"És molt important donar visibilitat al lideratge de les dones i a la manera diferent de treballar", ha reivindicat Núria Bosch, vicepresidenta del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. És una de les reflexions que s'ha escoltat durant el Women Evolution, el congrés de dones empresàries i directives que s'ha celebrat aquest dijous a Esade Creapolis de Sant Cugat.
El lideratge femení i la importància de la intel·ligència emocional en les empreses ha centrat una jornada en què s'han tornat a denunciar les desigualtats amb els homes. "La desigualtat és una realitat, no ens l'inventem", ha insistit Maria Eugènia Gay, degana del Col·legi d'Advocats de Barcelona, que ha emplaçat a "lluitar" per fer front a aquesta realitat.
Només el 12% d'empreses catalanes compleixen la llei d'igualtat
Una situació que es tradueix en xifres com que només el 14% dels alts càrrecs de l'Ibex 35 són dones o que el 67% de les empreses catalanes només tenen una dona o cap en els espais de direcció. "Només, només, només...", ha lamentat Àngels Chacón, consellera d'Empresa, sobre les dades de la presència femenina en les cúpules del món empresarial. Com a senyal de tot plegat, només el 12% de les empreses catalanes compleixen la llei d'igualtat.
Lideratge en clau femenina
La consellera s'ha posat d'exemple com el lideratge femení aporta una visió diferent de la tradicional i pot ajudar a transformar la realitat: "Sóc la primera dona consellera d'Empresa i és la primera vegada que hem ajudat a democratitzar les eleccions a les cambres". La falta de la dona en llocs de poder també té un impacte econòmic per les empreses, tal com ha advertit Mònica Roca, vicepresidenta primera de la Cambra de Comerç de Barcelona.
Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat, ha reivindicat la necessitat d'incorporar la visió femenina en el lideratge, tant empresarial com polític, i la importància del "llenguatge de les emocions per humanitzar el món". "Reivindiquem les emocions com a base per impulsar projectes empresarials, un dels reptes és humanitzar les empreses i les dones sempre posem les persones al centre de les nostres decisions", ha emfatitzat.
Mireia Ranera: "La tecnologia ens farà més humans"
"El lideratge de les dones tendeix a prioritzar la humanitat i els valors, i això no ho podem perdre, no podem deixar de pensar en el progrés col·lectiu", ha recalcat Mercè Conesa, presidenta del Port de Barcelona.
I encara que no ho sembli, una de les conclusions és que la digitalització i la robotització poden ajudar a humanitzar l'empresa i l'economia, tal com ha destacat Mireia Ranera, vicepresidenta i directora de Digital HR Incipy: "La tecnologia ens farà més humans perquè valorarem més les aptituds que no tenen els robots, com l'empatia".
Àngels Chacón: "No ens posem límits, podem arribar on ens proposem"
"No ens posem límits, podem arribar on ens proposem", ha emfatitzat Chacón, que ha animat a "no deixar-se intimidar" tot i els "molts obstacles" que hi hagi en el camí. I un dels obstacles, especialment per les nenes, és la "falta de referents" a qui emmirallar-se: "Nosaltres hem d'intentar ser referents i tallar les censures mentals".
Per la seva banda, Maria Eugènia Gay ha reivindicat la formació com l'eina que ha obert les portes i permet a les dones a accedir als espais de decisió.