
"Quan ens llevem cada matí, el món pot haver canviat". Amb aquesta premissa, Jaume Guardiola, president del Cercle d’Economia, ha presentat els detalls, juntament amb Miquel Nadal, director general de l'entitat, de la 40a edició de la Reunió Anual del Cercle d'Economia, que tindrà lloc el 5, 6 i 7 de maig del 2025 al Palau de Congressos de Catalunya. Sota el lema "Europa, wake-up call?", la trobada abordarà la situació geopolítica i econòmica del continent en un moment de canvis i reptes globals. Un debat profund sobre el paper d'Europa en el nou ordre mundial que, a parer de Guardiola, "parlar del Vell Continent no deixa de ser parlar de nosaltres mateixos, en un context polaritzat arreu del món". I, com a conseqüència, "cal un toc d'atenció i d'urgència, ja que gran part dels problemes europeus han existit des d'abans de l'arribada de Donald Trump als Estats Units", continua el líder de l'organització.
Aquesta 40a edició tindrà una rellevància especial, no només per la temàtica central, sinó també per la commemoració de les quatre dècades de trobades del Cercle d’Economia majoritàriament a la Costa Brava i, posteriorment, a Sitges i Barcelona. De fet, la primera reunió va tenir lloc el 1961 a la Costa Brava, mentre que el Fòrum Econòmic Mundial de Davos es va celebrar 10 anys més tard. Paral·lelament, enguany es presentarà un documental que es troba actualment en fase d’edició i que repassarà la transformació de la societat catalana i espanyola i la seva integració en el context europeu a través de les temàtiques i ponents d’aquestes 40 reunions,
Absències polítiques i nous formats

L'esdeveniment que se celebrarà la primera setmana de maig reunirà destacades figures internacionals de la política i l’economia, malgrat que encara queden algunes confirmacions pendents, sobretot de l'àmbit de defensa i armament, que també tindrà el seu protagonisme particular. Entre els ponents confirmats hi ha Antonio Costa, president del Consell Europeu; Paula Dobriansky, exsotssecretària d’Estat per a Afers Globals dels Estats Units; Li Cheng, expert en relacions entre la Xina i els Estats Units; i Andrés Velasco, degà de la London School of Economics. Aquests experts debatran sobre el rol d’Europa en l’escenari global i les prioritats per reforçar la seva posició.
En l’àmbit econòmic, s’analitzarà el repte de combinar l’ambició climàtica amb l’enfortiment industrial. Teresa Ribera, vicepresidenta de la Comissió Europea per a la Transició Neta, Luca de Meo, conseller delegat del Grup Renault, i Jeromin Zettelmeyer, director de l’Institut Bruegel, debatran sobre el futur de la productivitat europea.
També es tractarà la bretxa tecnològica entre Europa, els Estats Units i la Xina, amb la participació de Marc Murtra (Telefónica), Jesús Mantas (IBM) i Francesca Bria, autora de l’Eurostack Report sobre tecnologia i innovació, a més de Fina Lladós (Amgen i Farmaindústria), Toni Ruiz (Mango) o Francisco Blanch (Bank of America). Durant les ponències s'abordaran dos dels principals reptes d'aquest segle: el canvi climàtic i el creixent nivell de desigualtat. En aquest sentit, es donaran cita dos dels principals experts en aquestes matèries: Jim Skea, president de l'IPCC de les Nacions Unides i Branko Milanović, economista especialitzat en desigualtat que ha treballat al Banc Mundial.
Com a novetat, la reunió incorporarà nous formats per fomentar el diàleg entre assistents i ponents, incloent-hi taules rodones interactives i sessions de preguntes directes amb experts i líders empresarials. "L'objectiu és afavorir un debat més ric, plural i eficient", declara el director general, Miquel Nadal.
Respecte a la presència política, que des de fa tres anys s'ha reduït considerablement, es comptarà amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez; el president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa; el cap de l'oposició i líder del Partit Popular (PP), Alberto Núñez Feijóo; el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo i la consellera d'Economia de la Generalitat de Catalunya, Alícia Romero. Tampoc hi haurà presència de la Casa Reial.
En aquesta edició, el premi Cercle d’Economia a la Construcció Europea serà atorgat al programa Erasmus+, reconeixent la seva contribució a la cohesió i identitat europees. La Comissària d’Educació de la Unió Europea, Iliana Ivanova, recollirà el guardó. També es donarà el Premi Lara a l'ambició i el propòsit empresarial, però encara no s’ha fet públic el guardonat.
Fi al mandat de Guardiola i nova etapa amb Teresa Garcia-Milà

La 40a edició de la Reunió Anual del Cercle d'Economia també marcarà el final del mandat de Guardiola com a president del Cercle d’Economia. Si tot segueix el guió previst, en aquesta ocasió no hi haurà eleccions i la catedràtica d'Economia i vicepresidenta de l'entitat, Teresa Garcia-Milà, serà la nova successora, convertint-se en la primera dona a ocupar el càrrec.
Les darreres eleccions, celebrades el juliol de 2022 van comptar per primer cop en els 64 anys d'història del Cercle amb dos candidats, el mateix Guardiola i la presidenta de Trea Capital, Rosa Cañadas. El resultat va ser àmpliament favorable a la candidatura de Jaume Guardiola (i, entre d’altres, Teresa Garcia-Milà) per 634 a 243 vots. Finalment, s’espera que el canvi de cadires amb Teresa Garcia-Milà tingui lloc el pròxim mes de juny.