El context geopolític recent, marcat per la pandèmia de la Covid-19, la crisi de subministraments i la invasió russa a Ucraïna, ha despertat les veus que advoquen per un reforçament del sector industrial i una relocalització dels processos productius europeus, depenents de països com la Xina o Rússia, en l’àmbit energètic. Un exemple de què resulta possible desenvolupar tecnologia a Catalunya sense haver d’acudir al sud-est asiàtic el trobem a Witeklab, una empresa originària de Terrassa, que fabrica, dissenya i comercialitza sensors pel sector de la construcció. Aquests serveixen per detectar els processos de corrosió de materials com el formigó, el seguiment de la forja o la ubicació de les instal·lacions d’una obra.
Fruit d’una llarga trajectòria investigadora de la ma de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Politécnica de Valencia (UPV), o de la spin-off creada amb el CSIC, Witeklab s’ha posicionat en un segment especialitzat de la indústria 4.0: els sensors amb fils i sense aplicats al sector de la construcció. I dins d’aquest àmbit, el seu producte més innovador és el Corrochip, un sistema per detectar la corrosió del formigó. “Es tracta d’una solució única al mercat, específica i d’un gran nivell”. Així la defineix el cofundador i CEO de Witeklab, Manel Torrentallé. El Corrochip no deixa de ser un exemple elevat de capacitació industrial d’un producte tecnològic pensat i fet a Catalunya que s’ha obert a països com del continent asiàtic o Austràlia i Nova Zelanda. “La idea, ara que ja està consolidat, és exportar-lo arreu del món”, comenta Torrentallé”.
El seu producte més innovador és el Corrochip, un sistema per detectar la corrosió del formigó
Ubicada al DFactory des de principis d’aquest any, la companyia desenvolupa solucions tecnològiques basades en els sensors en l'àmbit de la construcció i monitoratge de la salut estructural. La firma idea, desenvolupa i posa en el mercat els seus productes, inspirats en la Internet de les Coses (IoT), la indústria 4.0 i les ciutats intel·ligents. La seva tecnologia explora el potencial de les comunicacions ràdio de curt, mitjà i llarg abast, combinades amb la sensòria avançada i la connectivitat dels dispositius mòbils.
Producció sobre comanda
Nascuda a Terrassa, Witeklab compta amb investigadors, tècnics i comercials del territori. El seu aterratge al DFactorydel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) “ens ha permès ubicar-nos a un espai amb moltes empreses innovadores i a on podem fer sinergies amb el sector. De fet, en només dos mesos, estem molt contents dels contactes establerts”. La percepció de Torrentallé es reafirma quan al·ludeix al DFactory “com un clima de la indústria 4.0 que acaba sent un molt bon lloc per a treballar”. Per Witkelab, l’edifici disposa d’un gran potencial de coneixement i atracció del talent de la indústria 4.0.
Torrentallé comenta el sistema de fabricació que utilitza Witeklab. “Produïm sobre comanda i no tenim estocatge”. L’empresa, que compta amb una facturació aproximada de 100.000 euros anuals, preveu multiplicar-la en un període de tres o quatre anys. Per assolir-lo, està a punt de tancar un acord amb un soci asiàtic. “Ens hem passat molts anys fent R+D i, després de la pandèmia, quan ja hem pogut explicar el nostre projecte, avancem en l’aspecte de la comercialització i l’expansió”.
Manel Torrentallé (CEO) comenta el sistema de fabricació que utilitza Witeklab: “Produïm sobre comanda i no tenim estocatge”
Els clients de Witeklab acostumen a ser empreses del sector de la construcció, les concessionàries de les grans infraestructures, com les carreteres o els ports, a més de les grans constructores. “Un dels nostres prescriptors és l’Administració Pública, encarregada d’executar els projectes”.
Solucions pioneres
Un dels productes més innovadors de Witeklab, amb el qual s’ha posicionat al mercat és el Corrochip, un sistema per a la detecció i l'avaluació, a través d'un algoritme, de processos de corrosió en l'acer embegut en formigó. Aquest és capaç d’identificar l'avanç de la corrosió pel formigó abans d'arribar a l'armadura. La tecnologia s’ha creat entre València i Terrassa. “Amb el Corrochip, hem entregat tres pressupostos i estem esperant les licitacions”, assenyala Torrentallé.
Entre les novetats que la companyia llençarà aviat al mercat, està Rockchip, un sistema autònom de telemetria que detecta canvis en els sistemes de protecció de talussos i proporciona dades de manera automatitzada sobre l'estat de l'element monitorat, la seva integritat i l'evolució de les tensions a les quals està sotmès, sent bàsic en carreteres i vies de tren. Rockchip es fabricarà a Terrassa.
Una de les seves tecnologies, el Trenchip, va ser la guanyadora fa tres anys del ‘Galileu Masters Catalonia Challenge’. Trenchip facilita la ubicació exacta d’una instal·lació. Acompanyada d’una aplicació al núvol, permet localitzar de forma integral les instal·lacions ocultes a parets, murs o rases, afavorint la gestió dels actius subterranis a través d’una plataforma.
Les investigacions de Witeklab s’encaminen a assolir de manera remota, amb sensors sense fils, el seguiment de l'enduriment del formigó en projectes de construcció i ofereix informació precisa, en temps real, sobre la resistència i la maduresa del formigó durant el procés d'enduriment. Aquest producte, anomenat Monsec, també es fabricarà en sèrie a Terrassa.
Tal com assegura Manel Torrentallé, el seu CEO, “ja ens comencen a conèixer i, després d’un procés d’investigació, proves i demos, ara ens estem implantant, executant obres i sortint al mercat per arribar a les grans empreses”. Seguint el recorregut, Witeklab treballa en el disseny de sensors per calibrar el grau de carbonatació del formigó. Es a dir, la velocitat a què es pot arribar a desgastar el material. Està previst que es comercialitzi a l’estiu.