• Economia
  • Xavier Vilajoana: “La digitalització feminitzarà el totxo”

Xavier Vilajoana: “La digitalització feminitzarà el totxo”

El president de Construmat reivindica la industrialització, la sostenibilitat i la cerca de professionals qualificats per rellançar el sector constructor

Xavier Vilajoana és el president de Construmat
Xavier Vilajoana és el president de Construmat
Barcelona
18 de Maig de 2023

Sostenibilitat transversal, nous materials i construcció de cases amb elements com el suro o la palla. Són algunes de les novetats que estaran presents entre el 23 i el 25 de maig a Construmat, la fira de referència Barcelona del sector de la construcció. En aquesta 22a edició, hi participaran més de 180 empreses i 300 marques, el que suposa no només recuperar les expectatives prepandèmiques, sinó que l’organització, amb tot l’espai expositiu d’enguany venut, ja està comercialitzant-lo per l’edició del 2024. Com a fil comú de Construmat 2023, el seu president, Xavier Vilajoana, parla d’empreses que presenten en viu els seus productes i serveis, basant-se en una construcció respectuosa amb el medi ambient.

 

Amb quin ànim afronta el sector la celebració de Construmat?

Bàsicament amb la creença de què si no ets sostenible, ni ets ni existiràs. És un concepte que s’ha instal·lat d’una manera transversal al sector. Hi és present en tots els àmbits: a les qualificacions energètiques, la utilització de materials, com el formigó i el ciment, en la investigació, en la forma de construir. Així, el visitant que passi per Construmat trobarà el present i el futur, ja que les companyies els hi podran explicar com estan treballant per arribar a ser sostenibles. Alguns exemples de temes globals, més enllà de la construcció, seran l’estalvi d’aigua, la descarbonització o els materials del futur.

 

En quines temàtiques se centrarà el certamen?

Els temes principals seran la digitalització, la industrialització i la sostenibilitat. Aquests aspectes permetran una sèrie d’avantatges com escurçar terminis d’entrega dels projectes o la incorporació de la dona al sector de la construcció, ja que les feines de fabricació, normalment més pesades, se substituiran per les de muntatge. La digitalització feminitzarà el totxo gràcies al fet que les millores tecnològiques evitaran haver d’executar la feina bruta.

Quin paper poden tenir els fons Next Generation en l’impuls del sector?

Són uns ajuts que s’han d’aprofitar, ja que caduquen el juny de 2026. Tot i que generalment, els ciutadans i les empreses som incrèduls amb els sistemes de subvencions, tenim al davant una tasca de posar llum a la foscor en el sentit de fer pedagogia de la seva importància, ajudant en la resolució dels tràmits burocràtics. Dit això, els Next Generation ofereixen múltiples possibilitats com la rehabilitació d’edificis, la promoció de lloguer social en sòl públic, que segur que és una convocatòria que s’exhaurirà, les millores en les comunitats de propietaris o la regeneració de barris.

"Ens interessa aconseguir atraure aquest talent jove en un àmbit productiu amb sous competitius i ben remunerats"

Quines accions hi ha previstes per potenciar la formació dels professionals?

Tenim clar que la innovació tecnològica requereix mà d’obra qualificada. En aquest punt, hem detectat un dèficit formatiu en muntadors de plaques, electricistes, fontaners, manobres o altres oficis tradicionals de la construcció. Per aquest motiu, a Construmat comptarem amb una aula per potenciar la formació dels professionals. A més, dedicarem una de les tres jornades als estudiants de cicle superior perquè puguin conèixer de primera mà la realitat del sector. Ens interessa aconseguir atraure aquest talent jove en un àmbit productiu amb sous competitius i ben remunerats, que pot ser una eina per lluitar contra l’alt índex d’atur juvenil. 

Des del punt de vista dels visitants, quines perspectives tenen?

A hores d’ara, ja tenim més d’11.000 persones registrades. Ja hi ha una certa sensació de recuperació de les expectatives de l’edició de l’any 2019. De fet, tot l’espai expositiu el tenim ple i estem comercialitzant i venent superfície a nous expositors per l’edició de l’any pròxim. Hi participaran més de 200 expositors que representen 366 marques. Totes elles amb l’eix comú de la digitalització, la industrialització i la sostenibilitat. 

I els expositors, quines novetats poden oferir?

Construmat reunirà una àmplia oferta de materials, eines, tècniques i serveis que promouen una construcció més sostenible i eficient. També organitzarà un congrés amb especial atenció als fons NextGeneration i una aula per a potenciar la formació dels professionals. Sota el lema ‘Construint sostenibilitat’, hem dissenyat una proposta en resposta a les necessitats del sector i en el qual els professionals podran impulsar el seu negoci i descobrir els últims materials, sistemes i tècniques disponibles en el mercat, adaptats a les últimes normatives mediambientals.

"Hem dissenyat una proposta en la qual els professionals podran impulsar el seu negoci i descobrir els últims materials, sistemes i tècniques disponibles al mercat"

A Construmat, la fusta, com a material sostenible, tindrà un paper cabdal...

La fusta té propietats aïllants, és versàtil i ofereix durabilitat i resistència, una reducció dels temps d’obra, però sobretot comporta una baixa petjada de carboni respecte d’altres materials. Més enllà d’aquests avantatges, en un context de canvis legislatius en l’esfera comunitària, amb el compromís de la Unió Europea de disposar d’un parc immobiliari lliure d’emissions l’any 2050, la construcció amb materials com la fusta, el suro o la palla esdevindran essencials. 

I com es podrà visualitzar aquest rol a la fira?

A Construmat, i durant els dies de celebració del saló, es construirà una casa de 100 metres quadrats amb un baix impacte mediambiental, saludable i eficient energèticament. Aquest és un dels exemples paradigmàtics de la nostra aposta per la sostenibilitat, que crearà una nova àrea dedicada a aquest material. En aquest espai, és on s’aixecarà una construcció en directe mitjançant estructures prefabricades en fusta i altres elements fets amb suro i palla, així com amb cobertes, façanes i interiors vegetals, per tal que els professionals que visitin el saló puguin conèixer de primera mà algunes de les tècniques més innovadores del moment, que fan possible la construcció d’habitatges sostenibles, saludables i eficients energèticament.