per la llengua a l’empresa ha de comptar amb els coneixements teoricopràctics suficients per tal de desenvolupar amb eficàcia la seva comesa al si de l’organització.
En aquest sentit, des de la Cecot hem elaborat una “Guia de formació per al voluntariat de llengua catalana a l’empresa” que conté continguts, metodologia i competències docents, recursos, així com un apartat d’avaluació.
Quant als continguts, la Guia de la nostra entitat recull:
- Les càpsules d’acollida lingüística en llengua catalana per a persones treballadores. En el nostre primer article parlàvem del CATacull, el projecte dirigit a nous parlants que, per mitjà d’un seguit de càpsules audiovisuals, feia del català una llengua d’acollida a l’empresa: onze vídeos sobre la història, els parlants, el domini lingüístic, el codi de consum, les institucions que vetllen per la llengua, els recursos sanitaris i laborals del país, entre d’altres. La Guia les recull.
- La normativa vigent sobre llengua catalana als diferents territoris en què hi té presència. Tant a Catalunya, com a les Illes Balears, el País Valencià, Andorra, la Franja d’Aragó, la Catalunya del Nord i l’Alguer.
- Altres iniciatives per enfortir l’ús de la llengua catalana entre les persones treballadores de l’organització, com són:
El cafè català: trobada entre la persona voluntària per la llengua a l’empresa i les persones treballadores en procés de consolidació del català.
Parla’m en català: sensibilització de l’entorn laboral immediat de la persona que aprèn el català per tal que els seus companys de feina més pròxims s’hi adrecin en la nostra llengua.
La passejada catalana: trobada setmanal, quinzenal o mensual entre la persona voluntària per la llengua i les persones treballadores en procés de consolidació el català per a converses en català.
Pel que fa a la metodologia i les competències docents, la Guia inclou els principis que la persona voluntària ha de tenir en compte a l’hora de reeixir en la seva tasca: des de la presa en consideració del nivell inicial de la persona que aprèn el català, a l’ús de les noves tecnologies i a l’aprenentatge significatiu i cooperatiu. D’entre les capacitats, hi ha la de planificació, la de treball en equip i la de comunicació.
Quan una organització promou que els seus treballadors puguin expressar-se en català, alhora proporciona un entorn laboral millor
Quant a recursos, la Guia inclou centres de formació en llengua catalana, diccionaris, reculls de lèxic i ginys de resolució de dubtes lingüístics, així com un compendi d’altres institucions que també disposen de recursos per a l’aprenentatge i la consolidació de la llengua.
Per últim, en l’apartat d’avaluació, a la Guia el voluntari lingüístic hi trobarà elements per al diagnòstic de la seva tasca, dels continguts de la guia i de les propostes d’activitats.
Incorporeu una persona voluntària per la llengua a la vostra empresa. I feu del català la llengua d’ús habitual a les vostres organitzacions. A la Cecot us hi donarem un cop de mà.