Women in Tech Barcelona i la lluita per un sector paritari

Tech Barcelona reforça la seva aposta per fomentar l'accés, la presència i la visibilitat de les dones al sector tecnològic

Women in Tech Barcelona al Tech Barcelona | Gemma Fontseca Women in Tech Barcelona al Tech Barcelona | Gemma Fontseca

L’organització internacional sense ànim de lucre Women in Tech Barcelona aterra a la capital catalana de la mà de Tech Barcelona i el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya. Trencar la bretxa de gènere i impulsar l’accés de les dones al sector tecnològic és l’objectiu principal. A més de promoure l’apoderament de les nenes i les dones de tot el món, amb el focus en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

La directora general de Societat Digital, Joana Barbany, explica que “fa dos anys va conèixer Women in Tech, una associació que compta amb dones que no tenen accés a mòbils, fins a dones que treballen a la Nasa i és un ventall molt ampli de representació”. Barbany detalla que “només som un 19% de dones en l’àmbit tecnològic a Europa. Necessitem 1,5 milions de talent femení en aquest entorn. Som terra d’oportunitats, talent i startups”.

“A Women in Tech treballen per visibilitzar el talent femení, fer les TIC atractives, formar i digitalitzar les dones i potenciar la presència de dones en la presa de decisions”, continua l’experta. “Volem rebre coneixement de fora, ja que en aquests moments som les de sempre fent el mateix. És important rebre coneixement de fora i inspirar-nos. I, evidentment, els homes també són benvinguts”.

Galtés: “Preferiríem impulsar ‘People in Tech Barcelona’, però no hem arribat al moment”

Mar Galtés, directora de desenvolupament corporatiu de Tech Barcelona, apunta que l’entitat s’ha sumat a la iniciativa per promoure l’objectiu de treballar en un ecosistema partitari. “Preferiríem impulsar People in Tech Barcelona, però no hem arribat al moment”, afegeix Galtés. “Només el 7% del capital invertit va a companyies liderades per dones i és molt greu”, conclou.

Les persones interessades en participar els esdeveniments Women in Tech Barcelona, que vulguin ser mentors, voluntaris o activistes ho poden fer registrant-se al portal de Tech Barcelona.

Migracode, un cas d’èxit

Finalment, Marta Hormachea, Partnerships, Fundraising & Communications manager a Migracode, treballa per formar en programació i educació en tecnologia a persones immigrants i refugiades. Poc a poc van desenvolupar un projecte que es diu Codewomen que es reuneixen tres cops al mes per empoderar-se entre elles, repassar continguts i fomentar la xarxa de contactes. “La tecnologia necessita dones, però dones diverses. D’orígens i estatus socials diferents”, destaca Hormachea.

 

Assistentes en Women Tech Barcelona | Cedida
Assistents a Women Tech Barcelona | Cedida

 

La líder opina que “és important que hi hagi espais on estiguin només elles, amb un espai per expressar dubtes, pors i sentir-se insegures”. De moment la iniciativa no ha parat de créixer. Fa dos anys tenien set dones i, avui en dia, més de 200 dones, juntament amb 45 voluntàries regulars. I col·laboracions amb escoles de coding i 12 empreses del sector.

Hormachea (Migracode): “La tecnologia necessita dones, però dones diverses. D’orígens i estatus socials diferents”

Finalment, Miquel Martí, CEO de Tech Barcelona, remarca que és molt important que la base tecnològica sigui un dels pilars del nostre país, per fer de Barcelona un dels hubs mundials de referència.

Avui et destaquem
El més llegit